Een schitterend kalkrijk graslandje in een idyllisch hoekje naast een wijnperceel toont in het begin van de zomer schitterende orchideeën, waaronder behoorlijk zeldzame, zoals de Bokkenorchis. Maar ook de Gewone orchis, het Hondskruid en de Lange tongorchis turven we met tientallen tegelijk.
In januari 2009 werd het domein van Bellevue uitgebreid met een halve hectare wijn, een halve hectare graanveld en een halve hectare bos. Op advies van bioloog Nico Jonker maaiden we aan de rand van dat bos een hooggelegen verwilderd struweel met eikjes en bramen met de grond gelijk. Het eerste jaar maaiden we met de bosmaaier en voerden het spul af, het tweede en derde jaar ging Pascal er met een zware maaimachine overheen.
Bokken
En kom nu eens kijken. Op een paar fraaie dagen begin juni zien we vijf verschillende soorten orchideeën, waaronder de zeldzame Bokkenorchis, waarvan we zeker acht exemplaren tellen. De naar dieren - vooruit, bokken - ruikende groenwitte bloemen hebben een als een serpentine gekrulde lip die aubergine kleurt. Een schitterend ding, vijftig centimeter lang en hoger.
Van het Hondskruid met zijn felle paarse kegel zien we zelfs tientallen. Intrigerend is ook de Lange tongorchis, met bordeauxrode lippen, die hun tong lijken uit te steken. "Zie je dat, tijdens dit buitje schuilen er bijen in de bloemen," constateert ecoloog Gerda Lenselink van Deltares. Op een regenachtige zondag inventariseert ze met engelengeduld de rijke flora van Bellevue.
Kuifjes
Maar dat is nog niet alles. In het hoog gelegen, wat zandige veld van amper twintig bij twintig meter ontwaren we Bitterling met grappige als zadels gevouwen blaadjes. We zien Bergandoorn met tweezijdig symmetrische blaadjes en witgele bloemen. Er is Viltig duizendblad met schitterend geveerde viltige blaadjes en schermvormige bloemen. Ook apart is de fraai gevormde Bremraap, die parasiteert op Duizendblad. En dan is er de Kuifhyacint die in kegelvormige paarse losse trossen, ja, kuifjes, groeit.
Tussen de orchideeën schieten nog altijd eikjes op en geven bramen de hoop nog niet op. Eind juli gaat de bosmaaier er weer doorheen en voeren we het maaisel af. Want maaien loont, zeggen de biologen.