06 mei 2008

Rosé 2007 gearriveerd

Enkele uren voordat op 10 april 2008 de merlot bellevue 2007 op fles werd gezet, gingen de wijnopslagtanks open om de rosé van Cave La Malepère in Arzens te bottelen. De mobiele bottelarij (in een vrachtwagen!) spuugde duizenden flessen rosé `le foucauld' kant en klaar in doosjes op een lopende band. En wat een resultaat!
Wijnabonnees van het eerste uur treffen nu al vier jaar twee flessen van deze rosé aan. Vaak valt de rosé in de prijzen of wordt de typische zomerwijn genomineerd in wijngidsen. Eind april won hij zelfs een gouden medaille op het Concours Generale Agricole in Parijs. Dit jaar is de rosé niet, zoals voorgaande jaren, gemaakt van de druivenrassen cabernet sauvigon en cinsault. De wijnmakers hebben ditmaal gekozen voor cabernet franc en cinsault. Het resultaat is een fraaie, licht zalmroze wijn, strak en droog, met een lekkere frisse geur van framboos en bes, ook 'tonic'. De wijn heeft een lange afdronk.
Voor wie niet wachten wil op de wijnpakketten van dit najaar is er vanaf eind mei 2008 al de gelegenheid deze rosé te kopen (25 euro per doos van 6 flessen). Met het oog op de zomer geen slechte keus, vinden wij.

06 maart 2008

Winterwerk Bellevue Voltooid

Dankzij de inzet van een twintigtal vrienden en bekenden kon nog in februari de veelal handmatige winterwerkzaamheden op Bellevue worden afgerond. Nog nooit waren we zo vroeg klaar met het snoeien, takken trekken en het vastbinden van de overgebleven loot op de ijzerdraad. In de streek viel zelfs enige jaloezie te bespeuren: Les Hollandais sont déjà fini!

Snoeien van de wijngaard doen we deels zelf. Ongeveer tweederde wordt door de professional Abdelslam gedaan. We concentreerden ons dit jaar vooral op de velden merlot, toevallig ook de druivensoort waar we vorig jaar onze eerste eigen wijn van presenteerden. We snoeiden in de kerstperiode bijna 2 hectare. Abdel nam de cabernet franc, cot en chardonnay (in totaal zo'n v,5 hectare) voor zijn rekening.

Met vrienden en bekenden trokken we de gesnoeide takken uit de draden, de zogeheten ramasse. Een heftig werk, want niet zelden hebben de uitlopers van de wijnranken zich met grijpers vastgeklonken aan de ijzerdraden.

Door de vele hulp hadden we dit jaar meer tijd om de palissade te controleren. Palen aanstampen, rotte palen vervangen door spiksplinternieuw dunningshout uit acaciabosjes en de draden reviseren. Maar liefst 110 palen hebben we vervangen. De palissade is belangrijk in een wijngaard. Het stelsel van palen en draden moet de jonge scheuten straks genoeg steun geven zodat ze zelfs in hevige wind rechtop kunnen blijven staan en voldoende energie kunnen blijven besteden aan het maken van bladeren en vooral druiven.

Het meest spectaculair dit jaar was toch wel weer de attache. Net zoals andere jaren bekommeren vooral vrouwen zich om het vastbinden van de overgebleven loot aan de ijzerdraad, de attache. Soms raasde een ploeg van wel zes dames als een tsunami van attacheuses door de gaard. Een halve hectare per dag vastbinden was geen uitzondering.

Het is mooi dat we zo snel klaar zijn met het winterwerk want de winter was weer uitzonderlijk zacht. En droog bovendien. De planten komen al uit hun winterslaap en de knopjes op de uitloper (baguette) werden de laatste week al rap dikker.

Als het de komende maand nog flink wat regent, kunnen de droge heuvels zich vullen met water en komt er ook een einde aan de dorst van onze met wintertarwe, erwten en (nieuw!) linzen ingezaaide graanvelden.

Eddy, Pien, Riet, Jenny, Rens, Moniek, Gertje, Erica, Jocelyn, Nardy, Diny, Sonja, Marjolein en Gerrit: hartstikke bedankt voor jullie tomeloze inzet!

Het Bellevue-team: Ief, René, Marijke, Maarten

18 januari 2008

Merlot Bellevue 2007 in de maak

Onze merlotdruiven die in 2007 zijn geoogst, heeft de cave apart gehouden voor een nieuwe editie van de Merlot Bellevue. Deze keer gaat het om een vat van 30.000 liter die voor ongeveer vijf-zesde deel met onze druiven is gevuld en voor de rest met die van "buurman" Veyre, voor wie Pascal werkt. Het geestrijke nat ligt na de gisting te rijpen in een groot vat en wordt als veelbelovend beschouwd. Een Franse handelaar en menger voor supermarktwijnen heeft er al belangstelling voor getoond. De cave heeft ons echter verzekerd dat de wijn "voor de Nederlanders" is, dus door ons (voor een deel) op fles gezet kan worden, zoals vorig jaar het geval was. We hebben de wijn al vanuit het vat geproefd en zij is zeker niet verkeerd. Wel anders, en vooral zachter, dan merlot Bellevue 2006. Veel valt er op dit moment verder nog niet over te zeggen, maar dat er ook in 2008 een "eigen Bellevuewijn" zal komen uit de oogst van 2007 is zeker. We zullen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Winterwerk 2007/2008

Van voor Kerst tot ver na Oud&Nieuw is er op Bellevue hard gewerkt aan de oogst van 2008. Het was weer de tijd voor de wintersnoei. Vanaf dat de bladeren gevallen zijn - zo half november - tot begin maart kunnen de druivenplanten worden gesnoeid. Abdelsalem en wij hebben daarmee een begin gemaakt. Abdel met zijn elektrische snoeimes en geweldige ervaring ongeveer even snel als wij met ons vieren. Terwijl wij ons op de merlot voor het huis stortten, snoeide Abdel de cabernet franc. Het was weer even wennen hoe ook alweer de baguette en de twee nieuwe coursons te kiezen, maar al snel kregen we het ritme weer te pakken. Intussen ontfermden onze werkgasten Pien en Eddie zich over het ramasseren van de reeds gesnoeide rijtjes, zodat de takken langzaam maar zeker de paden vulden. Ook zijn de draden aangespannen en kapotte palen vervangen. Na een week of drie staan de velden cabernet franc en merlot voor het huis en de merlot achter het huis (de merlot bellevue) helemaal klaar om geattacheerd te worden. De komende weken dat er niemand van ons op de wijngaard is, zal Abdel verder gaan met het snoeien van het grote veld, zodat begin februari als de eerste werkploegen rond de krokusvakantie zich aandienen, er flink geramasseerd en geattacheerd kan worden.

20 september 2007

Ecologie

We proberen op Domaine de Bellevue zo milieuvriendelijk mogelijk te werken.

De akkers worden biologisch bebouwd, voor de wijngaard is dat vooralsnog niet mogelijk. We beperken milieu-onvriendelijke zaken wel tot een minimum. Kunstmest is taboe, en de gifspuit komt alleen uit de kast als het echt noodzakelijk is. Het wieden van onkruid en het verwijderen van ondergroei geschiedt vooral met de hand. We volgen de ontwikkeling van schadelijke insecten, vlindertjes en motjes via kastjes waarin papiertjes met lokstoffen zitten. Is in een bepaalde periode geen insektendruk, dan spuiten we niet. Deze zogeheten lutte raissonnee (geïntegreerde teelt) scheelt op de zeven tot tien spuitbeurten per jaar al gauw drie keer spuiten.

We willen wel meer gaan leren over biologische bestrijdingsmiddelen. Tot nog is er in onze streek niet veel ervaring mee. De meeste boeren spuiten domweg “op de kalender”, niks kastjes met papiertjes met lokstoffen.

Een van de gevreesde ziekten in de wijngaarden, vooral in het zuiden en zuidwesten van Frankrijk is Flavesence Dorée. Het is een virale infectie van de wijnplanten die wordt overgebracht door het goudkevertje. Dat het jaar van de infectie de druiven aan de plant kunnen worden afgeschreven, is nog daaraan toe, mmar het jaar erop kan een boer de plant rooien en als je dat niet doet, is binnen enkele jaren de hele gaard naar de filistijnen.

Voorlopig is een probleem dat het middel dat de biologische boeren gebruiken ook niet pluis lijkt (het wordt verdacht van kankerverwekkende eigenschappen voor de boer die het op de plant aanbrengt). En ook de biologische boeren gebruiken onbekommerd een van de meest gevreesde bestrijdingsmiddelen, namelijk Bordeauxse pap (kopersulfaat) tegen meeldauw.

Meer lezen over de ecologie van Bellevue? Download dan een eco-inventarisatie van de flora en fauna op ons domaine of een beschrijving van vogels in en rond het domaine.

Het huis en het bos

Het huis is een meer dan honderd jaar oude boerderij, die tien jaar geleden compleet is gerestaureerd. Eraan vast zit een enorme open hangar, waar vroeger tabak werd gedroogd.

Het huis ligt middenin de wijngaard. Daaraan vast liggen verspreid over verschillende landerijen en heuvels de akkers.

Daaromheen ligt nog eens twaalf hectare nogal ontoegankelijke bosjes en struikgewas. In principe is dit bos bedoeld voor de productie van hout. Voorlopig echter laten we de bomen er maar tot in de hemel groeien. Het bos is, samen met de akkerlanden, vooral een mooie buffer ten opzichte van de omgeving en het draagt bij aan het typische landschap.

KAARTJE

Hieronder staat een kaartje van ons domaine. Rood zijn onze wijngaarden; Geel is akkerland; Groen is bos. De blauwe gebiedjes zijn een soort wild land.

19 september 2007

De streek: Malepère

Domaine de Bellevue heeft voor ongeveer de helft de status van Vin de Pays d´Oc. De andere helft kent sinds 2006 de hoogste wijnstatus in Frankrijk, AOC. AOC staat voor Appelation d’Orgine Controlee. Bij ons dus AOC Malepère.

Het betekent onder meer dat de wijn gegarandeerd uit de Malepère komt en niet mag worden gemengd met andere delen van de grote vin de Pays d’Oc – die zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk beslaat.

Precies 31 dorpen, waaronder Arzens, in de provincie de Aude vallen onder de AOC Malepere. Naast AOC Malepere en Vin de Pays d’Oc vind je in onze streek ook wijn onder de naam Vin de Pays de la cité de Carcasonne en Vin de Pays de L´Aude. Het Franse systeem van classificatie is overigens erg ingewikkeld en voor een leek nauwelijks te volgen. Reden waarom Frankrijk weldra komt met een samenwerkingsverband onder de naam ´Sud de France´.

De naam `Malepère´ heeft niets te maken met ‘slechte vaders’ maar is een verbastering van `malos pierres´, een woord uit de oude Franse-Spaanse taal van Oc, wat zoveel betekent als ‘slechte stenen’. Vermoedelijk omdat de uitgehakte stenen in de groeves in deze streek zachter bleken dan gedacht.

Malepère afficheert zich graag als een wijngebied dat zowel wordt beïnvloed door het warme mediterrane klimaat als het koelere Atlantische klimaat dat westwaarts heerst.

De belangrijkste druivensoorten voor rode wijn in onze streek zijn merlot en cabernet franc.

Deze ‘atlantische’ rassen zijn bekend uit de Bordeaux-streek, maar ook dichterbij in de Cahors, Bergerac, Fronsac.

Daarnaast wordt de bekende cabernet-sauvignon-druif en ook cot (of malbec) toegepast. Ook zie je hier veel mediterrane rassen als grenache en cinsaut. Deze laatste twee vormen ook de hoofdmoot voor rosé. Ook cabernet franc belandt deels in de rosé.

Witte wijn komt hoofdzakelijk als vin de pays voor. Chardonnay is de bekendste. De roots van dit druifje liggen in de Bourgogne, waar ze dikwijls in peperdure eikenhouten vaten worden opgelegd. Daarnaast is er een zeer smakelijk en aromatisch regionaal ras, chasan, een kruising tussen chardonnay en een lokale variëteit. Ook zien we in mindere mate witte wijn van de rassen sauvignon blanc en viognier.

De wijnen zijn 2 tot 3 jaar houdbaar. Afhankelijk van het wijnmaakprocédé is dat voor rode wijn soms wat langer. Vast staat in elk geval dat het geen wijn is die na jarenlang verblijf in een kelder sterk verbetert..

De druivenrassen van Bellevue

Onze wijngaard beslaat 7,5 hectare, aangeplant met meest rode druiven (merlot, cabernet franc en een beetje cot). Als witte druif hebben we chardonnay.

CHARDONNAY

Ongeveer driekwart hectare van de wijngaard is aangeplant met chardonnay, het ras waar we een uitstekende witte wijn van maken. Chardonnay wordt gekenmerkt door fruit als ananas, appel, citrusfruit, mango en, ook wel boter, room, noten.

MERLOT

Enkele kwalificaties van merlotdruiven, uit het boek “ontdek de wereld van de wijn” van de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker. Merlotdruiven bevatten iets meer suiker (afhankelijk uiteraard van de hoeveelheid zon), wat na de vergisting kan resulteren in een hoger alcoholgehalte. Ze bevatten iets minder tannine, de wat bittere stof die je proeft als je een druivenpit doorbijt of op een schil kauwt. Tannines zijn niettemin belangrijk want ze geven de wijn kracht en dikwijls ook potentie om zich ontwikkelen.

Merlotdruiven rijpen sneller en zijn daarom geschikt voor de wat grotere hoogte. In het najaar voor de oogst zijn ze daarmee ook minder kwetsbaar voor regen en hagel. Daar staat tegenover dat ze in het voorjaar eerder vrucht zetten en daarmee gevoeliger zijn voor nachtvorst. Het ras heet ook gevoelig voor plantenziekten als meeldauw.

De naam merlot zou volgens historici afkomstig kunnen zijn van merle (merel). Vanwege de vroegrijpheid van de druif vallen de vogels er het eerste voor.

Kenmerkende aroma´s: donker fruit als zwarte bessen, bramen, kersen en vijgen. Ook kwalificaties van laurier (drop) en een scala van diergeuren (leer, bont) vallen merlot ten deel.

CABERNET FRANC

Cabernet Franc wordt gezien als het suffe broertje van cabernet sauvignon, want het sap is iets lichter van kleur, heeft een lager tanninegehalte en minder noblesse. Maar vanwege zijn geur, fruitigheid en productiviteit wordt de druif toch veel aangeplant. Net als merlot rijpt cabernet franc relatief vroeg in het jaar en het vlijtige druifje is dus geschikt voor een koeler klimaat op wat grotere hoogte. In de Bordeaux is het een `steundruif´ in de melange van cabernet sauvignon en merlot. In de Loire-streek, nabij Tours, wordt 100% cabernet-francwijn gemaakt, bijvoorbeeld in Bourgeuil.

Kenmerkende aroma´s: zwarte bessen, rood fruit als aardbeien, frambozen, “niet zelden iets van potloodslijpsel en frequent plantaardige elementen als aardappelschil, groene paprika en florale tonen (viooltjes)”. En we zijn er nog niet. Duijker: “Sommige wijnen kunnen ook iets hebben van koffie, chocolade en enigszins aardse aspecten.”

COT (MALBEC)

De derde rode variëteit op Domaine de Bellevue is cot, de oorspronkelijke naam van malbec, die het zeer goed doet in Argentinië. In Bordeaux is het ook een ondersteunende druif, in Cahors is het de bepalende druif. Het leidt tot volle wijn met kruidige fruitigheid, veel kleur (zwart!) en rijpingspotentieel. De lijst van aroma´s komen sterk overeen met Cabernet franc.

Werk aan de wijngaard

De snoei

Het belangrijkste werk in een wijngaard in de winter is zonder twijfel de snoei van de druivenstruiken. Vrijwel alle takken van het afgelopen seizoen worden zonder pardon afgeknipt. Als de laatste trossen zijn geplukt, vaak nog in oktober, kan een wijnboer even genieten van een korte periode van rust op zijn gaard. (Maakt hij zijn eigen wijn dan is het in de kelder uiteraard een drukte van belang).

Half november gaan de bladeren vallen. Daarmee eindigt de fotosynthese en de productie van suikerrijke sappen. De plant gaat in winterslaap. Dat is het signaal voor de boer om zijn snoeimes en takkenschaar uit het vet te halen.

In onze streek, de zuidwestelijke Languedoc, snoeien ze alles weg op drie uitlopers na. De belangrijkste beslissing is om de stevige jonge tak te kiezen en die op zes tot acht ogen te snoeien. Als het goed is, ontspruit uit deze uitloper – die bij ons “baguette” (inderdaad, stokbrood) wordt genoemd – volgend jaar zes tot acht nieuwe uitlopers, waaraan van onderaf de trossen druiven komen te hangen. De twee andere uitlopers zijn korter en bestaan uit twee ogen. “Coursons” (kortjes) heten deze reservetakken.

Theoretisch is het niet zo moeilijk, maar in de praktijk is het een hele opgave om te beslissen. De baguette moet zich altijd onder de onderste ijzerdraad bevinden en het mag nooit de oude baguette zijn. Hij moet niet te stug zijn, maar ook weer niet te slap. Ga d´r maar aan staan in de wirwar van kale takken, waar een uitloper soms van twee buren verderop afkomstig blijkt. De coursans moeten altijd onder de baguette zitten, mogen niet naar beneden en niet dezelfde richting wijzen en niet het gangpad ingroeien, en zitten dus bij voorkeur links en rechts van de stam.

Abdelhak, de man die voor ons de 30 duizend planten snoeide in de begintijd en vooral ook AbdelSlem, die sinds 2006 de scepter zwaait over de snoei, draaien hun hand er niet voor om voor deze op het oog complexe beslissingen. Razendsnel snoeit Abdel met zijn elektrische snoeimes ongeveer 75 planten in een uur. Een tempo waar wij niet aan kunnen tippen.

Maar dat hoeft ook niet. We krijgen er steeds meer slag van. Grofweg snoeit Abdel de jongste helft van de wijngaard en nemen wij de oudere helft voor onze rekening.

De ramasse

Al het gesnoeide hout dat zich vaak helemaal in het ijzerdraad heeft verstrengeld, moet eruit. Deze ramasse is een karwei dat ons beter ligt. Meestal in de krokusvakantie werpen we ons op dit werk, samen met vrienden en bekenden die ons in equipes een handje komen helpen.

We trekken de takken los, met kracht en ook met beleid om de baguette niet beschadigen. We gooien de takken in de middenrij. Het snoeisel van twee rijen komt in één middenpad, want dat scheelt de helft van het aantal tractorbewegingen.

In maart komt namelijk een trekker met een partij akelige messen erachter die het snoeisel verhakselt tot spaanders en de zaak de wijngaard in blaast. Nog later worden de snippers onder de zoden geploegd.

De pallisage

Als alle gesnoeide takken zijn verwijderd en de baguette fier op de stam staat, komen de (meest) mannen met de palen en de draden. Ze controleren de acaciahouten paaltjes die om de zes wijnranken in de grond geslagen zijn.

Zo´n paaltje kan gebroken zijn of verrot doordat het steeds wisselende waterpeil het op zichzelf superduurzame hout in contact brengt met zuurstof en bacteriën. In dat geval vervangen we het paaltje en timmeren het nieuwe exemplaar er staande op een kratje met een sleg in.

We brengen ook nieuwe krammen en spijkers aan waar de ijzerdraden op rusten. Is het ijzerdraad gebroken, dan vervangen we ook de draad. Hetzelfde geldt voor de hoekpalen, die de spanning van de hele rij moet opvangen. Dat gebeurt door middel van een enorme tentharing (amare) waarvan we er intussen ook al vele hebben vervangen.

De pallisage vormt in feite het corset waarop alle wijnranken rusten, zich vastgrijpen en de soms harde wind weerstand. Gevleugelde uitdrukking op Bellevue: ‘C’est la pallisage qui gere la vigne et pas comme avant la vigne qui gere la pallisage’ (het zijn de palen en draden die de wijngaard leiden en niet andersom, zoals voorheen).

Behalve de onderste porteur (op 70 cm van de grond) zijn er dus op nog twee hoogtes ijzerdraden gespannen. Bovenop ligt de “file fixe” – de vaste draad – die vooral van belang is voor de eerste vier jaar als de jonge plantjes rechtop worden geleid.

Ongeveer 35-40 cm boven de porteur bevindt zich de “balladeur”, die aan weerzijde van elke paal loopt en daarom ook wel “telefoondraad” wordt genoemd. Deze balladeur kan van zijn haakje worden genomen en op de grond worden gelegd. In juni wordt hij er weer opgelegd en leidt dan in één klap alle wilde jonge uitlopers keurig netjes recht omhoog. De mechanische snoeimachines scheren vervolgens twee à driemaal in juli en augustus over de ranken heen en snoeien de verste uitlopers af.

De attache

Is de pallisage goedgekeurd dan brengen we de draden op spanning. We trekken alle ijzerdraden aan. Bij de onderste draad (porteur of drager) gebeurt dat met een slimme tang die een katrolletje doet bewegen waarna de draad zich aanspant. Ook de beide balladeur-draden, die van hun haakje kunnen worden gehaald, trekken we zo strak mogelijk aan. Tenslotte spannen we zelf met de hand de hoogste draad, de fil fixe.

Dan volgt de attache, het vastmaken van de baguette op de porteur, een geduldig werkje dat we ook helemaal zelf uitvoeren. Meestal gebeurt het door vele equipes van vrouwen.

Ze buigen de baguette voorzichtig en wikkelen hem enkele malen om de porteur. Eenmaal vastgebonden met een plastic clipje is de rank in het voorjaar instaat om de kleine uitlopers uit de ogen te laten ontspruiten.

90 duizend handelingen

In de wintermaanden moet een wijnboer dus minstens vier keer over zijn akkers voor al dit handwerk, waarvan elke plant al drie individuele behandelingen ondergaat. Eerst snoeien, dan ramasseren en ten slotte attacheren. Het is het meest arbeidsintensieve werk op de wijngaard. Op de 7,5 hectare van Bellevue staan een slordige 30.000 planten. Dat zijn dus al 90 duizend handelingen, samen ongeveer 5 minuten per plant, dus 2500 uur ofwel ruim 300 werkdagen.

De wijngaard Bellevue

“Bellevue” heet ons domein. Geen erg originele naam, maar zo staat het nu eenmaal in de boeken en op de landkaarten.

Bellevue doet haar naam wel eer aan. Want het ligt idyllisch, stil, tussen de heuvels van de Malepère, op zo´n 300 meter hoogte. We beschikken over 32 hectare grond, waarvan 7½ hectare wijngaard. Het terrein ligt deels op lichtglooiende zuidhellingen. Op het hoogste punt kijk je naar het noorden over een enorm dal naar Les Montagnes Noirs. Zuidwaarts doemen in de verte de Pyreneeën op.

De wijngaard meet dus ongeveer vijftien voetbalvelden, verspreid over diverse kleinere stukken en telt ongeveer 30.000 planten. Dat is goed voor zo'n 75.000 flessen wijn. Domaine de Bellevue maakt die flessen echter niet zelf, maar produceert verschillende soorten druiven die naar de coöperatieve Cave in het dorp worden gebracht. Daar worden de druiven, samen met die van zo'n honderd collega wijnboeren uit de streek, verwerkt tot diverse wijnen. Vanaf de oogst van 2006 houdt de cave echter een deel van onze druiven apart en maakt daar afzonderlijke Bellevue-wijnen van.

De wijngaard wordt voor een deel bewerkt door een loonwerker, in dienst van onze buurman die een gigantische wijngaard van bijna honderd hectare heeft. Deze loonwerker, Pascal, voert ook een belangrijk deel van de regie over ons domaine en geeft ons aanwijzingen wat, wanneer en hoe we het moeten doen. Zelf doet hij vooral het machinale werk. Wij - samen met familie, vrienden en kennissen - voeren het leeuwendeel van het handwerk uit. Dat betekent dat we grofweg tussen Kerstmis en Pinksteren flink aan de bak gaan. Rond Kerstmis beginnen we met de snoei, een nauwkeurig karwei dat we dankzij de wijze lessen van Abdelsalem - die als deskundig snoeier met een elektrische snoeischaar een groot deel van de snoei verricht - steeds meer onder de knie krijgen.

We hebben de wijngaard in februari 2004 gekocht. Het eerste jaar waren we wel juridisch eigenaar, maar was de oogst nog voor rekening van de vorige eigenaar. Dat gaf ons de gelegenheid en tijd om goed rond en kijken en niet overhaast beslissingen te nemen. Sinds 2005 is de oogst voor ons. Tot nog toe boeken we elk jaar betere resultaten. Mede dankzij het verbeterde snoeiwerk, de zorg en passie van Pascal die al het mechanisch werk in de wijngaard verricht en ook onze eigen inzet. Ten opzichte van 2004 was de oogst in 2005 een tiental procent groter, in 2006 nog eens, om in 2007 acht procent terug te vallen vanwege meteorologische problemen in het voorjaar.

De akkers

Behalve druiven en bos telt Domaine de Bellevue ook een flink oppervlak aan akkers. Twintig hectare, waarvan acht in pacht. De akkers worden bewerkt door loonwerker Patric Lalanne, die dat voor ons op biologische wijze doet.

De producten, zoals wintertarwe, zonnebloemen, lente-erwtjes en linzen gaan naar een biologische coöperatie enkele tientallen kilometers bij ons vandaan.

Er worden kunstmest noch bestrijdingsmiddelen gebruikt en om de grond niet uit te putten en ziekten minder kans te geven, worden de gewassen verbouwd in een uitgebreide rotatieteelt waarin ook braak en het inzaaien van wikke en lupinen (stikstofverbeteraar) een rol hebben.