30 juni 2012

Ondersnoei en schoffelen: dank aan onze equipes

In mei en juni is het hard aanpoten in de wijngaard. Alles spuit de grond uit en dat betekent voor Bellevue zijtakken weghalen, ondergroei snoeien en schoffelen, schoffelen, schoffelen.

Wie denkt dat één ronde langs de 32 duizend planten op de acht hectare (circa zestien voetbalvelden) volstaat, heeft het mis. Vooral de percelen waar de Merlotdruiven groeien, worden tot wel vier keer door ons bezocht.

Gelukkig staan we er niet alleen voor. Net als in het vroege voorjaar komen vrienden en bekenden helpen.

Met een team van vijf of zes mensen ontstaat er een prettige dynamiek, die maakt dat we door de velden vliegen. Meestal halen we dan een hectare per dag. En ’s avonds lekker eten en drinken.

Het wisselvallige voorjaar en de februarikou waardoor de wijngaard laat is ontwaakt, maken wel dat we dit jaar tot ver na 14 juli bezig zijn met dit kuiswerk waar we andere jaren al eind juni de zaak al nagenoeg onder controle hebben. Het is niet anders. Met een wijngaard kun je geen afspraken in je agenda maken. Op de meteorologie hebben wij geen invloed. Op de organisatie van onze mei- en juni-equipes wel.

Daarom wederom reuze dank aan Jaco, Suus en Tim, Marian, Gerda en Mirjam, Elle, Franklin, Marina, Marian en Caroline, Gertje, Riet en Marlies!

06 juni 2012

Experiment met biowijn komt dichterbij

Het lijkt er op dat Domaine de Bellevue dit jaar toestemming krijgt om een perceel biologische Merlot-druiven apart te oogsten en op fles te zetten.

Als het goed gaat, gebeurt dat op het experimenteerbedrijf Cazes, vijftien kilometer van de wijngaard.

In 2012 volgen we op driekwart hectare Merlot alweer voor het derde jaar de regels van de biologische wijnbouw. Dat betekent flink schoffelen in plaats van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken op een perceel ter grootte van een flink voetbalveld. Het betekent ook aloude middelen als zwavel en kopersulfaat inzetten tegen de echte meeldauw en de valse meeldauw, als schimmelbroers de twee grootste vijanden van de wijnboer.

Twee keer lukte het op het laatste moment niet om onze ‘biowijn’ op fles te zetten. In 2010 werden de druiven afgekeurd wegens droogtestress, in 2011 kreeg de op grootschaligheid ingestelde cave onze proef met kleine tonnetjes niet rond.

Experimenteerboerderij

Dit jaar wilden we op voorhand zekerheid. Zowel onze toegewijde regisseur Pascal als de nieuwe directeur van de cave kwamen daarop met dezelfde optie.

De cave heeft, samen met een andere grootschalige cave uit de streek, bijna de helft van de aandelen in experimenteerboerderij Domaine de Cazes. Daar beproeft een team al jaren gewaagde rassen zoals onder meer Pinot Noir (oorspronkelijk Bourgogne) en Gewürztraminer (Elzas). Ze experimenteren met alternatieve snoeiwijzen (waaronder met de machine) en grondbewerking. En nu dus hopelijk ook de biologische Merlot van Les Hollandais.

Voor het team van Bellevue is dit voorlopig heel goede nieuws reden om een tandje bij te zetten op het biologische veld, tegenover het huis. Dat betekent om te beginnen: extra schoffelen (zie foto's vóór en ná de behandeling door Ief en equipes).

Het betekent ook: ongewenste takken weghalen, straks strenger selecteren op de rijpende trossen en niet schromen er een aantal weg te halen (vendange verte) om de ontwikkeling van de uitverkoren druiven te stimuleren. En natuurlijk, het klapstuk van de romantiek: oogst met de hand!

Wordt vervolgd!

03 juni 2012

Orchideeënpracht

Een schitterend kalkrijk graslandje in een idyllisch hoekje naast een wijnperceel toont in het begin van de zomer schitterende orchideeën, waaronder behoorlijk zeldzame, zoals de Bokkenorchis. Maar ook de Gewone orchis, het Hondskruid en de Lange tongorchis turven we met tientallen tegelijk.

In januari 2009 werd het domein van Bellevue uitgebreid met een halve hectare wijn, een halve hectare graanveld en een halve hectare bos. Op advies van bioloog Nico Jonker maaiden we aan de rand van dat bos een hooggelegen verwilderd struweel met eikjes en bramen met de grond gelijk. Het eerste jaar maaiden we met de bosmaaier en voerden het spul af, het tweede en derde jaar ging Pascal er met een zware maaimachine overheen.

Bokken

En kom nu eens kijken. Op een paar fraaie dagen begin juni zien we vijf verschillende soorten orchideeën, waaronder de zeldzame Bokkenorchis, waarvan we zeker acht exemplaren tellen. De naar dieren - vooruit, bokken - ruikende groenwitte bloemen hebben een als een serpentine gekrulde lip die aubergine kleurt. Een schitterend ding, vijftig centimeter lang en hoger.

Van het Hondskruid met zijn felle paarse kegel zien we zelfs tientallen. Intrigerend is ook de Lange tongorchis, met bordeauxrode lippen, die hun tong lijken uit te steken. "Zie je dat, tijdens dit buitje schuilen er bijen in de bloemen," constateert ecoloog Gerda Lenselink van Deltares. Op een regenachtige zondag inventariseert ze met engelengeduld de rijke flora van Bellevue.

Kuifjes

Maar dat is nog niet alles. In het hoog gelegen, wat zandige veld van amper twintig bij twintig meter ontwaren we Bitterling met grappige als zadels gevouwen blaadjes. We zien Bergandoorn met tweezijdig symmetrische blaadjes en witgele bloemen. Er is Viltig duizendblad met schitterend geveerde viltige blaadjes en schermvormige bloemen. Ook apart is de fraai gevormde Bremraap, die parasiteert op Duizendblad. En dan is er de Kuifhyacint die in kegelvormige paarse losse trossen, ja, kuifjes, groeit.

Tussen de orchideeën schieten nog altijd eikjes op en geven bramen de hoop nog niet op. Eind juli gaat de bosmaaier er weer doorheen en voeren we het maaisel af. Want maaien loont, zeggen de biologen.


30 mei 2012

Wijngaard door fris voorjaar op achterstand

Door het frisse voorjaar en vooral de enorm regenachtige aprilmaand is de wijngaard dit voorjaar veel later uitgelopen dan andere jaren.

In 2011 moesten we op Koninginnedag al versneld aan de bak om opspringende takken onderaan de stronken weg te halen. Dit jaar vreesden we echter dat de trouwe equipe uit Almere, die vandaag (30 mei) aan het werk gaat, weinig om handen zou hebben.

Dat valt gelukkig mee. Een paar fikse regenbuien half mei, gevolgd door een warme periode, bezorgde de wijngaard alsnog een groeistuip. Alles is snel frisgroen geworden. Er zijn dagen bij dat de uitlopers tien centimeter per dag groeien! Bovenin de planten en in het hart, aan de baguettes, is dat goed. Er zitten overal kleine bloemknopjes, en die komen nu in bloei.

Het eerst in de Chardonnay, het laatst in de Cot ruiken we de zwoele geur van Lelietjes der dalen. Zie een eerdere post voor een uitleg van de vruchtzetting van wijnplanten.

De wijngaard kwam dit jaar laat uit haar winterslaap. Begin februari kregen de planten een Siberische koude over zich heen, met voor de Languedoc ongewoon lage temperaturen van -12 graden. Dankzij stevige wind noteerden meteorologen ‘gevoelstemperaturen’ van -30 graden. Vrijwel alle oleanders en mimosa’s in de streek sneuvelden, ook op Bellevue.

In april volgde weer een frisse periode, met veel regen. Dat leidde onder meer tot een onregelmatig uitlopen van de loten aan de baguette. De wijnplant, telg uit de liaanfamilie, stopt veel energie in uitbreiding van zijn invloedsfeer. De buitenste uitlopers gaan voor alles. Door de kou sloegen vooral de Merlot-planten echter enkele knopen over. Het gevolg: gaten of ‘ramen’ (fenêtres) in de planten (foto boven).

Op het bio-Merlot-perceel snoeien we al twee jaar op dubbele baguettes om de liaanachtige uitbreidingsdrang te beteugelen en mooiere druiven te krijgen, Daardoor waren daar duidelijk minder fenêtres te zien.

Het bio-perceel is nu ook helemaal vrij van de laatste residuen onkruidbestrijdingsmiddelen die tot voor drie jaar geleden nog werden gebruikt. Het gevolg: kruishoge distels (foto onder) en veel onkruid. Schoffelen dus! Allez, hop, à l’attaque!

Flink balen!

Eind mei is de eerste snee van de intussen 20 hectare luzernevelden gemaaid en in balen geperst. De teller stokte op de ferme hoeveelheid van 117 balen.

De koude februariperiode heeft uiteraard niet alleen de wijngaard op achterstand gezet, maar ook het klaverachtige gewas luzerne is dit voorjaar wat achter gebleven. Niettemin is Thierry Bonhomme in zijn nopjes met de regens van april, gevolgd door de warme meimaand. "Door de kou en de nattigheid zie je wel wat meer wild raaigras en klaver, maar dat vinden de koeien en schapen alleen maar lekker," zegt Thierry opgetogen. Zijn negentig koeien en negentig schapen leveren biologisch vlees voor de regionale markt.

Groenbemester

Bonhomme boert in de Corbières, twintig kilometer oostwaarts. Daar is het niet alleen in de zomer gortdroog, maar ook in voorjaar is het zo droog dat zijn dieren moeten worden bijgevoerd. Eigenlijk heeft hij het hele jaar door voer nodig. Zijn eigen land levert daarvoor te weinig luzerne. Dit jaar maait Thierry voor het tweede jaar volop biologische luzerne op Bellevue.

Wij hebben er geen omkijken naar en onze bodem verbetert. De luzerne (een vlinderbloemige) bindt stikstof uit de lucht en zet het als groenbemester om in nitraat in de bodem. De grond wordt er zonder kunstmest rijker van. De dichte luzerne planten drukken bovendien onkruid weg en tijdens regenbuien in de winter krijgen erosie en afspoeling geen kans.

Tweede snee

Het mooie is ook dat Thierry op geheel eigen wijze zelf het optimale moment bepaalt. "Nous sommes dans le même bateau," zegt Thierry, terwijl hij onder het verse maaisel wijst op de zich alweer flink oprichtende luzerneplanten. "Ik laat de luzerne eerst goed in bloei komen. Als je bio bent en de luzerne voor meerdere jaren wilt exploiteren, moet je de plant één keer de volle cyclus laten doormaken. De eerste snee bevat daarvoor nog teveel onkruid en de derde snee is altijd onzeker, dus ik neem de tweede snee. Die wordt dit jaar van heel goede kwaliteit."

17 mei 2012

Koppel rode patrijzen

Doodgemoedereerd scharrelen twee bruine hoenderachtige vogels door de achtertuin. Ze zijn zich na enkele weken afwezigheid van de bewoners van Bellevue van geen mensen bewust.

Dichter en dichterbij komen ze. Onopvallend zandbruinkleurig van boven, maar dichterbij zien we een schitterend patroon van wit, zwart en bruin op de borst en vleugels. Ook de zwartgestreepte ‘halsketting’ valt op. Maar het meest markant is de vuurrode snavel en de rode poten van de vogels.

De vogelgids leert dat we hier op Bellevue van doen hebben met twee rode patrijzen. Waarschijnlijk zitten ze ergens in een akkerrand te broeden.

Bienvenu à Bellevue!

13 mei 2012

Witte Bellevue 2011: ‘echte Chardo’

Ongeveer veertig bezoekers kwamen zondag 13 mei naar de speciale Lenteproeverij om onze witte Bellevue 2011 te proeven. ‘Meer typisch Chardonnay,’ luidde over het algemeen het oordeel.

Voor het derde achtereenvolgende jaar maken we van ons kleine perceel Chardonnay (driekwart hectare) onze eigen wijn.

Doordat de persen van de cave zijn ingesteld op hoeveelheden van minimaal 15 duizend kilogram, spelen we zoals gebruikelijk leentjebuur bij een wijnboer die op dezelfde hoogte als Bellevue ook Chardonnay verbouwt. Dat is de beste garantie dat alle druiven bij de oogst even rijp zijn.

Bellevue ligt op bijna 300 meter hoogte, en wij denken dat onze eigen ‘Chardo’ daardoor een beetje atypisch is, met relatief veel frisse zuren (met name appels zoals granny). Dat is ook in de nieuwe jaargang, van de oogst van 2011, het geval.

Dit jaar echter neigt de wijn meer dan in de twee voorgaande jaren naar meer karakteristieke Chardonnay. Je kunt meer ‘geel fruit’ proeven, zoals mango, perzik en ananas.

Onze wijnabonnees zullen de Chardonnay 2011 later dit jaar uiteraard in hun wijnpakket aantreffen. Wie al tijdens de zomermaanden van deze Chardo wil genieten, kan gerust al een of meer dozen los bestellen. Kosten: 27 euro per doosje van zes flessen. Mail je bestellingen naar info@domaine-de-bellevue.nl.

Santé!

10 april 2012

Picknick in de wijngaard

Volgens sommigen is het in de streek de gewoonte om de dag na Pasen alle overgebleven eieren stuk te slaan. Het moge een wat onbevestigde verklaring zijn, feit is dat Tweede Paasdag, Lundi de Pâques, vrienden en familie bij elkaar komen voor een omelet.

In onze contreien is die omelet voorzien van wilde asperges, formaat grote sperzieboon en zeer delicaat.

In de week voor Pasen kregen wij een mail van de ons onbekende Jean Paul, een wijnboer die net als wij zijn druiven levert aan de coöperatie. “Wij komen tweede paasdag bijeen voor de omelet en barbecue. De weersverwachting is echter onbestendig. Zouden we op Bellevue mogen picknicken zodat we in geval van regen in de hangar kunnen vertoeven?”, vroeg Jean Paul.

Toeval wilde dat wij die week ook op Bellevue waren voor wat klusjes in de wijngaard en het maaien van het opspringende gras. Uiteraard gaven we toestemming: ‘bienvenue à Bellevue’. “We komen met zijn veertigen en jullie zijn onze eregasten,” mailde Jean Paul per kerende post.

Maandagochtend arriveerden diverse auto’s met aanhangwagens vol tafels, stoelen, een barbecue, hout, serviesgoed, glaswerk, eieren, worsten, patés, kaas, taarten, bag-in-boxen met wijn en een enorme fles dertig jaar oude Armagnac.

Vanaf twaalf uur druppelde het gezelschap binnen, de meesten te voet, een aantal per auto. Het was schitterend weer, twintig graden en plein soleil. Kinderen voetbalden op het vers gemaaide gras, een vrouw deed gestrekt op het gazon een middagdutje. Het gezelschap at en dronk met volle teugen. De eregasten lieten zich onderdompelen in de Franse traditie en ambiance.

In een middag hebben we er een slordige veertig vrienden bij gekregen.


19 maart 2012

Oogst 2011 klaar voor botteling

De oogst van 2011 was overvloedig. Nog nooit oogstten we zoveel druiven op Bellevue.

De Cabernet franc en de Merlot vulden met gemak zelfs twee cuves van 30 duizend liter.

Net als vorig jaar werd onze derde rode druif Cot (Malbec) te licht bevonden voor een plaatsje in de cuve. Wijnmaker Laurent Duchêne gebruikte de in onze streek niet veel aangeplante Cot echter met plezier voor een roséwijn van de cave. “Hij is onvoldoende rijp voor rode wijn, maar de frisse zuren passen mooi in de rosé”, licht hij toe.

De proefmonsters uit beide rode cuves die duidelijk van elkaar verschillen door verschillende verhoudingen Merlot-Cabernet Franc konden Laurent noch ons echt bekoren. Zit het hem in de kwantiteit die spreekwoordelijk ten koste gaat van de kwaliteit?

“Dat hoeft niet”, zegt Laurent (rechts op de foto). “Waarschijnlijker is dat 2011 anders dan 2010 in onze streek een wat a-typisch jaar is. Op Bellevue viel het nog mee maar we hebben bijvoorbeeld juist in de oogstweken veel last gehad van schimmel die afkwam op het sap nadat het vlindertje vers de la grappe de rijpe druiven had lek geprikt.”

Op een mooie dag eind februari schotelt Laurent ons en de hele equipe die even een uurtje vrijnam van takkentrekkerij en opbindwerk een mooi staaltje blending voor. “Ik heb vorige week gewerkt aan een assemblage van jullie wijn”, zegt hij enthousiast.

Met een proeffles van de ene cuve vult hij een maatbeker voor tachtig procent. Met de fles uit de andere cuve vult hij de zaak aan tot honderd procent. Na zorgvuldig schudwerk krijgen we allemaal een bodempje van de rode wijn 2011.

En warempel, waar de beide afzonderlijke cuves geen fijn huwelijk oplevert tussen Merlot en Cabernet franc en kersenfruit, een bittertje, wat peperigs afzonderlijke impressies bleven, werden we op slag enthousiast van Laurent’s mix. We ontwaren een mooie geur vol kersen (Merlot), in de mond gevolgd door een aanhoudende en zuivere smaak van zwarte bessen (Cabernet franc).

Nog opmerkelijker is dat andere samenstellingen, bijvoorbeeld de helft uit de ene en de helft uit de andere cuve geen mooi samengaan bewerkstelligt, zo blijkt. Tachtig-twintig is precies goed.

Later dit jaar kunnen jullie de rode wijn uit 2011 proeven. Dit voorjaar zetten we wel de nieuwe witte wijn op fles en zullen we jullie hem als primeur op een extra proeverij in april of mei voorschotelen. De witte wijn - een derde van Bellevue, tweederde van de buurman - valt dit jaar meer ‘Chardonnay’ uit, met name meer doordat we meer geur en smaakimpressies van geel fruit ontwaren.

Helaas, helaas zijn dit de twee laatste cuves van Laurent die op fles worden gezet. De man die gedurende zes jaar met veel passie zesmaal onze eigen kleine Bellevue-wijn maakte op de grote cave, vertrekt bij de cave. Hij gaat in de Cognac-streek werken, waar zijn vrouw vandaan komt. Zij gaat haar vader opvolgen.

Laurent, millefois merci pour le travail pour Bellevue! En nu maar hopen dat we net zo’n vurige voorstander van ons project als zijn opvolger treffen.

12 maart 2012

Analyse van grond in de biomerlot

“Ik vind het gesnoeide hout wat dun en je zou kunnen overwegen een drainage aan te leggen in het midden van de helling”, wijst Eric le Ho.

De adviseur van de biologische wijnboeren maakt met ons een rondgang over het veld waar nu voor het derde jaar gaan werken volgens de principes van de biologische wijnbouw.

Het magere hout van de gesnoeide Merlottakken kan duiden op een gebrek aan bepaalde sporenelementen in de bodem. Een tekort aan koper zal het vermoedelijk niet zijn, maar mogelijk ontbeert de bodem magnesium, kalium, fosfor of nitraat.

Boven de grond kennen we na acht jaar Bellevue vrijwel elk hoekje van de wijngaard, maar van de ondergrondse situatie hebben we eigenlijk geen idee. Vandaar dat Thierry Grimal, net als Eric wijngaardadviseur, met zijn grondboor bodemmonsters komt nemen.

“Proficiat met jullie achtste verjaardag”, zegt Thierry. “Door jullie werk is de wijngaard enorm verbeterd, het ziet er magnifiek uit”, zegt hij terwijl hij zijn grondboor de grond in draait. We glimmen van trots.

Later dit voorjaar volgt nog een analyse van het blad van de bio-Merlotplanten. Mocht er een gebrek aan elementen in de bodem aan het licht komen, dan zullen we voor aanvulling ervan zorgen. Uiteraard met respect voor de biologische wijnbouw. Want hoewel we nog steeds geen fles van ons troetelveldje hebben geproduceerd, gaan we hardnekkig door met dit bio-experiment.