30 juni 2021

Onkruid en ondersnoei

Vanwege de nog aanhoudende coronacrisis moet ook het traditionele late voorjaars- en vroege zomerwerk op Bellevue dit jaar weer met kleine teams worden geklaard.

Alles is bedoeld om de fragiele uitlopers van onze wijnranken komende maanden zo veel mogelijk houvast te bieden en tijdens hun groei te ondersteunen.

IJzerdraden

Begin juni brengen we de ijzerdraden omhoog en spannen ze aan, en klappen de clippen en écarteurs dicht om de takken te begeleiden.

We verwijderen 'ondergroei' aan de ranken om het vocht en de energie van de ranken straks zoveel mogelijk op de druiventrosjes te concentreren.

En ten slotte het zwaarste karwei: we schoffelen het onkruid, en trekken distels en een enkele braamstruik geheel uit de grond. Het schoffelen wordt de laatste jaren gelukkig grotendeels door een schoffelmachine gedaan, maar wij volgen de machine om veel onkruid de genadeklap te geven.

Krengen

Eind juni staat een nieuw ploegje klaar om distels en ondergroei opnieuw aan te pakken. Het wordt vooral distelwerk, ondanks de grote schoonmaak van begin van de maand. De krengen zijn nauwelijks te verslaan, maar met noeste arbeid wel in te dammen. Dus delen we een flinke tik uit, en daarnaast maken we korte metten gemaakt met beginnende ondergroei.

Fantastisch weer en fantastische ploegen, wat wil je nog meer?

Veel dank weer aan Anna, Liesbeth, Elly, Riet, Marianne, Caroline, Marina, Nicole, Jorie, Wenny, Annemiek, JanWillem, Sam en Marjolein!