28 augustus 2010

Derde fles Bellevue op komst - Biomerlot!

Eerst hadden we merlot, later vervangen door ´rouge´. Sinds 2010 is er ook Bellevue Chardonnay. En de oogst van 2010 zal volgend jaar vermoedelijk een derde fles van eigen bodem opleveren: Biomerlot.

´Biologisch´ mogen we de wijn nog niet noemen, maar op een perceel van bijna driekwart hectare merlotdruiven boeren we sinds het najaar van 2009 volkomen biologisch. Onkruid is met een mechanische schoffel (intercep) verwijderd, en ook de aloude hak is veelvuldig (vooral door Ief) ter hand genomen. Tijdens de groei en bloei van de wijnranken zijn moderne bestrijdingsmiddelen geweerd. We hebben alleen de traditionele middelen zwavel (tegen valse meeldauw) en kopersulfaat (tegen meeldauw) toegepast.
Het laatste middel is overigens geen lieverdje. Niettemin is het toegestaan volgens de principes van de biologische wijnteelt, om de simpele reden dat er geen natuurlijk alternatief bestaat.

Tegen het beruchte goudkevertje, dat een wijngaard met wortel en tak kan vernietigen, lijkt recent wel een fraaie natuurlijke optie beschikbaar. Een extract van de in Afrika gekweekte margriet - bekende tuinplantjes, zie plaatje - bevat pyrethrinen die effectief werken tegen het goudkevertje dat een voor de druivenplanten dodelijk virus verspreidt.

Als de weergoden meewerken, zullen we de merlotdruiven waarschijnlijk begin oktober met de hand oogsten en op fles laten zetten. Vooralsnog denken we aan een bescheiden hoeveelheid omdat zowel wij als de directie van Cave La Malepère willen kijken wat de potentie van het Bellevue-terroir op het biologische vlak inhoudt. Met liefst drie mensen kwam de directie half augustus zelf poolshoogte nemen. Het lijkt erop dat de wijnmakers in Arzens ook in de biologische wijnmarkt willen springen. En Bellevue is erbij!

08 augustus 2010

Schadelijk vlindertje belaagt Chardonnay

'Vers de grappe' is de naam van een onooglijk en onbeduidend vlindertje dat zich evenwel tot een geduchte vijand van de wijnboer kan ontpoppen. Dat hebben we gemerkt in de Chardonnay, waar prachtige trossen hangen te rijpen om straks na de oogst in september voor de tweede keer als witte Bellevue-wijn op fles te worden gezet.

Vers de grappe kent drie generaties, waarvan de laatste het gevaarlijkste is. De vlinder legt dan eitjes op de rijpende druif, waarna de rupsjes die daaruit komen zich een weg naar het zoete sap boren. Daarbij prikt de rups de druif lek, waardoor de Botrytis-schimmel op de druif afkomt.
"Als je niet ingrijpt, is binnen de korte keren je hele chardonnayveld een grijze schimmelbende", zegt Pascal Millot ongerust. Onze regisseur stelde daarom voor hard in te grijpen en de vlinder met een chemisch middel te bestrijden.

We proberen zo gewetensvol en sober met die middelen om te gaan. Seizoen 2010 kenmerkt zich als een `gemakkelijk jaar´, waarbij we geen zwaar geschut en extra spuitbeurten tegen meeldauw en valse meeldauw of het goudkevertje hoefden in te zetten.
Naast de inzet van het bestrijdingsmiddel hebben we aan de noordkant van elke rij druivenplanten bladeren weggeknipt om de trossen meer licht, zuurstof en wind te geven om vlinders en schimmel te verjagen. Het lijkt erop dat de aanval tot stilstand is gebracht.

04 juli 2010

Bioschapen en -koeien eten biologische Bellevue-luzerne

"Il ne reste rien de luzerne de Bellevue!"
Thierry Bonhomme is tevreden over de kwaliteit van de eerste snee biologische luzerne die hij eind juni op de velden rond de Bellevue-wijngaard maaide. Zijn schapen zijn kieskeurige dieren die geen sprietje overlieten van de eerste balen Bellevue-luzerne die Thierry aan ze voerde.

Zijn schapen en koeien grazen in de Corbière, dertig kilometer verderop, net aan de overzijde van de rivier de Aude. De streek is daar zo droog en schraal dat veehouders als Bonhomme niet alleen in de winter maar ook in de zomer luzerne, hooi en klaver moeten bijvoeren. Doordat zijn kuddes biologisch vlees opleveren dat is gecertificeerd volgens Agriculture Biologique (AB), wil Thierry onze biologische luzerne graag hebben. Daarom volgden, na de vijf hectare luzerne die we vorig jaar, al hadden ingezaaid, dit jaar nog eens elf hectare. Volgend voorjaar zetten we het eiwitrijke gewas ook op de resterende vier hectare.

We hebben volgens ons de beste werkwijze gevonden, namelijk zaaier, maaier en afnemer verenigd in één persoon, zodat deze zelf de meest optimale tijdstippen bepaalt. Luzerne is ook goed voor onze akkers doordat deze op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht aan de bodem toevoegt. Ook geeft het dichtbezaaide, diepwortelende gewas onkruid minder kans.

07 mei 2010

‘Momenten van Geluk’ met Bellevue-wijn

Theatergroep Suburbia, die van 9 juni tot 17 juli het toneelstuk ‘Momenten van Geluk’ speelt op stadslandgoed De Kemphaan in Almere, heeft de nieuwe Bellevue Rouge 2009 én de nieuwe witte Bellevue Chardonnay 2009 tot huiswijnen gepromoveerd.

Elke donderdag, vrijdag en zaterdag serveert Suburbia in de pauze een maaltijd, waarbij Bellevue wordt geschonken. Ook na afloop is er gelegenheid te praten onder het genot van een glas Bellevue!

Suburbia maakt sinds 2003 theater in Almere en Flevoland. Iedere zomer is er een openluchtproductie op het landgoed de Kemphaan in Almere, met muziek en diner. Deze zomer staat ‘Momenten van geluk’ op het programma. Het stuk van Alan Ayckbourn speelt zich af in het favoriete restaurant van de familie Schaafsma.

Uit het programmaboekje: “Ayckbourn schakelt vakkundig heen en weer tussen heden, verleden en toekomst, waarin tedere verliefdheid, harde onverschillige ontrouw, de ontmaskering van een huwelijk en een ontroerend nieuw begin daarvan elkaar afwisselen.”

Meer info en reserveren: www.theatergroepsuburbia.nl.

03 april 2010

Dassenburcht op Bellevue

Het was Jan K die met zijn scherpe blik de bijzondere sporen zag op een platgetreden paadje bij een van de ontoegankelijke bossen van Bellevue.

“Volgens mij is het een das”, zei Jan tijdens een van de Bellevue-werkweken We hadden in voorbije nachtelijke zomers wel eens een das gezien op onze terreinen, een beetje sloom sukkelend dik beest, met een mooi scherp getekend koppie, maar wisten wij veel.

Samen met Jan volgen we het spoor door het bos en stuitten op een gegeven moment op een fikse heuvel van twintig bij twintig meter en vier meter hoog. We zien wel zes grote toegangsgaten. Verse sporen, zonder bladeren in de gaten.

Begin april herhalen we de februariwandeling en zien in een nacht na een gigantisch onweer kraakverse pootafdrukken (zie foto). Onmiskenbaar heeft Bellevue een bewoonde dassenburcht!

30 maart 2010

Luzerne op de graanvelden

Behalve de wijngaard van acht hectare is het landgoed Bellevue gezegend met twintig hectaren graanvelden, waarvan acht in pacht. Het leuke daaraan is dat deze velden volkomen biologisch zijn. Kunstmest is taboe en er wordt geen molecuul bestrijdingsmiddel gebruikt.

Waar conventionele boeren elk jaar zonnebloemen afwisselen met wintertarwe en het jaar erop omgekeerd, hebben wij met adviezen van graanspecialisten gedurende zes jaar geprobeerd met intrigerende rotatieschema’s van erwtjes, zonnebloemen, linzen, wintertarwe, klaver, wikke en gerst de beginselen van de biologische teelt recht te doen. Klaver, linzen en wikke zijn erkende groenbemesters die stikstof uit de lucht omzetten in de essentiële meststof nitraat.

Toch zijn we er na vijf jaar achtergekomen dat we te weinig tijd hebben om de graanteelt goed te organiseren. Ons hoofddoel is immers de wijngaard. En dat vreet al sloten energie en tijd.

Vandaar dat we besloten hebben alle velden in te zaaien met luzerne, een mooi frêle eiwitrijke klaver die minstens drie jaar achtereen goed gedijt. Wij blijven daar biologisch boeren. Er komen in gunstige omstandigheden twee sneden per jaar af. We hebben Thierry Bonhomme gevonden om de luzerne precies op tijd te maaien en in balen te pakken. Hij heeft zelf belang bij een voor biologische teelt onontbeerlijke goede timing. Want hij gebruikt de luzerne voor zijn 130 biologische schapen en 80 biologische koeien.

En wij hebben er nu drie jaar geen omkijken meer naar. Als het goed is…

06 maart 2010

Bellevue-equipes verrichten extra werk

Tja, wat moeten we er intussen nog van zeggen? Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn we erin geslaagd om met hulp van een grote groep mensen vrijwel alle winterwerkzaamheden te verrichten. En dat in ruim twee weken.

Met dank aan het goede weer trok de eerste equipe de gesnoeide takken uit de draden, timmerde circa honderd nieuwe acaciapaaltjes in de grond en repareerde en spande gebroken ijzerdraden. De tweede equipe bond vervolgens geroutineerd de uitverkoren loot aan het ijzerdraad (attache). Een kleine laatste groep zette vervolgens de puntjes op i.

“Vous êtes nombreux” (wat zijn jullie met velen”), klinkt het in het dorp. Jazeker, en we zijn intussen met onze equipes bovendien zo ervaren geworden dat er tijd over is om achterstallig werk te verrichten en enkele kleine investeringen te doen. Zo is het veld met onze trotse chardonnay-medaillekandidaat voorzien van extra ijzerdraad. De uitlopers krijgen dan meer steun zodat de planten doen wat ze moeten doen: hun energie stoppen in mooie druiven maken in plaats van weerstand bieden tegen de wind. Ook op een ander veld hebben we nieuw ijzerdraad aangebracht. En op het vorig jaar aangekochte merlotveldje is geïnvesteerd in vijftig nieuwe hoekpalen.

De weergoden waren ons deze winter bijzonder goed gezind. Toen we begin januari na twee werkweken van de wijngaard vertrokken, begon het prompt te sneeuwen. Na de drie weken krokuswerk met de 21 mensen lag er begin maart plotseling veertig centimeter sneeuw in de wijngaard. Ook Zuid-Frankrijk kende een relatief strenge winter. De natuur loopt een maand achter. Amandelbomen en mimosa bloeiden met hun rose-witte en fiergele bloesems tot begin april waar het normaal begin maart gedaan is. Tot half april zijn de boeren uit de streek bezig met mens en macht te snoeien en te attacheren.

Dat Bellevue dit voorjaar zo perfect op schema ligt, is echter voor alles de verdienste van de wapperende handen van Pien, Eddy, Anna, Gerrit, Afke, Mark, Sally, Carl, Lin, Sonja, Nardy, Diny, Joke, Jan, Gertje, Daan en Riet. Reuze bedankt!

08 januari 2010

Chardonnay Bellevue ontpopt zich als medaillekandidaat

Tijdens de kerstperiode proeven we regelmatig de nieuwe Bellevuewijnen. De oogst van 2009 ontwikkelt zich gestaag in het vat. Niet alleen de monsters van de rode Bellevue, met daarin merlot, cabernet franc en cot (malbec), maar ook de chardonnay onderwerpen we aan serieus onderzoek.

Vlak voor de oogst in september 2009 kwam wijnmaker Laurent met het idee de druiven van ons enige perceel chardonnay apart te vinifiëren. Apetrots waren we dat we nu de mogelijkheid krijgen om twee wijnen van eigen bodem aan te bieden.

Gaandeweg het rijpingsproces in november en december worden we steeds enthousiaster. Mooie frisse zuren, een beetje pompelmoes en citrusachtig fruit, later gevolgd door de typische chardonnaykenmerken van rijp geel fruit als mango. Alstublieft!

En we zijn niet de enige die de ontwikkeling van de ‘Blanc de Bellevue’ met verbazing gadeslaan. Ook Laurent en directeur Bruno van de cave proeven met geestdrift. “We gaan de wijn insturen naar het concours general agricole de Paris”, zeggen ze in januari beslist.

We zijn met stomheid geslagen. Er zijn tientallen wijnconcoursen in Frankrijk, vrijwel elke regio heeft er eentje, maar het nationale concours van het Ministerie van Landbouw in Parijs, eind februari, is samen met dat van Macon, leidend in de wijnbranche. Op slag zijn we nog apentrotser op het witte zusje van de rode Bellevue.

Intussen is bekend geworden dat we geen medaille hebben gewonnen. Maakt niet uit, het is net als met de Olympische winterspelen, alleen meedoen is ook al een eer. En we hebben besloten flink wat witte wijn op fles te zetten. Je gaat er nog van horen, of beter, proeven.

28 december 2009

De Acacia-kringloop

Sinds drie jaar is er sprake van een bijzondere kringloop op domaine de Bellevue. Elk jaar sneuvelen circa honderd acaciapaaltjes van de zesduizend palen die samen met de 128 kilometer ijzerdraad de pallisage vormen waaraan de 34 duizend wijnplanten zich kunnen vastgrijpen.

Acaciahout is een inheemse houtsoort. Zó hard dat het als Europees tropisch hardhout wordt geboekstaafd. Niettemin rotten de punten aan onze palen door het stijgen en dalen van het grondwater. Ook rijdt regelmatig een tractor een paal omver of geeft de snoeiharde wind een zwabberend exemplaar de genadeslag.

Sinds drie jaar kappen de houthakkers Patrick, Alain en Christian enkele zware acaciabomen op de noordhellingen van onze bossen. Ze kijken goed waar het ondoordringbare bos uitdunning nodig heeft. Hout van noordhellingen is zeer langzaam gegroeid en dus nog harder. Ze zagen de stammen op twee meter en kloven het hout vervolgens met veel macht (zie filmpje).

Het trio houdt zelf ook wat hout over en ze krijgen bovendien de kapotte maar kurkdroge paaltjes mee voor hun houtkachels. Bos blij, wijngaard blij en houtkachel blij. Dit jaar kregen wij echter ook een houtkachel, dus moeten we nu voor alternatieve compensatie zorgen.

26 september 2009

Topoogst 2009!

Op 10 september werden al eerste de Chardonnaydruiven geoogst. Ze zijn zo mooi gerijpt dat we het aandurfden om ze apart te houden en ze wellicht te bottelen tot een Blanc de Bellevue 2009.

Hopelijk vinden de trouwe abonnees van Bellevue in 2010 naast de intussen bekende rode wijn dus een wit zusje. Zeker is dat nog niet: alleen als de kwaliteit in de haak is. Onze Chardonnaydruiven zijn gemengd met die van buurman Escargel, die op exact dezelfde hoogte boert. Om meer frisheid in de witte wijn te krijgen, mengen we hem mogelijk met Chasan.

Op 25 september was de beurt aan de rode druiven. De oogstmachine draaide om half zes ’s ochtends zijn eerste rondjes langs de rijen. Felle lampen in het ochtendgloren, tractoren met aanhangwagens reden af en aan. Precies 12 uur later hadden Pascal en zijn twee tractoristes Nicolas en Damian de 7 ¼ hectare wijnstokken ontdaan van hun druiven en afgevoerd naar de cave. Daar stokte de weegschaal op maar liefst 66.400 kilogram. Samen met de eerder geoogste 6600 kg Chardonnay is 73 duizend kilogram een absoluut record!

Kwaliteit goed
Veel belangrijker uiteraard, is dat de kwaliteit van de druiven heel goed is. Vooral de Merlotdruiven zijn veel mooier dan de twee vorige jaargangen. Problemen met coulure (slechte vruchtzetting door teveel regen tijdens de bloei van de druiven) bleven dit jaar uit. Het was een zeer warme zomer. De experts mopperden alleen op de geringe hoeveelheid regen. De heuvels van Bellevue hadden zich kennelijk eerder in de extreem natte winter goed volgezogen, want tijdens metingen bleek dat de droogtestress van de planten binnen de perken bleef.

Vóór de oogst hebben we de percelen met de beste Merlot en beste Cabernet franc geselecteerd op basis van onder meer zuurgraad en suikergehalte. Daardoor zitten de beste druiven nu samen in één cuve met de Cot (Malbec) druiven. Uit dit vat zal Laurent in het voorjaar van 2010 de Rouge Bellevue 2009 op fles zetten. Net als de witte wijn zullen uiteraard ook de rode wijn op de voet volgen, en vanaf november elke maand een paar monsters uit het gigantische vat proeven.