30 mei 2012

Flink balen!

Eind mei is de eerste snee van de intussen 20 hectare luzernevelden gemaaid en in balen geperst. De teller stokte op de ferme hoeveelheid van 117 balen.

De koude februariperiode heeft uiteraard niet alleen de wijngaard op achterstand gezet, maar ook het klaverachtige gewas luzerne is dit voorjaar wat achter gebleven. Niettemin is Thierry Bonhomme in zijn nopjes met de regens van april, gevolgd door de warme meimaand. "Door de kou en de nattigheid zie je wel wat meer wild raaigras en klaver, maar dat vinden de koeien en schapen alleen maar lekker," zegt Thierry opgetogen. Zijn negentig koeien en negentig schapen leveren biologisch vlees voor de regionale markt.

Groenbemester

Bonhomme boert in de Corbières, twintig kilometer oostwaarts. Daar is het niet alleen in de zomer gortdroog, maar ook in voorjaar is het zo droog dat zijn dieren moeten worden bijgevoerd. Eigenlijk heeft hij het hele jaar door voer nodig. Zijn eigen land levert daarvoor te weinig luzerne. Dit jaar maait Thierry voor het tweede jaar volop biologische luzerne op Bellevue.

Wij hebben er geen omkijken naar en onze bodem verbetert. De luzerne (een vlinderbloemige) bindt stikstof uit de lucht en zet het als groenbemester om in nitraat in de bodem. De grond wordt er zonder kunstmest rijker van. De dichte luzerne planten drukken bovendien onkruid weg en tijdens regenbuien in de winter krijgen erosie en afspoeling geen kans.

Tweede snee

Het mooie is ook dat Thierry op geheel eigen wijze zelf het optimale moment bepaalt. "Nous sommes dans le même bateau," zegt Thierry, terwijl hij onder het verse maaisel wijst op de zich alweer flink oprichtende luzerneplanten. "Ik laat de luzerne eerst goed in bloei komen. Als je bio bent en de luzerne voor meerdere jaren wilt exploiteren, moet je de plant één keer de volle cyclus laten doormaken. De eerste snee bevat daarvoor nog teveel onkruid en de derde snee is altijd onzeker, dus ik neem de tweede snee. Die wordt dit jaar van heel goede kwaliteit."