01 mei 2015

Orchideeën tussen de ranken

Door op graspercelen structureel te maaien en af te voeren, zien we sinds een jaar of vijf steeds meer orchideeën als hondskruid, bokkenorchis, rietorchis en tongorchis.

Sinds twee jaar is de wijngaard bovendien officieel ‘op weg naar biologisch’, en gebruiken we ook geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer. OK, we weten dat je niet te snel oorzakelijke verbanden moet leggen, maar dit voorjaar zien we de orchideeën zelfs tussen de wijnranken staan. Het geeft in ieder geval mooie plaatjes!

19 april 2015

Le nouveau Chardonnay est arrivé

Sinds eind september vorig jaar heeft Philippe Gauthier, wijnmaker van experimenteerbedrijf Cazes, niet alleen de handgeoogste rode wijn van Bellevue onder zijn hoede. Hij bekommert zich nu voor het eerst ook over de witte wijn.


Bij Cave La Malepère, die sinds 2009 onze fijne Chardo maakt, werd het organisatorisch steeds lastiger een geschikte collega-wijnboer te vinden die op precies dezelfde dag op hetzelfde tijdstip bijna de dubbele hoeveelheid Chardonnnay-druiven kan leveren. Experimenteerbedrijf Cazes hoeveelheden van 5000 tot 6000 kilogram beter aan.

De kleinschaliger organisatie kan ook meer aandacht geven aan de zeer mooie druiven die we in 2014 ondanks zware hagelbuien konden oogstten. Dankzij Philippe hebben die druiven dan ook tot een fraaie Chardonnay 2014 geleid. ‘Vol’, ‘geurig’, ‘mondvol’, ‘lange afdronk’, ‘helemaal fijn’ waren reacties onder de circa veertig mensen die afgelopen april de traditionele voorjaarsproeverij bezochten.

De kleine-maar-fijne schaalgrootte en de intensieve zorg van Cazes maken het wijnmaken natuurlijk wel wat duurder. De Chardonnay 2014 gaat daarom 30 euro per doos van zes flessen kosten – gezien de kwaliteit nog steeds een prima prijs.

Philippe en het management van Cazes hebben al gezegd ook in 2015 onze Chardonnay te willen maken. Dus ook in 2015 gaan er straks 100% Bellevue-druiven in ons eigen roestvrijstalen vat!

15 maart 2015

La ‘Cuvée Maarten’ est née

De oogst van 2014 beloofde direct al veel goeds, en proeven van de rijpende wijn heeft die indruk bevestigd: Bellevue komt dit jaar met bijzondere rode wijn.

Een groot deel van de oogst werd vorig jaar niet met de machine maar met de hand geoogst. Het gold voor de biomerlot, al twee jaar bekend van een fles met een paars etiket, maar nu ook voor percelen met Cot en Cabernet Franc. Maarten werkte in de eerste week van oktober nog volop mee aan die oogst.

Sindsdien rijpte de biomerlot in een vat van 1600 kilogram. De cabernet franc lag in een tweede vat, en in een derde vat lag een klein beetje cot gezusterlijk met de druiven van een ander perceel merlot (de ‘jeunes merlot’). Na Kerstmis voegden we de vaten 2 en 3 al samen, en sinds kort is ook vat nummer 1, de biomerlot, aan de mix toegevoegd.

Het resultaat is één ruim vat met al onze handgeoogste druiven, oftewel de mooiste trossen die we in de wijngaard tegenkwamen. Deze bijzondere wijn zal vanaf nu samen in één vat verder rijpen en worden gebotteld in flessen met het inmiddels bekende paarse etiket.

Deze speciale paarse fles zal ‘Cuvée Maarten’ gaan heten. ‘La Cuvée Maarten est née’, mailde Philippe ons daags na dat besluit. Het lijkt een heerlijk volle, zwoele wijn te worden, die ons en vele anderen veel aan Maarten zal herinneren.

Dankzij de grote handgeoogste oogst zal Cuvée Maarten vanaf komende herfst ruim beschikbaar zijn. Daarnaast zal ‘Bellevue Rouge 2014’ de wijn van onze machinale oogst bevatten. En dit voorjaar is het al tijd voor een prachtige volle Chardonnay 2014, met het bekende groene etiket.

08 maart 2015

Wadlopen in de wijngaard

Nat, zeer nat was het eind februari in de wijngaard. Het traditionele winterwerk voltooiden met twee teams die noodgedwongen extra beenspieren ontwikkelden. Want het snoei- en trekwerk had soms meer weg van wadlopen.

Normaal gesproken zijn de weergoden ons goed gezind als we met een kleine twintig mensen in een tijdbestek van twee weken neerstrijken op Bellevue voor de ramasse, attache en het herstelwerk aan draden en palen. Goed, het was wel eens een week bitterkoud en we werkten wel eens twee dagen in de sneeuw en natuurlijk haalden we niet zelden een nat pak. Maar geen krokusperiode ging voorbij of we zaten zeker een paar keer lekker te lunchen op het terras of dronken er een biertje na het werk.

Zo niet deze februariperiode. Regen, heel veel regen valt er. De laatste week van februari vooral in de nacht, de eerste week van maart helaas ook overdag. Het gevolg: overal plassen in de wijngaard. Wie te lang op één plaats blijft staan, wordt langzaam in de modder gezogen. Het kratje waarop we met de voorhamer acaciapalen de grond in slaan, zakt met elke slag dieper in de bodem en is na tien minuten amper uit de blubber te trekken.

Daar komt nog bij dat het werk dit jaar behoorlijk afwijkt van de gewoonlijke gang van zaken. Zoals we eerder meldden, passen we vanwege de hagelschade de gebruikelijke snoei aan. In plaats van één nieuwe baguette en twee kleine coursans gaan we dit jaar de oude baguette hergebruiken. Eerst haalt de machine als pre-taillage een flink stuk van de takken af. Daarna snoeien we met de hand een stuk of tien coursans op de oude baguette en op de stam.

Doel is om niet per ongeluk aangetast hout als baguette te nemen. Dat kan immers tot breuk tijdens de attache lijden, of erger nog, later tot rotting vanwege weglekkend sap. We geven de plant nu de kans om nieuw ongeschonden hout te vormen.

Daardoor hebben we dit jaar zo op het oog wat minder winterwerk. Dat geldt met name voor onze vaste snoeier Abdel. Het terugsnoeien doen we dit helemaal zelf. Alle teams krijgen een snoeimes in handen. Wel is het ramassewerk makkelijker en blijft de attache beperkt tot het vervangen van kapotte draadjes om de oude baguette.

Dit voorjaar zullen we echter extra werk hebben om kansloze uitlopertjes tegelijk met de ondersnoei te verwijderen. Ook volgend jaar voorzien we zwaarder werk als we de oude taaie baguette moeten afsnoeien en ramasseren.

Ongelofelijk toch, die impact van zo’n hagelstorm van amper twintig minuten. Maar de teams piepen niet. Ze werken keihard. Na twaalf volle dagen werk is de klus geklaard. Alsof de duvel ermee speelt, breekt dan de zon door. En uit het niets duiken zeer dicht bij het huis twee damherten op. Ze knikken goedkeurend naar de strakke planten. Bellevue staat er mooi bij en is klaar voor het voorjaar.

Duizendmaal dank aan Gerrit, Afke, Joris, Elly, Mark, Sally, Jan, Rita, Dorien, Nardy, Diny, Sonja en Joke!


26 januari 2015

Hommage aan Maarten van Wijnhandel Vleck

Een ontroerend beeld in de etalage van wijnhandel Vleck in Amsterdam.

De hele maand januari staan onze bekende flessen met groene en rode etiketten in de etalage, omgeven met brandende kaarsen. Een fraaie hommage aan het overlijden van Maarten door de sympathieke wijnhandel die al een aantal jaren onze wijn verkoopt. Châpeau! Vleck zit op Eerste Helmerstraat 63 in Amsterdam.


25 januari 2015

Rode en witte Bellevue 2014 ontwikkelen zich prachtig

Eerst na Kerstmis en voor de tweede keer eind januari proeven we zowel de handgeoogste rode druiven als de machinaal geoogste druiven. We zijn het allemaal eens: in dit stadium van de vinificatie, hebben we nog nooit zulke mooie wijn geproefd.

Vooral de door Philippe gemaakte rode wijn proeft geweldig vol en heeft een mooie structuur. De Cabernet franc die zeer laat rijpt en bij ons, zoals bij veel wijnboeren, daardoor soms niet helemaal rijp wordt geoogst, is vooral opmerkelijk fraai. Ook de Cot die samen met de jonge Merlot is vergist, geeft een fraai glas wijn. Tenslotte hebben we nog een rijke biologische Merlot. Ook de Chardonnay, dit jaar 100 procent Bellevue, is onder de hoede van de zorgvuldige en gepassioneerde wijnmaker van experimenteerbedrijf Cazes. Nog steeds is het een atypische Chardonnay, maar meer dan de editie 2013 heeft hij zwoele aroma’s van peer en meloen.

Ook de melange van de machinaal geoogste Merlot, Cabernet Franc en Cot mag er wezen, een correct glas wijn, gemakkelijk drinkbaar. Wat een weelde! Op dit vlak kan Bellevue in 2015 alle kanten op. Wordt vervolgd!

10 januari 2015

Een zeer speciale snoeiwijze

Verdrietig reizen we pas na Kerstmis af voor de start van de jaarlijkse wintersnoei. Of wintersnoei….. dit jaar is er eigenlijk geen wintersnoei zoals we die kennen. De hagel eist ook hier een aangepast programma.

De wijngaard wordt met een machine met roterende messen korter dan normaal gesnoeid (prétaillage), en daarna door ons met de hand te worden ‘bijgepunt’ op uitlopers van twee ogen.

De nieuwe loten zullen dit groeiseizoen dus uitlopen op de oude baguette. Het idee is dat we de door de hagel aangetaste planten de kans geven meer te investeren in nieuw hout, waarop we volgend jaar kunnen voortborduren. ‘Als je de normale snoei doet, loop je risico dat je op het eerste gezicht een mooie baguette uitkiest, maar dat hij tijdens de ramasse of attache domweg afbreekt omdat hij aan de andere zijde, uit het zicht, zwaar is verwond door de hagelstenen’, voorziet onze régisseur Pascal.

Het snoeien gaat nu wat grover en dus ook iets sneller dan anders. En moeilijk is het niet. Omdat we ons nu zowel de ramasse van de oude baguettes als de attache van de nieuwe baguettes besparen, geven we iedereen die in februari komt helpen een snoeimes. We snoeien gewoon de hele wijngaard zelf! In juni en juli zullen we iets secuurder kijken naar nieuwe, kansrijke uitlopers. Die laten we zitten voor groeiseizoen 2016.

Doordat de oude baguettes blijven zitten, kunnen we ook de onderste ijzerdraad niet aanspannen. We hebben dit winterseizoen wel meer tijd om de palen na te lopen en kapotte exemplaren te vervangen. Want doordat Patrick zeven flinke acaciabomen heeft omgezaagd, hebben we nu 200 prachtige rechte acaciapaaltjes uit eigen bossen.




12 december 2014

Domaine de Bellevue treurt

MAARTEN IS DOOD

Snoei en praat
Paal en draad
Oogst en raad
Man en maat

Domaine de Bellevue treurt
om het verlies van Maarten Evenblij


01 december 2014

Biotarwe Bellevue naar Biobakker in Quilan

Leuk nieuws van de graanakkers van Bellevue. Na zes jaar luzerne, dat als veevoer voor koeien en schapen diende, zaaien we eenmalig een wat vergeten tarweras in.

Thierry Bonhomme, de man die zich al jaren bekommert om onze akkervelden, heeft contact met bakker Rolf in Quillan, veertig kilometer zuidwaarts. Die zoekt akkers waar hij de variëteit ‘Renan’ kan inzaaien, een zachte tarwe die meel oplevert voor broodjes.Het mooie van luzerne is dat je er na eenmalig inzaaien geen omkijken meer naar hebt. Twee keer per jaar maaien en balen persen volstaat. Na een jaar of zes worden de luzernevelden echter niet alleen minder productief. Landbouwregels maken dat de velden dan ook vervallen in de wat denigrerende administratieve categorie ‘prairie permanente’. ‘Voor de premie en landbouwsubsidie maakt het niks uit, maar je verliest wel het recht om nog ooit tarwe, zonnebloemen, erwten of linzen op je akkers te verbouwen’, zegt Muriel Barbaste van het regionale departement van het Ministerie van Landbouw in de Aude. Niet dat we daar voorlopig plannen voor hebben, maar het is misschien toch slim onze vrijheid niet teveel in te perken.

Dus nemen we nu op de acht van de zestien hectare oudste luzernevelden de Renan-tarwe, populair onder biologische broodbakkers. Op drie hectare komt gerst, en vijf hectare blijft braak liggen.

Voordeel is dat de tarwe na een lange cyclus van luzerne het doorgaans goed doet op de met stikstof uit de lucht opgeladen bodem (groenbemesting). Vanaf de zomer van 2015 gaan we natuurlijk op bezoek bij bakker Rolf in Quillan om wat Renan-brood van de Bellevue-bodem te kopen. Ook in 2016 zaaien we een tarwe in, om daarna waarschijnlijk weer een fijne cyclus met luzerne te beginnen.

20 november 2014

Gemakkelijk drinkbare Bellevue 2013 op proeverij

Door een cocktail van omstandigheden zijn we dit jaar laat met de jaarlijkse Bellevue-proeverij. In de fraaie ambiance van restaurant Ivo’s Kitchen (Baarsjes, Amsterdam) kwamen op zondag 9 november zoals gebruikelijk omstreeks honderd mensen hun wijnpakket ophalen.

Ze proefden de nieuwe rode wijn, alweer de achtste rode wijn van Bellevue-bodem. Zacht, fruitig, soepel, op dronk, zo hoorden we. Impressies van kersen en rood fruit.

De aanwezigen horen en zien ook het verslag van het oogstjaar 2014. Een voorjaar en vruchtzetting volgens het boekje, totdat een hageltornado op zondag 6 juli 30 procent van de oogst vernielt. Desalniettemin rijpen de druiven mooi af, en halen we eind september en begin oktober een mooie oogst binnen, waarvan bijna 6000 kilo met de hand geplukt.