30 mei 2012

Wijngaard door fris voorjaar op achterstand

Door het frisse voorjaar en vooral de enorm regenachtige aprilmaand is de wijngaard dit voorjaar veel later uitgelopen dan andere jaren.

In 2011 moesten we op Koninginnedag al versneld aan de bak om opspringende takken onderaan de stronken weg te halen. Dit jaar vreesden we echter dat de trouwe equipe uit Almere, die vandaag (30 mei) aan het werk gaat, weinig om handen zou hebben.

Dat valt gelukkig mee. Een paar fikse regenbuien half mei, gevolgd door een warme periode, bezorgde de wijngaard alsnog een groeistuip. Alles is snel frisgroen geworden. Er zijn dagen bij dat de uitlopers tien centimeter per dag groeien! Bovenin de planten en in het hart, aan de baguettes, is dat goed. Er zitten overal kleine bloemknopjes, en die komen nu in bloei.

Het eerst in de Chardonnay, het laatst in de Cot ruiken we de zwoele geur van Lelietjes der dalen. Zie een eerdere post voor een uitleg van de vruchtzetting van wijnplanten.

De wijngaard kwam dit jaar laat uit haar winterslaap. Begin februari kregen de planten een Siberische koude over zich heen, met voor de Languedoc ongewoon lage temperaturen van -12 graden. Dankzij stevige wind noteerden meteorologen ‘gevoelstemperaturen’ van -30 graden. Vrijwel alle oleanders en mimosa’s in de streek sneuvelden, ook op Bellevue.

In april volgde weer een frisse periode, met veel regen. Dat leidde onder meer tot een onregelmatig uitlopen van de loten aan de baguette. De wijnplant, telg uit de liaanfamilie, stopt veel energie in uitbreiding van zijn invloedsfeer. De buitenste uitlopers gaan voor alles. Door de kou sloegen vooral de Merlot-planten echter enkele knopen over. Het gevolg: gaten of ‘ramen’ (fenêtres) in de planten (foto boven).

Op het bio-Merlot-perceel snoeien we al twee jaar op dubbele baguettes om de liaanachtige uitbreidingsdrang te beteugelen en mooiere druiven te krijgen, Daardoor waren daar duidelijk minder fenêtres te zien.

Het bio-perceel is nu ook helemaal vrij van de laatste residuen onkruidbestrijdingsmiddelen die tot voor drie jaar geleden nog werden gebruikt. Het gevolg: kruishoge distels (foto onder) en veel onkruid. Schoffelen dus! Allez, hop, à l’attaque!