08 januari 2022

Paaltjes voor nieuwe Cabernet Franc

Aan het einde van ons verblijf kwamen Pascal en José gisteren nog even langs met de voor de gelegenheid tot heipaalmachine omgebouwde oogstmachine, want de nieuwe Cabernet Franc moest worden voorzien van paaltjes.

We kennen het karwei nog van de aanplant van de Chardonnay, in 2018. Toen zetten we ook zelf paaltjes: metalen exemplaren in de rijen, twee zware acaciapalen op de hoeken.

Boren

De afgelopen dagen hielp Pien om eerst flink wat onkruid weg te halen – het komt op zo’n jonge akker steeds weer opzetten. Eddy hielp mee om vervolgens, door middel van een metalen punt, na telkens zes planten een gat in de bodem te boren.

Gisteren, op een koude winterochtend, kwam als afsluiting het brommend gevaarte langs. Het is nog best lastig lopen op de bevroren leemplakkaten, maar na drie uur ploeteren en glijden is het gelukt en staan alle paaltjes in de grond. Niet allemaal even recht, maar geen nood, zegt José. ‘Als het in februari een keer flink heeft geregend kun je alle paaltjes wel rechtzetten.’

Op naar een nieuw veldje vol mooie Cabernet Franc-druiven!

07 januari 2022

Schaarste brengt zelfgebakken ‘patatstaven’ terug

Door grote tekorten op de wereldwijde grondstoffenmarkt is ook in Zuid-Frankrijk momenteel amper een acaciapaal of een metalen paal te krijgen.

Als ze al te koop zijn, dan is de prijs tot wel dertig procent gestegen.

(Dat geldt overigens ook voor de kosten van (biologische!) bestrijdingsmiddelen, diesel voor tractoren, compost en de vergoeding voor de vinificatie, en naar te vrezen valt dus ook voor de toekomstige kostprijs van Bellevue-wijn).

Korset

Maar ja, we moeten wel palen hebben. Samen vormen ze het ‘korset’ van de wijngaard.

Gelukkig herinneren we ons dat een jaar of vier geleden in de bosrand bij het oude Chardonnay-veld wat acaciastammen zijn blijven liggen. Houthakker Patrick kwam er toen wegens een blessure niet aan toe die al op maat gezaagde stammen te kloven. Vijf jaar meewerken met Patrick (en Alain en Christian) zijn we niet vergeten. Maar zouden we het ook alleen kunnen?

Zie hier het resultaat! Dertig acaciapaaltjes hebben we behoed voor nodeloos wegrotten in de bosrand. We kunnen ze als zelfgebakken goudgele patatten in de wijngaard steken.

06 januari 2022

Nieuw: Franse Merlot Bellevue

Behalve interesse voor ons grote veld heeft coöperatieve cave Vendéole nóg een interessant voorstel voor Domaine de Bellevue.

De cave wil een fles biologische rode Merlot-wijn op de markt gaan brengen onder de naam Domaine Bellevue -- op de Franse markt, wel te verstaan; onze andere Bellevue-wijn is alleen in Nederland te koop.

Niche

In een vergadering met drie big shots van de grote cave vertelde directeur Olivier Ambry gisteren: ‘Wij zijn een grote coöperatie, maar we willen ook kleinere niches gaan bezetten. En jullie zijn binnen de coöperatie een van de weinige reëel bestaande domaines die al jaren biologisch boeren en goede druiven leveren.’ En dus wordt de biologische Merlot van Vendéole gemaakt van druiven van Domaine de Bellevue.

Zo trots is de cave op onze Domaine dat ze een foto van ons, Hollandse wijnboeren, wil afdrukken op het achteretiket van de nieuwe fles.

We gaan akkoord met het voorstel. Dit is mooie eer voor het vele werk van de afgelopen jaren, en we krijgen de garantie dat we voldoende druiven kunnen blijven oogsten voor onze Nederlandse abonnees en afzetmarkt, eh, ‘niche’.

05 januari 2022

Groot Bellevue-veld promoveert van IGP naar AOP

In de eerste week van dit nieuwe jaar krijgen we Thibaut op bezoek. Namens de coöperatieve cave volgt hij Bellevue al jaren. Ook in de gefuseerde cave, Vendéole, is hij technicien en heeft hij veel invloed.

We lopen met hem rond het grote veld op de heuvel. Dat veld, de helft van onze wijngaard, is van 1999 tot 2001 door de vorige eigenaar aangeplant in een voor de Malepère-denominatie juiste combinatie van druivensoorten: een dominante soort (Merlot) en twee steundruiven (zoals Cot en Cabernet Franc), met kleinere oppervlakten dan de Merlot.

‘De coöperatie wil dit veld graag gebruiken voor de groeiende markt van biologische rode wijn in de categorie AOP’, vertelt Thibaut.

Hogere kwaliteit

Het label Appellation d’Origine Protégée (AOP, voorheen AOC voor Contrôlée) markeert de hoogste marktcategorie. Het is een beschermde en gecontroleerde status die garandeert dat wijn is gemaakt van druiven uit de wijnstreek Malèpere. Tot nu toe valt al onze wijn onder de categorie Indication Géographique Protégée (IGP) van Pays d’Oc, een gebied dat zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk omvat.

Naast de meer gecontroleerde Malepère-herkomst zou de promotie ook gepaard gaan met een hogere kwaliteit die wordt bereikt door strenger te snoeien (minder ogen, minder uitlopers) en te kiezen voor een lager rendement (minder opbrengst).

Nieuw treetje

We nemen het aanbod van Vendéole aan, blij dat we na het certificaat Agriculture Biologique met de AOP-status weer een treetje hoger klimmen op de wijnladder. Onze druiven leveren meer op, en toetreden tot de hoogste league is een eer. We spreken af dat we voldoende druiven mogen blijven plukken voor onze wijn voor de Nederlandse abonnees en markt.

Al wandelend blijkt Thibaut niet alleen expert in druivenplanten maar ook in truffels. Wijzend op een bosrand, zegt hij: ‘Man, dáár, in die steile talud met eiken, het zou me niet verbazen als daar truffels groeien.’

Het grote veld in de zomer

01 januari 2022

Cuvée Maarten sauvage bij oudejaarsvuur

En dan breken de laatste uren van de laatste dag aan van een jaar dat opnieuw door corona/covid werd bepaald.

Gelukkig voor ons waren er afgelopen jaar minder reisbeperkingen en lockdownperikelen dan in 2020, maar Bellevue was opnieuw gedwongen met meer en veel kleinere teams te werken.

Het resultaat van 2021 is in ieder geval een overvloedige oogst met een prachtige Chardonnay, misschien wel de mooiste tot nog toe, mijmeren we bij ons traditionele oudjaarsvuur. Elke keer als we er een serie dode stronken op gooien, springen de vonken als vuurwerk op.

Wilde gisten

Tevreden zijn we ook over het experiment met Cuvée Maarten 2021 sauvage. Die toevoeging plakken we er alvast op omdat er geen gisten zijn toegevoegd. De suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol door gisten die van nature op de vruchten en steeltjes én in de wijnkelder aanwezig zijn. Deze zogeheten ‘wilde’ (sauvage) gisten kunnen leiden tot het predicaat vin naturel, een hippe trend in opmars. Het geeft ons energie om een nieuw experiment aan te gaan, zelfs als het niet helemaal zal slagen.

We proeven de nieuwe wijn deze avond voor het eerst: nog lang niet klaar, zelfs nog niet eens uitgegist (zo wild is-tie, ‘de Maarten’ van dit jaar!), maar veelbelovend.

Vrijwilligers

Om twaalf uur springen we op. Het Bellevue-team wenst alle vrienden, bekenden, abonnees, wijnwinkels en natuurlijk de intussen toch zeker vijftig vrijwilligers die ons al jaren helpen, een gezond en gelukkig 2022 toe!

29 december 2021

Bellevue-dak klaar voor zonnestroom

Op de valreep van het oude jaar komt een installateur langs om de staat van ons dak en de instraling van de zon te meten, met als doel: zonnepanelen. Ook de hellingshoek van het dak en eventuele schaduwen van bomen worden bepaald.

Eerdere modelberekeningen lieten al zien dat Bellevue met acht fotovoltaïsche panelen twee keer zoveel energie kan opwekken als het nu verbruikt. Duidelijk is ook dat energiebedrijf EDF ons overschot aan stroom de komende twintig jaar zal kopen.

Vergroeningsslag

Voor Bellevue betekent het een mooie nieuwe vergroeningsslag, waarvan we de investering op redelijke termijn kunnen terugverdienen. Naast de planten en druiven van Bellevue kan ook het huis straks snorren op de zon. Het schept ook mogelijkheden voor groener vormen van verwarming (infrarood?) en vervoer (elektrische auto?).

De installateur keurde het dak goed en gaat een vergunningsaanvraag bij de gemeente voor ons starten. Mogelijk liggen de panelen er in het voorjaar al op!

24 december 2021

Veldjes op leeftijd


Het oude Merlot-veldje voor het huis
Het Merlotveld voor het huis behoort tot de oudste wijnpercelen van Bellevue. Steeds meer planten op het veld krijgen gaandeweg ouderdomskwalen of vallen uit, al leveren sommige ook nog steeds verrassend veel druiven van goede kwaliteit.

Voor de Merlot-druiven hebben we dit veldje-op-leeftijd, markant gelegen vlak voor het huis, al deels afgeschreven, maar een nieuwe bestemming hebben we nog niet echt. Al een paar jaar beperken we ons tot vrij snel en minimaal snoeien met een machine, waarna we de planten bijknippen een beetje zoals je een haag snoeit. Bijkomend voordeel: geen ramasse, amper attache en alleen het grofste onkruid verwijderen.

Chardonnay

Ook in de oude Chardonnay-velden komen de planten op leeftijd. Er vallen intussen ook aardig wat gaten. Maar we kunnen niet zonder: de prachtig frisse Chardonnay van de nu rijpende jaargang 2021 bestaat voor de helft uit nieuwe aanplant en voor de helft uit de oude garde. Voor die laatste besluiten we dezelfde strategie te gaan volgen als met de oude Merlot, maar met iets meer aandacht.

De extra aandacht betekent: meer grondige nasnoei en secuur controleren van attache, draden, palen, spijkers, bevestigingsclips (écarteurs) en hoekpalen. Ook halen we het onkruid serieuzer weg. Waar mogelijk binden we omlaag vallende loten op. En als we ergens een veelbelovende uitloper uit een dood gewaande stronk zien komen, brengen we een touwtje of een clip aan om dit mogelijk nieuwe leven een kans te geven.

23 december 2021

Bye-bye luzerne

Als we aankomen op Bellevue, zien we hoe alle akkers rond de wijngaard zijn geploegd. De vaalgele luzernevelden zijn verdwenen, en dikke schollen omgeploegde grond glimmen in een schraal winterzonnetje.

Het is even wennen, want het oogt wat minder romantisch dan afgelopen jaren.

Dit najaar hebben we besloten om na meer dan tien jaar te stoppen met luzerne. Daarmee komt ook een eind aan de samenwerking met de sympathieke Thierry Bonhomme.


(2010)
Met veel kunst- en vliegwerk maakte Thierry al sinds 2010 jaarlijks een veertigtal balen luzerne, niet zelden gehinderd door heftige droogte en problemen met zijn machines.

En hoewel we die ruige prairie rond Bellevue mooi vonden om te zien, rezen er wel steeds meer problemen. Volgens de Europese landbouwregels zijn we verplicht om eens in de vijf à zeven jaar de luzerne om te ploegen en te vervangen door nieuwe luzerne. Thierry vond dit begrijpelijkerwijs te veel gedoe voor te weinig luzernebalen.

Maar we zullen ze missen, die mooie balen in de velden rond de wijngaard.

Nitraat

De komende tijd gaat de baas van Pascal deze grond van ons pachten, vooralsnog drie jaar. Hij voorziet dit eerste seizoen een wisselteelt met onder andere wintertarwe, rogge, linzen en gerst. Uiteraard biologisch.

Leuk is dat op één klein perceel wikke en gerst wordt geteeld, niet voor de opbrengst van producten maar voor het zaad. Wikke is een vlinderbloemige; een groenbemester die stikstof uit de lucht omzet in de meststof nitraat. Wij gaan wikke samen met gerst, mosterd en radijs inzaaien tussen de rijen wijnplanten. Het maakt de bodem losser en het gaat in de winter erosie door overvloedige regen tegen. En het levert de planten extra voeding en compost als we de gewassen in het voorjaar onderploegen.

Lekker circulair bezig op Bellevue!

01 november 2021

Cuvée Maarten wild aan het gisten

De 900 kg druiven die dit jaar de Cuvée Maarten zullen vormen, liggen inmiddels in wild gistend sap. 'Het gaat goed met jullie experiment.' meldt wijnmaker Matthieu per telefoon. 'Een mooie geur, veelbelovende smaak, maar nog lang niet klaar.'

We begonnen het experiment door de met de hand geoogste en ontsteelde druiven Merlot en Cabernet Franc in twee afzonderlijke vaten te kieperen. De druiven werden niet geperst. Het sap in de druiven werd dus overgeleverd aan de gisten die op de schillen zaten.

Al snel hebben Matthieu en collega-wijnmaker Frank de twee druivensoorten samengevoegd in een glimmend, door ons nieuw aangeschaft vat van 700 liter (zie foto). 'Dat deden we om het huwelijk en de chemie tussen beide rassen te bevorderen,' zegt Matthieu nu precies één maand na de oogst.

Een ander voordeel van het samenvoegen is dat de twee druivensoorten in één groot vat minder kwetsbaar zijn voor defecten dan de kleinere volumes in twee afzonderlijke vaten.

Wij zijn blij!

22 oktober 2021

Herfstleven op Domaine de Bellevue

Zoals elk jaar is de herfst op Domaine de Bellevue een tijd voor onderhoudsklusjes en nijvere huisvlijt.

We sjouwen oude stronken van het land, schoffelen toch weer heftig opkomend onkruid op een Merlot-veldje, maken chutneys van druiven die de oogstmachine heeft gemist en nog groene tomaatjes die in de kruidentuin en rond de composthopen groeien, rapen noten en amandelen en poffen kastanjes in de as van het hete vuur.

Vriendinnen van Ief laten zich wederom niet onbetuigd en genieten en passant van het milde najaarsweer op de fiets.

Merci Marian, Nicole, Elly en Monique!