02 augustus 2016

Grondanalyse voor aanplant nieuwe witte druiven

De aanplant van een nieuw stuk wijngaard is niet zomaar even wat plantjes kopen bij de Intratuin.

Voordat we volgend jaar het zieltogende veldje Malbec opnieuw kunnen inplanten, moeten we weten welk druivenras we willen, en welke kloon van dat ras. Alleen al van Chardonnay bestaan 23 verschillende variëteiten.

Ook de keuze van de onderstam is cruciaal. Sinds de druifluis aan het eind van de negentiende eeuw alle wijngaarden in Frankrijk opvrat, wordt elke Europese wijnrank geënt op een Amerikaanse onderstam, die resistent is tegen de luis. De onderstam maakt de wortels. Maar ook van de onderstam bestaan een stuk of tien varianten.

Zowel druivenras als onderstam worden vanaf de winter uit speciale 'moederwijngaarden' geoogst en op elkaar geënt. Het is duidelijk dat de druivenstamteler, pépiniériste in goed Frans, zijn opdracht graag op tijd ontvangt. Dat blijkt ook bij een bezoekje van de firma Calmet, die hier in de regio veel nieuwe aanplant verzorgt. Gepassioneerd doet zoon Olivier Calmet het precisiewerkje – waarover later meer – uit de doeken.

Om de beste keuze voor Bellevue te maken, moeten we eerst weten wat de chemische samenstelling van de bodem is. Wat is de zuurgraad? Welke sporenelementen zitten erin? Wat is het gehalte aan organische stof (humus) en meststoffen? Vast staat dat we op kalk-leem-kleigrond zitten, maar een grondmonster moet meer details geven.

Later dit jaar zullen we met een bulldozer nog een bodemprofiel van enkele meters diep maken om de opbouw van de ondergrond beter te leren kennen. Voor Kerstmis zullen we een keuze moeten maken, dan kunnen we in 2018 gaan planten. De wijn zal dan nog even op zich laten wachten: in 2021 verwachten we de eerste oogst van de piepjonge ranken.