10 januari 2015

Een zeer speciale snoeiwijze

Verdrietig reizen we pas na Kerstmis af voor de start van de jaarlijkse wintersnoei. Of wintersnoei….. dit jaar is er eigenlijk geen wintersnoei zoals we die kennen. De hagel eist ook hier een aangepast programma.

De wijngaard wordt met een machine met roterende messen korter dan normaal gesnoeid (prétaillage), en daarna door ons met de hand te worden ‘bijgepunt’ op uitlopers van twee ogen.

De nieuwe loten zullen dit groeiseizoen dus uitlopen op de oude baguette. Het idee is dat we de door de hagel aangetaste planten de kans geven meer te investeren in nieuw hout, waarop we volgend jaar kunnen voortborduren. ‘Als je de normale snoei doet, loop je risico dat je op het eerste gezicht een mooie baguette uitkiest, maar dat hij tijdens de ramasse of attache domweg afbreekt omdat hij aan de andere zijde, uit het zicht, zwaar is verwond door de hagelstenen’, voorziet onze régisseur Pascal.

Het snoeien gaat nu wat grover en dus ook iets sneller dan anders. En moeilijk is het niet. Omdat we ons nu zowel de ramasse van de oude baguettes als de attache van de nieuwe baguettes besparen, geven we iedereen die in februari komt helpen een snoeimes. We snoeien gewoon de hele wijngaard zelf! In juni en juli zullen we iets secuurder kijken naar nieuwe, kansrijke uitlopers. Die laten we zitten voor groeiseizoen 2016.

Doordat de oude baguettes blijven zitten, kunnen we ook de onderste ijzerdraad niet aanspannen. We hebben dit winterseizoen wel meer tijd om de palen na te lopen en kapotte exemplaren te vervangen. Want doordat Patrick zeven flinke acaciabomen heeft omgezaagd, hebben we nu 200 prachtige rechte acaciapaaltjes uit eigen bossen.