De tweede snee luzerne levert, zoals voorspeld, half juli een forse hoeveelheid balen op.
Door al het vocht en de niet al te hoge temperaturen is de eiwitrijke klaver op sommige percelen bijna een meter hoog. De blauwe bloemen die talloze vlinders lokken, geven de velden een paarse gloed. Associaties met de lavendelproductie in de Provence komen op.
Als Thierry en zijn nieuwe rechterhand Geyetan op 11 juli komen maaien, overheerst in de wijngaard de geur van zoete kruidigheid die wordt verspreid door de verse gemaaide luzerne. Vooral in de ochtend is het aroma onmiskenbaar door de nog koele aarde.
Na een paar dagen drogen, liggen er net als in mei een dikke honderd balen, vrolijk verspreid op het land. Thierry en Geyetan hebben in de nacht toegeslagen.
“Het is beter om de balen in de nacht te maken”, zegt Thierry. “De hoge temperatuur overdag maakt dat de blaadjes loslaten van de stengels en dan hebben mijn dieren slechts taaie stengels te eten. In de nacht houdt het hooi zijn souplesse en krijg je prachtige kwaliteit balen”, verklaart de gepassioneerde veehouder.
Het koele, relatief natte voorjaar is goed nieuws voor de graanboeren, maar in de wijngaard hebben de wisselvallige weersomstandigheden meer problemen opgeleverd.
Dat is ook precies de strategie van veel boeren in de streek. Ze leggen niet alle eieren in één mandje maar combineren akkerbouw (meest wintertarwe en zonnebloemen) en wijnteelt te combineren.