26 september 2022

Fraaie oogst wit, minder rood door hagel en droogte

De oogsttijd viel ongewoon vroeg dit jaar. Droogte en vooral hoge temperaturen in de zomer maakten dat de druiven snel rijpten.

Zelfs op 300 meter boven zeeniveau, de hoogte van Domaine de Bellevue, was het in de zomer extreem warm. Maar dat het moment om te oogsten zó vroeg zou zijn... Voor het eerst in de geschiedenis oogstten wij de Chardonnay in de maand augustus. Op de laatste dag van de maand weliswaar, maar toch.

De oogstmachine van Pascal rammelde de ongelofelijke hoeveelheid van 7000 kg druiven van het oude veld Chardonnay en nog eens 7000 kg van het nieuwe veld. Nog nooit hadden we zoveel van onze populaire witte wijn in het vat liggen. Belangrijker nog was dat de druiven zeer rijp en gaaf zijn.

'Je kunt tevreden zijn, ils sont tres jolis', zei wijntechnicus Thibault. 'Het wordt een mooie wijn.'

Hagelbui

Vandaag, een paar weken later, volgt de oogst van de Merlot, Cot en Cabernet Franc op het tot AOP gepromoveerde grote veld. We laten het oogsten dit jaar hier even over aan de machine. De opbrengst wat betreft kilo's valt dit jaar tegen. In dit veld heeft de droogte van de zomer meer toegeslagen dan in de Chardonnay. Maar we zien nu ook goed hoe de hagelbui van eind april heeft huisgehouden. Een kleine hagelstenenregen trok in een rechte lijn diagonaal over het veld, nu terug te zien als een zone van planten waaraan opeens geen enkele druiventros hangt, rien du tout!

Gelukkig lijkt ook bij de rode oogst de kwaliteit wel in de haak. We gaan het over een tijdje proeven en zullen dan verslag uitbrengen.

Door de kleinere opbrengst aan rode druiven staat al wel vast dat Bellevue Rosé 2022 helaas in het aanbod zal ontbreken. Gelukkig hebben we zoveel wit als we willen om dat gat te vullen!

29 augustus 2022

Najaarsproeverij weer druk als vanouds

Op de najaarsproeverij, de eerste waarbij de risico's van Covid even bijna waren vergeten, was het bij restaurant Kien weer druk en gezellig als vanouds, en werden de aanwezigen bijgepraat over weer een droog jaar biologisch boeren.

‘Wat een heerlijke Cuvée Maarten’ en ‘Een lekker frisse en subtiele Chardonnay, zeg’ -- een paar van de mooiste complimenten die we als trotse wijnmakers eigenlijk kunnen krijgen. En we hoorden ze regelmatig op deze alweer 19e proeverij. Niet gek dus dat veel mensen naast hun jaarlijkse wijnpakket met een extra doosje naar huis gingen. Het einde van de voorraad Cuvée Maarten 2019 begint nu al in zicht te komen!

Aroma's

Zelf zijn we ook goed te spreken over de krachtige en toch soepele rode wijn, die we in 2019 onder optimale omstandigheden konden plukken. En in de altijd aangename Chardonnay begint de jonge aanplant van 2018 een steeds groter aandeel te krijgen ten opzichte van de twintig jaar oudere stokken uit 1998. Het resultaat is een mooie balans tussen oud en jong.

Vooral Cuvée Maarten heeft deze jaargang veel ‘droesem’, kristallen van wijnsteenzuur die bezinken tot in het laatste restje van de fles. Dat komt omdat we deze wijn voor het bottelen minder sterk hebben gefilterd. De kleine schildeeltjes blijven de wijn tot in de fles extra aroma’s geven, maar als je er niet op verdacht bent geven ze ook kans op een troebele laatste slok.

Tijdens de proeverij deden we nog eens voor wat we ook al eens in een (wat donker) filmpje toonden: schenk het laatste restje gewoon uit in het glas, ruik de sensationele aroma’s en drink het glas voorzichtig nippend leeg terwijl je het langzaam ronddraait.

31 juli 2022

Damherten lessen dorst met jonge aanplant

Door het ijverige en gedisciplineerde werk van de mei- en juniteams bleef het zomerwerk in de wijngaard afgelopen maand grotendeels beperkt tot surveilleren en bijhouden.

Hier en daar stopten we wat hangende en springerige takken terug en plaatsten we wat extra clipjes in de ijzerdraad om de steeds grotere stengels te steunen.

In de Merlotvelden was nog wel enige ondersnoei nodig, want die planten zijn deze zomer minstens zo ijverig als onze teams. De jonge aanplant is voor de mooiigheid grondig geschoffeld met veel aandacht voor opkomende distels. De jonge plantjes krijgen een droomstart.

Het grote veld herpakt zich aardig van de schade van de hagelbui in april, al missen sommige rijen nog wel behoorlijk wat druiven.

Droogte en hittestress

Waar we niets aan kunnen doen, is dat de regen, op enkele kleine onweersbuien na, uitblijft. Onze regendansen blijven onbeloond.

Het watertekort leidt op de hoogste en droogste percelen tot een beginnende droogtestress, gekenmerkt door gele bladeren. Over het geheel genomen blijft de wijngaard er echter opvallend fris en groen uitzien. Waarschijnlijk zitten de heuvels nog vol met het regenwater van maart en april.

Problematischer zijn de enorm hoge temperaturen, ook in de nacht. Door hittestress gaan de bladeren hangen en sluiten ze hun huidmondjes. Ook wijnboeren kampen met de gevolgen van temperaturen tegen de veertig graden: om zes uur op het land, half 11 er weer vanaf, daarna is het niet meer te doen.

Dorstige damherten

Door de droogte werden de door ons juist zo vertroetelde jonge Cot-planten belaagd door een nieuwe vijand: een groep damherten begon doodgemoedereerd van de frisse, sappige blaadjes te eten. We snappen dat ze dorst hebben, maar de jonge aanplant heeft de energie uit de bladeren hard nodig om diepe wortels aan te leggen.

Na overleg met een verzekeringsexpert spoten we een spulletje op de jonge, kwetsbare plantjes. Het werkt: de herten zoeken sindsdien andere manieren om hun dorst te lessen.

Door zon en warmte loopt de wijngaard razendsnel uit. Liep hij in mei nog tien dagen achter op het gemiddelde, nu lopen de planten tien dagen voor op een gemiddeld schema. Het betekent dat we een vroege oogst krijgen dit jaar, te beginnen met de Chardonnay, eind augustus.

25 juni 2022

Hitte dwingt tot tropenrooster

De afgelopen zes weken raasden op diverse momenten maar liefst zes teams door de wijngaard. Ze trokken onkruid en distels uit de grond, voerden voor de tweede (en soms derde keer) de ondersnoei uit, hesen draden omhoog en brachten niet zelden eerder gelifte draden een etage hoger.

Mooie nieuwe loten die onderin uit zieke of omver gereden planten ontspringen, zijn gekoesterd en ondersteund met een flexibel stukje textieldraad waaraan ze zich kunnen vastgrijpen.

De jonge aanplant van de Cabernet Franc werd als een pergola in de draden gedraaid. De loten zijn dit eerste volle jaar soms al twee meter lang.

Ondertussen is het droger en warmer geworden. Op warme dagen werd een gedisciplineerd tropenrooster-regime doorgevoerd: om zes uur, soms half zes, stonden de equipes al op het land; ontbijten en koffiedrinken pas na tien uur. Tijdens de siësta werd soms wat gedut en gelezen, soms gefietst, al was het eigenlijk ook daarvoor vaak al te heet.

Amandelboom

Binnenshuis liep de temperatuur op tot 25 graden, maar ondanks de warmte werden tien al jaren niet meer gebruikte radiatoren afgekoppeld en als 350 kilogram oud ijzer afgevoerd.

Buiten werden de ramen gelapt en de in april ernstig geblesseerd geraakte eeuwenoude amandelboom recht afgezaagd en van een wondzalf voorzien.

De rietplanten in het helofytenfilter voor het huis slaan eindelijk aan. Onkruid in het filter, zoals forse tomatenplanten (de zaadjes komen met ontlasting mee), is eruit getrokken. En na twee jaar is ‘het parkje’ pal aan de voorzijde van de wijngaard weer een keer helemaal netjes gemaaid.

Het Bellevue-team dankt de ijverige teams met Renée (en peuter Lucy), Josse en Marthe; Edith; Addie en Andrea; Caroline, Saskia, Jorie, Wenny, Harry, Sonja, Marian; Liesbeth Hovenier, Liesbeth Velo, Nicoline en Ineke.

03 juni 2022

Le nouveau Chardonnay est arrivé!

De Chardonnay Bellevue editie 2021 is in Nederland gearriveerd. Het grote succesnummer van Domaine de Bellevue, dit jaar voor de helft gemaakt van druiven van oude Chardonnay-planten en voor de andere helft bestaand uit druiven van de piepjonge aanplant van 2018, is weer ruim voorradig.

We zijn er erg tevreden mee. Het is een prachtig huwelijk geworden tussen de geurige, zware aroma’s van de oude ranken en de heerlijke frisheid van de jonge plantjes, waarvan de druiven nog een wat lager alcoholpercentage geven.

Grondstoftekorten

Het had nog flink wat voeten in de aarde al deze mooie flessen in Nederland te krijgen. Ook Bellevue heeft last van grote grondstoffentekorten. Door een schaarste aan glas is het in Frankrijk dit jaar extra moeilijk om voldoende flessen in te kopen. Ook papier (etiketten), karton (dozen) en aluminium (capsules) zijn schaars en duur.

De vertraging van twee maanden was jammer, want juist in de afgelopen maanden moesten we door het mooie, warme weer al veel ‘nee’ verkopen. Maar dat is nu gelukkig voorbij: er is volop in voorraad.

Door de grondstofperikelen en de torenhoge dieselprijs moeten we helaas wel een kleine prijsverhoging doorvoeren. Abonnees betalen €39 per doos van zes flessen, niet-abonnees €43. Nog steeds een prima prijs voor een razend populaire Chardonnay.

01 juni 2022

Jonge Cabernet Franc krijgt opleiding

De vorig jaar geplante Cabernet Franc-planten zitten nog steeds in de baby-fase, en in hun tweede jaar beginnen ze echt aandacht te vragen.

Niet alleen moeten de voetjes worden van onkruid worden schoongemaakt, we moeten ook zorgen dat ze recht omhoog groeien.

Bij het ‘opleiden’ van één jonge loot hoort een belangrijke beslissing, want in het tweede jaar kiezen we in feite welke loot gedurende het hele leven van de plant de druiven gaat dragen. We willen daarvoor dus een mooie rechte loot kiezen.

Ief voert deze klus dit voorjaar in haar eentje uit. In 2019 werkten we, bij de jonge Chardonnay-planten, met blauwe touwtjes, die er binnen een jaar weer af moesten. Dat was toen een heidens karwei. Nu, bij de Cabernet Franc, werken we met plastic clipjes die de loot langer begeleiden en later ook weer kunnen worden hergebruikt. Wat blijft is het ‘dieven’. Door tussenlootjes weg te halen, zal de voorbestemde stam kaarsrecht groeien.

29 mei 2022

Ondersnoei en ander zonnig voorjaarswerk

Het is tijd om op de velden de laatste draden naar beneden te brengen. Ook de eerste ondersnoei van het groeiseizoen moet worden uitgevoerd.

We doen extra ons best op de mooie jonge aanplant van de Chardonnay. We schoffelen secuur op distels en hardnekkig spul als akkerwinde, vergeten wikke en vooral vijfvingerkruid. Die laatste hielden we altijd voor een ander onkruid, maar Hanneke, uit het vrijwilligersteam, helpt ons met de goede determinatie.

Tropenrooster

Onder het gezang van nachtegalen, koekoek en niet te vergeten een wielewaal voeren we het werk uit onder zeer zonnige omstandigheden. De nieuwe zonnepanelen produceren vele kilowatturen, en menigmaal aten we de afgelopen weken ’s avonds al buiten op het terras. Een enkele keer voerden we zelfs al een tropenrooster in: om 7 uur ‘s ochtends op het land, om 12 uur klaar.

De planten op de wijngaard hebben door al die zon hun aanvankelijke achterstand omgezet in een lichte voorsprong ten opzichte van een gemiddeld jaar.

Hagelschade

Op de percelen Cot en Cabernet Franc, die eind april de meeste hagelschade opliepen, zien we dat de getroffen planten in reactie op de stress als een malle van onderop uitlopers zijn gaan produceren. Daartoe aangespoord door onze trouwe adviseur Emmanuel snoeien we die uitlopers allemaal weg. ‘Je dwingt de plant dan om meer energie te steken in de loten waar de druiven komen. En zelfs als er dit jaar wat minder druiven zijn, bevorder je het herstel van de plant’, zegt hij.

Met zijn vijven klaarden we de klus, op ruim twee hectare, in een paar uur.

04 mei 2022

Wijngaard vertraagd door nattigheid

Door de natte weersomstandigheden in april kan de schoffelmachine pas dezer dagen worden ingezet om rondom de voetjes van de planten met draaiende messen het onkruid weg te halen.

Daardoor zijn we ook vertraagd in het naar beneden brengen van de draden: de schoffelmachine zou anders in botsing komen met de op de grond liggende draden.

Elk groeiseizoen gaan de draden eerst naar beneden om alle uitlopers van de vorig jaar teruggesnoeide wijnplanten de beste kans te geven. Is tachtig procent van de uitlopers het niveau van het laagste spijkertje op de palen gepasseerd, dan rapen we de draad op van de grond en hangen hem aan die eerste laag spijkers. Dat geeft de jonge takken houvast en de gelegenheid om als een soort boeket flink door te groeien.

Door alle nattigheid loopt de wijngaard nu ongeveer tien dagen achter op de ontwikkeling in een gemiddeld jaar.

02 mei 2022

Hagelbui trof Cot en Cabernet Franc

Een kwartiertje, maximaal 20 minuten. Zo kort duurde de hagelbui die vorige week zaterdag vanuit het noordwesten over de wijngaard trok. Kort en heftig, met hagelstenen als knikkers. En dat net toen de eerste uitlopers hun eerste blaadjes aan het ontvouwen waren.

De hagel trof vooral de Cot en Cabernet Franc aan de onderzijde van de heuvel, bijna drie hectare. Diverse takken waren direct afgebroken. Verraderlijker was dat de ijsballetjes ook wondjes maakten op de nog prille takjes. Later in het seizoen kunnen de planten in de problemen komen doordat schimmels of insecten via die wondjes binnendringen.

In september kunnen ze niet stevig genoeg blijken om de trossen te dragen, en komende winter heeft de snoeier minder keus bij het zoeken naar de ideale loot voor het volgend seizoen.

Oogstverlies

Vandaag kwam een expert van verzekeraar Groupama langs om de schade te schatten. (Via Groupama zijn we verzekerd tegen risques climatiques zoals hagel, nachtvorst, storm of droogte.) Samen met Marijke loopt hij rond. Hij stelt het verlies aan oogst vast op 40 procent in de Cot en Cabernet Franc. De percelen Chardonnay en de piepjonge aanplant Cabernet Franc en Cot op andere percelen zijn nagenoeg schadevrij.

Vlak voor de oogst zal de expert nog eens langskomen, om de schattingen te preciseren.

Het betekent dat de schade het grootst is op het veld dat juist dit seizoen is gepromoveerd tot AOP. De verzekering staat helaas nog op de lagere status van Vin de Pays, dus de uitkering zal hoe dan ook laag uitvallen.

07 april 2022

Duizend Cot-plantjes geplant

Vandaag beplantte een professionele equipe een kwart hectare grond met circa duizend nieuwe Cot-plantjes (of Malbec), pal naast de jonge aanplant van evenveel planten Cabernet Franc vorig jaar.

Als kleine stokjes steken ze uit de grond. De stekjes zijn geënt op Amerikaanse onderstammetjes, die resistent zijn tegen druifluis (Phylloxera).

De eerste maanden worden ze beschermd door een rood laagje was.

Als je de tere plantjes zo ziet, is het moeilijk je voor te stellen dat ze over twee jaar al druiven voortbrengen, die een jaar later al voorzichtig in onze wijn kunnen worden bijgemengd. Zo hebben we in 2021 ook voor het eerst piepjonge Chardonnay gebruikt.

Fles

Eigenlijk hebben we nu ons grote (4 ha.) gemengde veld, onlangs ‘gepromoveerd’ tot AOP Malepère bio, in het klein ‘nagebouwd’ op de langs de weg gelegen, van nature minder droge velden van 1,5 hectare: één hectare Merlot, een kwart hectare Cabernet franc en een kwart hectare Cot.

De dag na de aanplant krijgen de piepjonge plantjes ‘de fles’. Niet omdat het droog is, maar om te zorgen dat de aarde goed aan het piepjonge wortelstelsel plakt en een mooie kluit vormt. Vijf mensen lopen in vijf rijen met tuinslangen achter een tractor vol water aan.