14 januari 2011

Bellevue Chardonnay opnieuw naar Parijs!

En alweer wordt de witte wijn van Bellevue ingestuurd naar het prestigieuze wijnconcours van Parijs. Eind februari 2011 dingen honderden wijnen in verschillende categorieën naar goud, zilver en brons. Na de Bellevue Chardonnay 2009 (kerst 2010 al volkomen uitverkocht!) maakt ook zijn opvolger de reis naar de hoofdstad.

“Jullie nieuwe Chardonnay is vol en aromatisch. Naar mijn mening is hij zelfs beter dan de 2009,” zegt wijnmaker Laurent Duchêne van de cave, als we komen proeven. De wijn is gezien de geringe omvang van ons chardonnayveld (3/4 ha) gemengd met de druiven van een andere boer, die vier kilometer verderop boert op ongeveer dezelfde hoogte als wij (300 meter). Laurent geeft ons een aantal proefflessen mee, ongefilterd en rechtstreeks uit het vat getapt (brut cuve).

Dus worden de feestdagen op Bellevue extra feestelijk met het proeven van de nieuwe wijn, nog troebel door de zwevende, uitgewerkte gistcellen. Een greep uit onze eigen waarnemingen, tot nog toe: aroma’s van peer, meloen, bloemen, citrus. Iemand waande zich op een alpenweitje. In de smaak proefden we pompelmoes, tonic, toast/geroosterd brood, ananas, mango.

Ook de rode wijn ontwikkelt zich mooi op het vat. De nieuwe rode wijn is een assemblage van 75 procent Merlot en 25 procent Cabernet Franc. Anders dan de jaargangen 2008 en 2009 mankeert de wijn Malbec. Die was door de droogte te slecht bevonden voor een plaatsje in de Bellevue-cuve. De wijn is redelijk mooi geconcentreerd en heeft impressies van vooral kersen (morellen) en rijp fruit.

Wordt vervolgd!

11 januari 2011

Entreebord voor ‘Domaine de Bellevue’

Hij kon er maar geen genoeg van krijgen.

Een bewoner van Huize Henricus, die in december meewerkte aan de wijnkistjes voor Bellevue vond een oude steigerplank en schilderde daarop het bekende logo dat onder meer ook deze website siert.

De entree van het huis is nu verfraaid met het mooie bord.

Bio-Merlot Bellevue gesnoeid

Dat de ‘biologische’ Merlot-druiven eind september door de droogte te slecht waren om er wijn van te maken, is geen reden om niet onverdroten door te gaan met het vertroetelen van ons bio-veld (in transitie).

Al vijf jaar snoeien we deze ranken zelf. Sinds twee jaar snoeien we op een dubbele, korte baguette, waarbij elke plant niet één nieuwe loot krijgt, maar twee.

Het idee is dat stevigheid en houvast van ijzerdraad en pallissage beter worden benut. Ook komen de trossen meer in het centrum van de plant te hangen, wat tot geconcentreerder fruit moet leiden.

De snoei is wel wat meer werk. Het vastmaken van deze loten is zelfs dubbel werk. De klus hebben we met hulp van Rita en Dorien evengoed begin januari al geklaard. De bio-merlot is gereed voor het nieuwe groeiseizoen.

Waterput mogelijk bruikbaar voor bevloeiing

Bij de ingang van de wijngaard staan twee kleine betonnen huisjes. In het ene zagen we al in 2004 een onttakelde motor en een buis. Het andere, lagere gebouwtje was voorzien van een stevig hangslot. Zeven jaar lang lieten we dat slot ongemoeid. Tot de zomer van 2010.

Toen braken we het bouwsel open en zagen een tot de rand gevulde waterput. Twee wijnabonnees die op bezoek waren en duiken als hobby hebben, lieten hun duikhorloge aan een touw naar beneden zakken. Vijf en een kwart meter diep is het waterreservoir. Gezien de omtrek van de put zit er een slordige 15.000 liter water in.

Gesprekken met vroegere bewoner Patrick Quiles van Bellevue maakten duidelijk dat de put tot in de jaren zeventig werd gebruikt voor bevloeiing. “En we dronken ook van dit water. Het was van goede kwaliteit”, zei Quiles. Het karkas van de motor in het andere gebouwtje bleek het restant van een pomp die het water naar het huis honderd meter verderop pompte. Daar bevond zich ook een reservoir. “Ergens moeten de leidingen nog liggen”, zegt Quiles monter.

Maar ja, wat zegt zo’n volle put die veertig jaar niet is gebruikt? Rond Nieuwjaar 2011 pompte regisseur Pascal de put daarom leeg met een mobiele machine. Na enkele opstartproblemen klatert het water in de sloot langs de weg. En wat bleek? Binnen 24 uur was de waterspiegel weer twee meter hoog, 48 uur later was het peil tot drie meter en 72 uur later zelfs bijna vier meter gestegen! En dat in een winter die (tot nog toe) allesbehalve nat is te noemen.

We weten nog niet of we het gaan doen, maar we kunnen in elk geval nadenken over irrigatie. Vanwege de aanhoudende droge zomers hebben bepaalde percelen van de Bellevue-wijngaard steeds meer te kampen met droogtestress. De Franse wetgeving verbiedt niet langer de bekende druppelirrigatie, die vooral in ‘nieuwe wijnlanden’ als Australië en Amerika opgang doet.

De vondst van een functionerende puit is hoe dan ook spectaculair nieuws. De beschikbaarheid van goed water wordt steeds belangrijker in de Mediterrannee. Over een paar maanden zullen we de put nogmaals leegpompen om te kijken hoe snel het reservoir zich onder zomerse omstandigheden vult.

31 december 2010

Bellevue-wijn als kerstpakket in ‘Henri-kistje’

In december 2010 ontvingen tweehonderd huisartsen, fysiotherapeuten en andere paramedici die eerste-lijns zorg verrichten in Amsterdam een bijzonder kistje. Niet alleen vanwege de fles Bellevue Rouge 2009 en de fles Bellevue Chardonnay 2009 die erin zaten, maar vooral ook door het kistje zelf.

De kistjes waren gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking en autistische stoornis die wonen en werken op Huize Henricus, een zorgonderneming in een verbouwd klooster in het Drentse Emmer-Compascuum. Met grote toewijding, en onder leiding van een professional, zaagden en schuurden ze oude vloerdelen om hout te verzamelen. De deksel van het kerstpakket kreeg een heus Bellevue-logo.

De 'huize Henri-kistjes' zoals we ze noemen, vonden gretig aftrek.

15 oktober 2010

Toch geen bio-Merlot in 2010

Het kan ook niet alleen maar een goed-nieuws-show zijn.

Dit jaar hebben we keihard op biologische wijze gewerkt op een perceel van 0,7 hectare Merlotdruiven. Tot half september leek het erop dat de oogst van 2010 naast de intussen bekende rouge en witte Chardonnay een derde fles van eigen gaard zou opleveren. We stonden klaar om de mooiste druiven van dit veld met de hand te oogsten. We zagen het al voor ons, de sticker met ‘vendage à la main’.

De extreme droogte gooide roet in het eten. “In de weken voor de oogst is het laatste stukje van de rijping geblokkeerd geraakt door droogtestress”, verklaart wijnmaker Laurent. “Het zou een teleurstelling voor jullie afnemers in Holland worden als je ze volgend jaar deze wijn aanbiedt.”

Daarnaast is dit jaar sprake geweest van een onregelmatige bloei, mogelijk door de late nachtvorst in de mei. Juist Merlot is daar gevoelig voor. In plaats van de gebruikelijke bloei van tien dagen waarin de piepkleine bloemen worden bevrucht, duurde de bloei dit jaar ruim drie weken. “Daardoor hangen er soms aan een plant zowel superrijpe als nog volkomen onrijpe druiventrossen”, voegt regisseur Pascal toe. “En het vervelende is dat je als plukker het verschil niet kunt zien.”

Want het was de bedoeling dat we onze biologische druiven met de hand zouden oogsten en de mooiste trossen zouden selecteren. Laurent was bereid om bij wijze van experiment een beperkte hoeveelheid ‘bio-Merlot’ op fles te zetten.
Dat is dus niet doorgegaan. Jammer, jammer! Het biologische werk is echter niets voor niets en we gaan gewoon door. Volgend jaar beter.

Ook de Cot (Malbec) is om vergelijkbare redenen te slecht bevonden om in de cuve rode wijn te worden opgenomen. De rouge Bellevue 2010 zal daarom uit 75 procent Merlot en 25 procent Cabernet franc bestaan. Daarvoor zijn de beste, minst droge percelen geselecteerd.

Tenslotte is er ook nog goed nieuws. De oogst van de Chardonnay was “formidable”, “magnifique”, “super”, zowel kwantitatief als vooral kwalitatief, zegt de toch altijd kritische Pascal. De eerste proefnotities van de nieuwe witte wijn (1/3 Bellevue, 2/3 buurman) zijn veelbelovend, meldt Laurent. “En ook de nieuwe rode wijn, die net de malolactische gisting achter de rug heeft, is ‘prometteur’.”

20 september 2010

120 bezoekers op najaarsproeverij

Alweer voor de zevende keer vond in de vertrouwde houtwerkplaats van Cambium Meubels de Bellevueproeverij plaats.

Ruim 120 mensen hoorden in woord en beeld het verslag van een jaar boeren in de Malepère. Een bewogen jaar dat werd gekenmerkt door nachtvorst en sneeuw begin mei en extreme droogte in augustus en september. Toch is de wijngaard helemaal op orde. Als wellicht in de toekomst de waterput op het domein voldoende potentie heeft en in ere wordt hersteld, kunnen we voorzichtig aan irrigatie van al te dorstige planten denken.
Hoogtepunt van de proeverij is dat de trouwe abonneehouders voor het eerst de witte Bellevue-wijn konden proeven. De wijn, gemaakt van het perceel van driekwart hectare Chardonnay-druiven, dong eerder dit jaar mee naar de medailles van het concours in Parijs. De wijn kenmerkt zich door mooie frisse zuren. Op de proeverij was er veel bijval voor de nieuwe wijn en menigeen keerde huiswaarts met een extra doosje.
Nieuwe abonnees zijn nog steeds welkom. Ken je iemand die mogelijk is geïnteresseerd, wijs hem of haar op de mogelijkheid toe te treden tot de ‘Bellevue-familie’. In de wijnpakketten zitten flyers om door te geven.

28 augustus 2010

Derde fles Bellevue op komst - Biomerlot!

Eerst hadden we merlot, later vervangen door ´rouge´. Sinds 2010 is er ook Bellevue Chardonnay. En de oogst van 2010 zal volgend jaar vermoedelijk een derde fles van eigen bodem opleveren: Biomerlot.

´Biologisch´ mogen we de wijn nog niet noemen, maar op een perceel van bijna driekwart hectare merlotdruiven boeren we sinds het najaar van 2009 volkomen biologisch. Onkruid is met een mechanische schoffel (intercep) verwijderd, en ook de aloude hak is veelvuldig (vooral door Ief) ter hand genomen. Tijdens de groei en bloei van de wijnranken zijn moderne bestrijdingsmiddelen geweerd. We hebben alleen de traditionele middelen zwavel (tegen valse meeldauw) en kopersulfaat (tegen meeldauw) toegepast.
Het laatste middel is overigens geen lieverdje. Niettemin is het toegestaan volgens de principes van de biologische wijnteelt, om de simpele reden dat er geen natuurlijk alternatief bestaat.

Tegen het beruchte goudkevertje, dat een wijngaard met wortel en tak kan vernietigen, lijkt recent wel een fraaie natuurlijke optie beschikbaar. Een extract van de in Afrika gekweekte margriet - bekende tuinplantjes, zie plaatje - bevat pyrethrinen die effectief werken tegen het goudkevertje dat een voor de druivenplanten dodelijk virus verspreidt.

Als de weergoden meewerken, zullen we de merlotdruiven waarschijnlijk begin oktober met de hand oogsten en op fles laten zetten. Vooralsnog denken we aan een bescheiden hoeveelheid omdat zowel wij als de directie van Cave La Malepère willen kijken wat de potentie van het Bellevue-terroir op het biologische vlak inhoudt. Met liefst drie mensen kwam de directie half augustus zelf poolshoogte nemen. Het lijkt erop dat de wijnmakers in Arzens ook in de biologische wijnmarkt willen springen. En Bellevue is erbij!

08 augustus 2010

Schadelijk vlindertje belaagt Chardonnay

'Vers de grappe' is de naam van een onooglijk en onbeduidend vlindertje dat zich evenwel tot een geduchte vijand van de wijnboer kan ontpoppen. Dat hebben we gemerkt in de Chardonnay, waar prachtige trossen hangen te rijpen om straks na de oogst in september voor de tweede keer als witte Bellevue-wijn op fles te worden gezet.

Vers de grappe kent drie generaties, waarvan de laatste het gevaarlijkste is. De vlinder legt dan eitjes op de rijpende druif, waarna de rupsjes die daaruit komen zich een weg naar het zoete sap boren. Daarbij prikt de rups de druif lek, waardoor de Botrytis-schimmel op de druif afkomt.
"Als je niet ingrijpt, is binnen de korte keren je hele chardonnayveld een grijze schimmelbende", zegt Pascal Millot ongerust. Onze regisseur stelde daarom voor hard in te grijpen en de vlinder met een chemisch middel te bestrijden.

We proberen zo gewetensvol en sober met die middelen om te gaan. Seizoen 2010 kenmerkt zich als een `gemakkelijk jaar´, waarbij we geen zwaar geschut en extra spuitbeurten tegen meeldauw en valse meeldauw of het goudkevertje hoefden in te zetten.
Naast de inzet van het bestrijdingsmiddel hebben we aan de noordkant van elke rij druivenplanten bladeren weggeknipt om de trossen meer licht, zuurstof en wind te geven om vlinders en schimmel te verjagen. Het lijkt erop dat de aanval tot stilstand is gebracht.

04 juli 2010

Bioschapen en -koeien eten biologische Bellevue-luzerne

"Il ne reste rien de luzerne de Bellevue!"
Thierry Bonhomme is tevreden over de kwaliteit van de eerste snee biologische luzerne die hij eind juni op de velden rond de Bellevue-wijngaard maaide. Zijn schapen zijn kieskeurige dieren die geen sprietje overlieten van de eerste balen Bellevue-luzerne die Thierry aan ze voerde.

Zijn schapen en koeien grazen in de Corbière, dertig kilometer verderop, net aan de overzijde van de rivier de Aude. De streek is daar zo droog en schraal dat veehouders als Bonhomme niet alleen in de winter maar ook in de zomer luzerne, hooi en klaver moeten bijvoeren. Doordat zijn kuddes biologisch vlees opleveren dat is gecertificeerd volgens Agriculture Biologique (AB), wil Thierry onze biologische luzerne graag hebben. Daarom volgden, na de vijf hectare luzerne die we vorig jaar, al hadden ingezaaid, dit jaar nog eens elf hectare. Volgend voorjaar zetten we het eiwitrijke gewas ook op de resterende vier hectare.

We hebben volgens ons de beste werkwijze gevonden, namelijk zaaier, maaier en afnemer verenigd in één persoon, zodat deze zelf de meest optimale tijdstippen bepaalt. Luzerne is ook goed voor onze akkers doordat deze op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht aan de bodem toevoegt. Ook geeft het dichtbezaaide, diepwortelende gewas onkruid minder kans.