01 augustus 2024

Ook het huis krijgt een opknapbeurt

Voor de tweede keer in 2024 schilderden we tijdens ons juliverblijf aan de buitenboel.

Dit keer gingen we ook binnen aan de slag. (We brengen na onze ochtendarbeid in de wijngaard de rest van de dag dus niet alleen met siësta door — al is zo’n dutje erg aangenaam.)

Oude gordijnen, in 20 jaar grotendeels door muizen aangevreten, vervingen we door de chique lange exemplaren die we van Hedwig en Ronald kregen. We verwijderden vliegenpoepjes en schrobden de muren zodat ze weer helderwit ogen. We ontdeden de houten lambrisering van de open haard van kaarsvet en zetten hem in de bijenwas. Met alabastinepoeder vulden we menige scheur. De wanden en kasten in de keuken namen we flink onderhanden, en het keukenblad, de douchebak en de wastafels boven kregen eindelijk fraaie kitranden.

21 juli 2024

'Flavescence dorée' grijpt om zich heen

Al enkele jaren vermoedden we dat in de oude Chardonnay een zeer verraderlijke ziekte zit. Zeker was het nooit, maar het laatste jaar zien we onmiskenbaar wit verkleurde, gekrulde bladeren en takken die grijsgekleurd zwiepen alsof ze van rubber zijn. De planten hebben nauwelijks druiven. Het is Flavescence dorée, veroorzaakt door Candidatus Phytoplasma vitis, een fytoplasma — iets tussen een virus en een bacterie in.

Lange tijd dachten we dat Flavescence werd verspreid door het goudkevertje, maar dat is onjuist. Het is de Noord-Amerikaanse wijngaardsprinkhaan, Scapoidius Titanus, die volgens de overlevering in de jaren zeventig via sigarenkistjes de oversteek naar Europa heeft gemaakt.

De ziekte wordt gezien als een van de grootste bedreigingen voor de wijnbouw. Wat we niet goed hadden begrepen, is dat die sprinkhaan ergens een besmette plant prikt, wat sap opzuigt en dan bij een prik op een volgende plant ook die besmet. Het is een beetje zoals de mug malaria kan verspreiden.

Er zijn alleen slecht werkende bestrijdingsmiddelen en al helemaal geen vaccin. Uiteraard gebruiken wij het (dure) biologische middel, op basis van een extract van het plantje Afrikaan. Het helpt maar 12 uur, net als de conventionele middelen.

De enige efficiënte methode is om, direct na het signaleren van de symptomen, alle bladeren en takken kaal te knippen, de plant te markeren en zo snel mogelijk te rooien.

De oude Chardonnay stond al op de nominatie om wegens ouderdom te worden gerooid. Tot onze grote schrik en ontzetting zagen we eerder deze maand dat ook de nieuwe Chardonnay en de Gewürztraminer zijn aangetast. Pas in 2018 aangeplant, en ze komen net goed op stoom...

We laten monsters nemen van bladeren en een laboratorium in Colmar (Elzas) komt binnen een week met de bevestiging: Flavescence. De aangetaste planten staan in groepjes (ateliers dicht bij elkaar. Kennelijk vliegen sprinkhanen na besmetting niet heel ver door.

Met pijn in het hart rooien we de getroffen planten in het jonge veld. We hopen dat we de besmetting tot staan kunnen brengen, maar spannend zal het blijven.

30 juni 2024

Geslaagde proeverij van witte wijn(en)

De zon scheen vandaag uitbundig en zo'n 30 abonnees wisten de weg naar de alweer traditionele extra lente/zomer-proeverij plaatsvond bij Marijke.

We vierden dat we een meer dan uitstekende opvolger hebben van onze altijd al meer dan aangename Chardonnay. En voor de gezelligheid trokken we dit voorjaar ook de inmiddels gebottelde handgeoogste Gewürztraminer open. De hele witte oogst van Bellevue zag vandaag dus het licht.

Enthousiaste geluiden alom, fijn weer! Laat de zomer nu maar komen!

28 juni 2024

De draden nog een etage omhoog

Deze laatste juni-week strijken Marijke, Ruud, Titia en Ineke F. neer op Bellevue.

Het kwartet komt de ondersnoei voor de derde keer dit seizoen controleren en zet links en rechts nog puntjes op de i.

'We hebben de Merlot nogmaals ingestopt en draden waar mogelijk nog hoger gebracht’, rapporteert Marijke aan de medevennoten in Amsterdam.

Het lijkt er op dat de wijngaard het wisselvallige voorjaar zonder nachtvorst, hagel of verstoorde vruchtzetting prima is doorgekomen.

20 juni 2024

'Te weinig werk'

Een opmerkelijk telefoontje vanuit Arzens naar Amsterdam, begin deze week. Ief is twee weken met Marian, Ineke en Sonja op Bellevue voor zomerwerk. Maar na een aantal dagen is er een probleem.

‘Al het werk is gedaan, we kunnen niet verder, weet jij nog een leuke klus?’, vraagt Ief.

Dat was in 20 jaar nog nooit gebeurd. De ondersnoei was al voor de tweede keer gedaan, snoeifoutjes uit het verleden waren gecorrigeerd. Er was geschoffeld. Honderden gerooide stammen van twee Merlot-velden waren van het land gehaald. De oude kastanjepaaltjes waren gestapeld. Waar het kon, waren de ijzerdraden omhoog gebracht en de uitlopers ingestopt.

De wijngaard is ondertussen mooi in bloei gekomen. Het was zowaar tien dagen droog, dus de kleine vruchtbeginseltjes zijn keurig bevrucht door de pollen.

‘Er is geen werk meer’. Het moet niet gekker worden.

Lap dan de ramen van het huis maar! ‘Hebben we al gedaan.’

Maak dan de warmtepomp maar schoon. ‘Is al gebeurd.’

Schrob het terras dan, na een regenbui. ‘Natuurlijk, dat hebben we gedaan.’

Nou, schilder dan de houten kozijnen van de acht ramen op de bovenverdieping maar? ‘Ah, goed idee, we gaan verf kopen.’

Toen braken toch nog inspannende dagen aan in deze, ook in Frankrijk, wisselvallige voorzomer, waarin warmte en regen elkaar afwisselen. De laatste dagen moesten de vier dames alsnog alle zeilen bijzetten om de druiven zo strak en zo hoog mogelijk onder de draden te krijgen. Soms slechts vijf centimeter, maar toch. Het geeft de plant meer steun en houvast en de kans op breuk van takken en trossen neemt erdoor af.

03 juni 2024

Een nieuw wapen tegen onkruid

Als meest recente aanvulling op het toch al niet kinderachtige arsenaal van moderne wijngaardmachinerie, kwam onze trouwe en bevlogen regisseur Pascal vandaag met een nieuw wapen tegen onkruid op de proppen.

‘Ik heb er lang op moeten wachten, maar dit is me wat’, zegt hij.

Hij toont twee enorme borstels die in een oogwenk alle grote halmen en ander onkruid dat welig tiert tussen de ranken, zowel links als rechts, keurig van zich wegfreest. En passant rossen de borstels in onze wijngaard ook nog de opspringende knopjes van de nieuwe ondersnoei weg.

Het resultaat: aan beide kanten van de machine een keurig schone rij wijnranken.

‘We zien nu ook veel beter waar we de afgelopen jaren nieuwe lootjes niet strak genoeg hebben afgesneden’, zegt Ief enthousiast. ‘Nu hebben we de kans om dit te herstellen.’

30 mei 2024

Cuvée Maarten bij The Winespot

Net als vorige jaren reserveren Paolo en Felipe, eigenaren van The Winespot, de populaire wijnhandel in De Baarsjes, ruimte in hun schappen voor de jongste jaargang van Bellevue Rouge Cuvée Maarten.

Zoals altijd zijn ze wat kritisch over ons etiket, maar over de wijn zijn ze lovend. Cuvée Maarten 2022 is bijzonder rijp, een mooie mix van Merlot, Cabernet Franc en Cot, vindt Felipe.

'Gulle wijn'

‘Lekkere gulle rode wijn van Nederlandse wijnmakers’, staat er op het handgeschreven label dat hij om de fles heeft gehangen. ‘Lekker fruitig, soepel en vol van smaak, met een kruidig randje. Lekker bij boerse gerechten met bonen, tomaat en worst.’

Vanaf vandaag staat de Cuvée Maarten in de kast, voor de schappelijke prijs van €8,95 per fles.

20 mei 2024

Circulaire kastanjepaaltjes

Toen we in 2018 drieduizend jonge Chardonnay-plantjes aanplantten, en zo het Chardonnay-areaal verdubbelden, kreeg elk plantje een klein kastanjepaaltje naast zich.

Hun belangrijkste functies waren om de schriele, dunne stammetjes van de jonge wijnplantjes de eerste jaren recht overeind te houden en ze te beschermen tegen de scherpe messen van de schoffelmachine.

De paaltjes hebben hun taak naar behoren verricht, al moesten we ze meerdere keren per jaar weer rechtop zetten omdat de schoffelmachine ze omver gooide. Voor zover bekend is echter geen enkel plantje gesneuveld.

Nu, meer dan vijf jaar later, zijn de Chardonnaystammen sterk genoeg en staan ze keurig recht. Dus halen we de bijna 3000 paaltjes weg, kloppen ze uit en stapelen ze in de hanger. Het resultaat ziet eruit als een enorme egel die zijn stekels opzet.

De paaltjes liggen te wachten op nieuwe bestemmingen. De beste exemplaren zullen we hergebruiken in de wijngaard, de slechtere kunnen misschien dienen als bekleding van een nog te bouwen schuurtje. Sommige licht verrotte paaltjes zijn nog te kloven tot prima aanmaakhoutjes voor de houtkachel en de open haard.

18 mei 2024

Extra aandacht voor jonge cot en cabernet franc

We proberen onze eigen jonge aanplant een droomstart van hun lange leven te geven: we geven ze rechte paaltjes en strakke draden, en doen er alles aan om de stammetjes zo recht mogelijk op te leiden -- tot strakke tie-ribs aan toe.

Maar ook de jaren erna blijven we ze vertroetelen, bijvoorbeeld door zo grondig mogelijk te schoffelen en zo concurrerend onkruid weg te halen. Vooral kweekgras (chien dents) proberen we van meet af aan uit de druivenrijen te houden.

Op twee ieniemienie perceeltjes van elk een kwart hectare, bij elkaar amper een voetbalveldje, staan sinds 2021 jonge planten Cabernet franc en sinds 2022 Cot. Het zijn twee druivensoorten die we belangrijk en lekker vinden in de assemblage van onze Bellevue Rouge Cuvée Maarten. In de jaren dat we rosé maakten (we hopen dat in 2025 weer te doen) gaven Cabernet franc en Cot die wijn ook iets extra’s, een peps (power) aan het fijne zomerdrankje.

Belangrijk dus dat we ons kweekvijvertje voor nieuw talent goed verzorgen. En daarom stonden we vanaf half mei weer ouderwets met de pikhouweel te hakken.

We gebruikten deze periode ook om, samen met met Riet, Elly en Liesbeth, de oude, ongesnoeide Chardonnay met veel aandacht op te binden.

14 mei 2024

Daar is ie dan: de nieuwe chardonnay!

De oogst van de Chardonnay was vorig jaar van een uitstekende kwaliteit en overvloedig van opbrengst. Goede uitgangspunten dus voor wijnmakers James (l.) en Margaux. Daarna was aan hun de taak er ook echt een fijne wijn van te maken.

We proefden al van het vat in december en in februari, maar vandaag ging de zaak dan eindelijk op fles.

Het resultaat is perfect! Fijne aroma’s en toch gelukkig ook altijd die frisse citruszuren.

Margaux snapt het project Bellevue en is ambitieus. ‘We gaan de wijnen steeds verbeteren’, zegt ze.

Voor eind juni organiseren we speciaal voor onze abonnees een kleine extra proeverij.