24 september 2017

Rouge 2017: Een bijzonder rijke en gezonde oogst

Net als de witte Chardonnay-druiven zijn ook de rode druiven dit jaar veel vroeger rijp dan gedacht. Dat hebben de wilde zwijnen ook door, want we schatten dat ze ruim 2000 kilogram superrijpe druiven hebben opgevreten, vooral op een afgelegen veld.

De laatste weken gooiden de rode druiven er zelfs nog een eindsprint tegenaan, en dus moeten we voor de tweede keer in deze crazy septembermaand snel handelen, improviseren en ons schema aanpassen.

De afgelopen drie jaren reserveerden we gedurende twee weken twee plukploegen. Die konden vóór de machine uit de mooiste trossen uitkiezen en met de hand plukken voor de Bellevue Rouge Cuvée Maarten.

Dit jaar ging het door de tijdnood anders: de plukmachine kwam al op 14 september, vóór de plukploeg aan. Met een combinatie van wijsheid en geluk hebben we op dat moment dus acht rijtjes Merlot, één hele lange rij Cabernet Franc en twee rijen Cot aangewezen die de machine mocht overslaan. De planten behielden dus hun druiven voor de plukgrage handen van de Hollanders.

Regen!

Op 17 september reisden we met een inderhaast samengesteld team van negen mensen naar Frankrijk. En wat gebeurde er na maanden droogte op de dag na onze aankomst? Regen! Slechts 5 millimeter, maar toch. Gelukkig keerde de zon snel terug en is schimmel uitgebleven.

In vier dagen hebben we met de hand eerst Merlot geplukt, toen een zeer fraaie Cot en vervolgens Cabernet Franc.

Het was me het oogstjaartje wel, maar uiteindelijk zit alles weer keurig in de vaten. Tegen de trend van de streek in heeft Bellevue een overvloedige en vooral gezonde oogst binnen weten te halen. Met Kerst zullen we de eerste monsters proeven.

Het Bellevue-team Marijke, Ief en René dankt Marina, Mylène, Jorie, Simone, Liesbeth en Franklin voor het plukken.

Foto's: Jorie en Mylène 

10 september 2017

Een geslaagde proeverij met verrassingen

Met nog stramme ruggen en armen van de plotselinge pluk van de Chardonnay, wachtten we gisteren kort na terugkeer in Amsterdam alweer op de aankomst van 3000 flessen wijn. Daarmee kunnen we ook dit jaar onze 250 abonnementhouders van een mooi wijnpakket voorzien.

Onze zeer populaire witte Bellevue Chardonnay is schaars. Daarom lanceerden we vandaag tijdens de jaarlijkse proeverij, dit maal in restaurant Nelis West, als primeur de Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2015, die een jaar op vat heeft kunnen doorrijpen.

Bouwstenen

Voor de liefhebbers stonden dit jaar ook de drie 'bouwstenen' van de Cuvee Maarten open: flessen met respectievelijk 100% Merlot, 100% Cabernet Franc en 100% Cot.

Ief praatte de ongeveer negentig aanwezigen in woord en beeld bij over het veertiende jaar boeren in Zuid-Frankrijk. Nippend aan hun glas hoorden de abonnees over de droogte, de hagel, het 'snelle jaar' 2017, het rooien van het zieke veld, en het bouwrijp maken van de grond met het paarse plantje Bijenbrood. Volgend voorjaar wordt het areaal Chardonnay daar vergroot.

De presentatie eindigde met de fraaie beelden van Bellevue vanuit een drone. Als spontane surprise speelden en zongen drie muzikanten 'Une belle histoire', de muziek die ook het filmpje begeleidt. Een fraaie verrassing voor ons. Het was een fijne middag!

Foto's: Tonny Janssen 

05 september 2017

Ook Chardonnay met de hand geoogst

Een ongewoon tafereel, eergisteren om 4 uur, in de duisternis van de ochtend. Daags ervoor in allerijl aangekomen uit Nederland liepen we gevijven, met mijnwerkers-ledlampjes op het voorhoofd, in alle vroegte in de richting van het veld Chardonnay.

Gewapend met kleine schaartjes begonnen we in twee rijen met de pluk van de nieuwe jaargang van de populaire witte Bellevue-wijn. Na een uur kregen we gezelschap van Abdel en zijn twee zonen, ook op het laatste moment opgetrommeld. Dichtbij zat een Oehoe, een reuze-uil die in het donker regelmatig zijn 'b-oe-hoe, b-oe-hoe' liet horen terwijl kratje na kratje zich vulde met mooie stevige druiventrossen.

Gezond zijn ze, de druiven, ondanks de hagelbui die eind juni vooral op dit veld grote impact had.

Biologisch

Tot nog toe werden onze Chardonnay-druiven altijd met de machine geoogst. Vanaf jaargang 2017 zullen echter al onze flessen het Franse keurmerk 'Agriculture Biologique (AB)' dragen. Daarvoor moeten alle stappen in de vinificatie 'biologisch' zijn, inclusief een verwerkingsstap direct na de persing. De grote Cave Malepère zou dat kunnen doen, ware het niet dat hun vaten veel te groot zijn voor onze relatief kleine oogst. De cave van Cazes kan het ook, maar die kan geen machinale oogst verwerken. Er zit dus niets anders op dan al onze Chardonnay met de hand te oogsten.

Beestachtig

Het worden twee beestachtig lange dagen, van vier uur 's ochtends tot vier uur 's middags met enkele piepkleine pauzes. Daarna moesten de druiven nog naar Cazes worden gebracht. De tweede dag moesten de zoons van Abdel naar school, maar in de middag kregen we een paar uur hulp van de tante van buurman Frédéric en haar vriend.

Nu, twee dagen later, zijn alle twintig rijen geplukt en staat de teller op ruim 4100 kilogram witte druiven. Een mooi resultaat, ondanks de hagel en de droogte gedurende het groeiseizoen.

Als we een proefglas nemen zijn de eerste impressies veelbelovend: we ruiken een diepe, aromatische geur. Het wordt ongetwijfeld weer een lekker frisse wijn, wat richting typische Chardonnay, vermoeden we, net als de editie van 2015.

Nog nooit kwam de oogst zó vroeg in het seizoen, en de noodzaak van pluk met de hand maakte de tijd al helemaal kort een ploeg samen te stellen. Grote dank dus aan Ronald, Riet en Liesbeth, die ons fantastisch uit de brand hielpen.

10 augustus 2017

Op kraambezoek bij onze nieuwe plantjes

Vandaag waren we op bezoek bij de kweker om te kijken naar de plantjes die vanaf voorjaar 2018 ons eerder gerooide veldje Cabernet Franc zullen bevolken.

Nadat het veldje afgelopen voorjaar is ingezaaid met Bijenbrood, zal het deze nazomer worden gemaaid, ondergeploegd en nog een keer goed worden schoongemaakt. In alle rust doorloopt het veld zo de seizoenen.

Komend voorjaar zullen de 3000 piepkleine 'stekjes' Chardonnay worden geplant. Daarmee zullen we in één klap ons areaal witte druiven verdubbelen. Dat is hoognodig, want onze populaire Chardonnay is tegenwoordig al in het najaar uitverkocht.

Onderstam

De nieuwe stekjes zijn geënt op een onderstam. We hebben gekozen voor een onderstam waarvan de wortels goed zijn aangepast aan de bodemstructuur van leem, klei en zand op ons terrein. 'SO4', luidt de weinig beeldende naam van deze onderstam.

De Chardonnay-kloon die op de onderstam is geënt, is van een variëteit die een fijne aromatische kwaliteit heeft en een gemiddelde productiviteit.

Naast de 3000 Chardonnay-plantjes zien we bij de kweker ook onze 350 Gewürztraminer-rankjes. Ze zijn met engelengeduld uit een 'moederwijngaard geënt'. 'Gewürz', in de Elzas bekend om zijn kruidige aroma's, kunnen we de eerste jaren toevoegen aan de Chardonnay. Als we tevreden zijn over de ontwikkeling ervan, zouden we na een jaar of vijf kunnen beslissen er een aparte aperitiefwijn van te maken. Of, nog mooier, een delicate dessertwijn, van laat geoogste druiven.

04 augustus 2017

Domaine de Bellevue vanuit de lucht

Trots presenteren we een nieuwe filmpje van het leven op Domaine de Bellevue, gemaakt door Jan Oudemans, één van onze enthousiaste jonge équipe-leden.

Ook de spectaculaire beelden vanuit de lucht werden door hem gemaakt, met zijn eigen drone.

Bij het monteren van het filmpje koos Jan voor de muziek 'Une belle histoire' – de klassieker van Michel Fugain uit 1972, in de versie van Manouchedrome met zangeres Sofia Braila.

Deel het prachtige clipje met vrienden via Facebook, Youtube of Twitter, en laat ze kennismaken met Domaine de Bellevue door middel van een Variatiedoos met Bellevue-wijn.

15 juli 2017

Een tweede eikenhouten vat

Nadat we vorig jaar van Domaine de Cazes tegen de opknapkosten een tweedehands eikenvat konden overnemen, biedt dit voorjaar Cave La Malepere een soortgelijk fût de chêne voor een habbekrats aan. Nieuw zijn dit soort 400-litervaten peperduur.

Eerst moet het vat, bouwjaar 2012, 48 uur in water staan. Dan transporteren we het naar tonnelerie Dioniland, 50 kilometer oostwaarts in Lezignan, voor een opknapbeurt. Vatenrenovateur Dominique ontfermt zich over onze ton.

Deksel eraf, bodem eruit. Dan wordt de binnenkant met een frees afgeschaafd. Vervolgens een fikkie erin van eikenhouten blokjes. We kiezen voor een gematigde houtsmaak. Helaas mogen we geen foto's maken. 'Het geheim van de smid', verklaart Dominique.

Ons eerste houten vat gaf ons al de kans te experimenteren met houtlagering. Tien procent van Cuvée Maarten 2016 heeft enkele maanden op vat gestaan en is daarna weer bij de rest gevoegd. Dat heeft de wijn een subtiele smaak van vanille gegeven. Daarna hebben we 400 liter Cuvée Maarten 2016 acht maanden apart in het vat door laten rijpen -- als deze houtlagering ons bevalt, gaan we die partij misschien wel apart op fles zetten.

Dankzij dit tweede vat kunnen we met de oogst van 2017 nog meer gaan experimenteren.

30 juni 2017

Na drie jaar opníeuw hagelschade

Vorige maand ontsprongen we de dans, toen forse nachtvorst elders in de streek veel schade aanrichtte. Maar deze week was het helaas wel raak. Een mengsel van hagelstenen en regen raasde op 27 juni in een half uurtje over de wijngaard.

'De schade is gering', mailde buurman David ons de volgende ochtend. Maar een paar uur later kwam hij terug op dat geruststellende bericht. 'Er zijn druiven uit elkaar gespat en sommige bladeren zijn geperforeerd. In de vlakte is de schade nog erger'.

Vandaag, een paar dagen later, raamt verzekeringsexpert Corine Cazals de schade op 10 tot 15 procent. Gelukkig wel veel minder dan de 30 procent verlies die de fameuze hageltornado van 4 juli 2014 in een kwartier aanrichtte.

In deze fase van de groei kan de hagelschade bovendien ook nog gunstig uitpakken. 'Als de uit elkaar gespatte druiven mooi indrogen, en druiven waarvan het huidje is geraakt intact blijven, neemt de rest de plaats in van de gesneuvelde vruchten,' legt onze regisseur Pascal uit. 'De druiven zullen daardoor mogelijk een iets meer geconcentreerde smaak krijgen.'

Maar fraai ziet het er in sommige rijen niet uit.

15 juni 2017

Zomerequipes weer volop in actie

Tussen half mei en eind juni helpen verscheidene teams van vrienden en vriendinnen ons om de aan alle kanten opspringende wijnplanten in goede banen te leiden.

Ook dit jaar snoeiden we de uitlopers aan de onderkant weg (ébourgeonage), schoffelden we onkruid als braam, jacobskruid en melganzenvoet, trokken we distels met hun lange penwortel uit de grond, brachten we de draden omhoog, stopten we uitlopers van de ranken eronder, spanden we de draden op en clipten we de takken met kleine druiven er stevig aan vast.

Het is een secuur werkje, waarbij de juiste timing voorwaarde is voor succes. In de vroege jaren deden we het rond Pinksteren en later nog een weekend met zijn tweeën. Dit jaar waren we vijf weken lang met in totaal tweeëntwintig paar handen in de weer. Vooral het instoppen van de ranken en omhoog brengen van de draden gaat daardoor van een leien dakje. Dit jaar ging het helemaal perfect, omdat de wijngaard vroeg begon te groeien, net toen wij ter plekke waren.

Trio Bellevue dankt het 'begin-mei-team' Ines en Yolant, het 'familieteam' Renée, Steven, Josse, Marthe, Lisa en Jan, het 'polderteam' Gerda, Mirjam en Liesbeth, de 'damesfietsgroep' Barbara, Caroline, Jorie, Marian, Nicole en Wenny, en ten slotte het team met Sonja, Riet, Elly, Ange en Hari Kaur.


01 juni 2017

Laatste voorproeverij voor de Rouge 2016

Middenin de ondersnoeiperiode proeven we voor de laatste maal de rode wijnen van de oogst van vorig jaar.

Rechtstreeks van het vat, ongefilterd en 'brut', zowel van het stalen vat als het eikenhouten vat. Later in juli zullen ze op fles worden gezet.

Bevalt het experiment met het eikenvat? Is de samenstelling en verhouding tussen Merlot, Cabernet Franc en Cot optimaal? Welke filtering passen we toe? Doen we iets met Arabische gom? Welke kurken nemen we?

Het zijn allemaal serieuze vraagstukken, zoals de foto's laten zien.



30 mei 2017

Bijenbrood geeft lucht aan nieuw veld Chardonnay

En hoe gaat het toch met het gerooide veld Cabernet Franc?

Na het verwijderen en verbranden van de zieke stronken op het veld, krijgt de aarde een jaar rust. Om de hoeveelheid stikstof te vergroten, onkruid te onderdrukken en de bodem te beluchten, zaaien we gedurende enkele maanden facélie (Phacelia) of 'bijenbrood' in. Een prachtig plantje met een flinke penwortel en fraai paars bloemetje, en, je raadt het al, zeer aantrekkelijk voor bijen.

Als het plantje later dit voorjaar is uitgebloeid, zullen we het veld maaien en het bijenbrood composteren.

Volgend voorjaar gaat de nieuwe Chardonnay de grond in, en drie rijen Gewürztraminer.

Alweer een experiment. Lekker bezig, Bellevue!