
Dit jaar oogstte hij een record aantal balen luzerne op de velden van Bellevue. Vandaag gaan we eens kijken waar al die balen naar toe gaan.
We maken een excursie naar St.Rome, een godverlaten vlek op de kaart, aan het einde van een weg die van niets naar nergens voert. Daar houdt Thierry er een multiculturele samenleving van koeien op na. Trots wijst hij op zijn twintig stuks Ferrandaise, een oud roodbont ras, waarvan er nog maar vijfhonderd bestaan in Frankrijk.
Oorspronkelijk is de Ferrandaise, die zowel om de melk als om het vlees werd gehouden, afkomstig uit het Centraal Massief. Op enkele plaatsen in Frankrijk fokken boeren met de koe. Een van hen is Thierry, die liefst twee stieren heeft. “Elk jaar verkoop ik wel een zelf gefokte koe aan een handelaar of liefhebber,” zegt hij, terwijl hij op ons verzoek een baal Bellevue-luzerne van een helling laat ontrollen. De koeien sprinten er op af.

Bonhomme laat zijn koeien het hele jaar buiten staan. “In de zomer hebben ze voldoende schaduw in het bos en in de winter vinden ze er ook voldoende beschutting.” Dat zijn opmerkelijke veehouderij gezond is, bewijst de rekening van de veearts. “Die verdient al jaren helemaal niks aan mij. Uit nieuwsgierigheid komt hij wel altijd kijken.’’
Voor zijn koeien heeft hij jaarlijks duizend balen nodig. Hij maait veel meer luzerne op veel meer locaties dan bij ons, waardoor Thierry ook een luzernehandelaar is. Maar de balen van Bellevue houdt hij zelf. Zijn koeien smullen er van. “Vooral de eerste snee van dit jaar was goed.”