15 september 2016

4000 kilo Chardonnay geoogst

Is het maandenlang woestijndroog, breekt op woensdag 14 september, net als de oogstmachine de zeer rijpe en volle Chardonnay-trossen van de planten wil trillen, de hemel open. Een beetje regenwater kan echter geen kwaad. Een kleine maar fijne oogst van 4000 kilogram komt van het veld.

De witte oogst wordt anders verwerkt dan de rode.

Rode druiven worden na het oogsten alleen licht ‘ontsteeld’; in het wijnvat raken ze vanzelf geplet onder hun eigen gewicht. Witte wijn moet echter fris zijn en voldoende zuur bevatten. Lang contact met druivenschillen en -pitten is daarvoor niet fijn. Daarom moeten de druiven snel worden geperst en moet het sap snel van de omhulsels worden gescheiden.

Onze oogst gaat daarom snel naar Thibault Fort, voor zowel de persing als de debourbage, het verwijderen van de drab. Twee dagen later arriveert de nu piepjonge wijn twintig kilometer verderop in de koelcel van Domaine de Cazes, de wijnmaker die ook verantwoordelijk is voor de wijn van onze handgeplukte rode oogst.

Daar kan het rusten en vergisten van de Chardonnay 2016 beginnen.





11 september 2016

Twee wijnprimeurs op zonovergoten proeverij

Voor de dertiende keer hielden we vandaag onze gezellige najaarsproeverij. We presenteerden er vol trots twee nieuwe wijnen, en veel van onze ruim 250 abonnementhouders grepen dat aan om hun jaarlijkse wijnpakketten in ontvangst te nemen.

Op een zonovergoten terras van Ivo’s Kitchen aan het Amsterdamse Witte de Withplein proefden meer dan 120 bezoekers van de nieuwe Bellevue Chardonnay 2015. De witte Bellevue is al jaren populair, maar dit jaar is hij nog extra vol van geur en smaak.

Voor het eerst is hij gemaakt door Domaine de Cazes, en voor het eerst bevat hij ook alleen druiven van onze eigen wijngaard.

Jaartje gerijpt

De tweede primeur was Bellevue Rouge 2014.

Anders dan onze witte wijn, die kort na het bottelen al optimaal op dronk is, wordt onze rode wijn nóg beter als hij een jaartje extra rijpt. Dus heeft de Rouge 2014, gebotteld en al, sinds vorig jaar geduldig in Frankrijk liggen wachten.

De bijval op de proeverij bewees dat dat extra jaar niet voor niets is geweest.

Ook de topoogst van rode wijn 2015 is om dezelfde reden na de botteling weggelegd in de gekoelde loodsen van Cave de Malepère. Op de proeverij 2017 zal hij voor het eerst zijn kunsten mogen vertonen.

Boeren

Tijdens de proeverij praatte Marijke de bezoekers bij over alweer een jaar wijnboeren in Zuid-Frankrijk.

Ze vertelde over de nimmer versagende strijd tegen distels en kweek, de beslissing om een ziek veld van driekwart hectare Cabernet Franc te rooien en te herbeplanten met een witte variëteit, en niet te vergeten, de maatregelen om het compostgebrek in de bodem van de wijngaard terug te dringen.

Equipe Bellevue dankt Sonja, Martin en Peter voor hun hulp bij het inpakken van de wijnpakketten en Joost, Bibi en Elly voor hun assistentie tijdens de proeverij.




25 augustus 2016

Droogte zorgt voor wijngaardbranden

In superdroge zomers vernietigen bosbranden in het hele Middellandse Zeegebied honderden hectaren kreupelhout, bossen en natuurgebied. Maar voor het eerst wordt in Aude, onze provincie, nu ook melding gemaakt van wijngaarden die branden als een fakkel.

Normaal gesproken houden wijngaarden, met hun grote sapstroom en vochtrijke bessen, bosbranden juist tegen. Dit jaar branden ze in verschillende delen van het departement echter net zo hard mee.

De droogte is schrijnend. Boeren die beschikken over irrigatie hebben eerder deze maand een oekaze van de provincie gekregen dat ze minder water uit de rivieren mogen onttrekken.

Op Bellevue puffen de eiken en druivenplanten in de hitte. In juli moesten ze het doen met 14 millimeter regen, in augustus vielen tot nu toe maar enkele spetters, oftewel 3 millimeter.

Gelukkig kleuren de trossen inmiddels toch fijn rood (veraison). En de droogte heeft ook voordelen: de twee grootste schimmelvijanden van de wijnboer, de echte en de valse meeldauw, laten zich in geen velden of wegen zien.

We wachten in spanning af. Als het in september sterk afkoelt, kan neerslag immers ook in de vorm van hagel naar beneden vallen…


07 augustus 2016

Ontbladeren: blaadje voor blaadje voor blaadje..

Om druiven die laat rijpen toch helemaal volgroeid te oogsten, halen we sinds een paar jaren de bladeren rond de trossen voorzichtig weg. De Bellevue-wijngaard is hoog gelegen, en onze druiven rijpen daardoor relatief laat. Vooral de laatst rijpende cabernet franc heeft baat bij deze effeuillage: de ontbladering.

De ontbladering kan alleen als de rest van het zomerwijngaardwerk onder controle is. Dit jaar was het wat meer werk om alle ondergroei aan de stammen weg te halen, onkruid weg te trekken en de losliggende scheuten op te binden terwijl we de spanning van het ijzerdraadkorset verhoogden door plastic clipjes te plaatsen. Maar op vier augustus konden we met zijn drieën toch beginnen aan de ontbladeringsklus.

We trekken alleen aan de oost- of noordkant van de rijen wijnbladeren weg. Aan de hete west- en zuidkant koesteren we de bladeren juist omdat ze daar als een parasol dienen tegen de verzengende zon.

De effeuillage dient meerdere doelen. Er ontstaat meer luchtcirculatie tussen de trossen, en dat vinden schadelijke schimmels en insecten niet fijn. Na regenval blaast de wind de ranken sneller droog.

Door de ontbladering worden de trossen ook meer blootgesteld aan de milde ochtendzon. Dat bevordert de vorming van suikers en geur- en smaakstoffen. Het zorgt er ook voor dat de pyrazines in de druiven worden afgebroken, een groep smaakstoffen die koolrabi en asperges hun kenmerkende geur geeft. Druiven die nog niet helemaal rijp zijn, krijgen door pyrazines vaak een vegetale smaak en geur van groene paprika.

'Pyrazines overheersen dan de meer aangename smaakstoffen van rood fruit zoals kersen, bessen en bramen,' doceert Emmanuel Robert. Met de heggenschaar knipt hij rücksichtslos flinke takkenbossen weg. Bang voor een tekort aan blad hoeven we niet te zijn, zegt hij, integendeel. 'De bovenste vijftig centimeter van de wijnrank met jonge bladeren volstaan vanaf nu voor de fotosynthese. Die onderste, oudere bladeren, die voor de trossen hangen, produceren niets meer maar consumeren slechts. Ze verdampen bovendien water.'

O ja, er is nog een voordeel: straks, bij de handoogst, weten de grijpgrage handen van de plukkers de weg naar de beste trossen beter te vinden.

Dus daar gaan we, te beginnen in de cabernet franc, met de snoeischaar en vooral gewoon met de hand, als katten behoedzaam klauwend in het gebladerte.


02 augustus 2016

Grondanalyse voor aanplant nieuwe witte druiven

De aanplant van een nieuw stuk wijngaard is niet zomaar even wat plantjes kopen bij de Intratuin.

Voordat we volgend jaar het zieltogende veldje Malbec opnieuw kunnen inplanten, moeten we weten welk druivenras we willen, en welke kloon van dat ras. Alleen al van Chardonnay bestaan 23 verschillende variëteiten.

Ook de keuze van de onderstam is cruciaal. Sinds de druifluis aan het eind van de negentiende eeuw alle wijngaarden in Frankrijk opvrat, wordt elke Europese wijnrank geënt op een Amerikaanse onderstam, die resistent is tegen de luis. De onderstam maakt de wortels. Maar ook van de onderstam bestaan een stuk of tien varianten.

Zowel druivenras als onderstam worden vanaf de winter uit speciale 'moederwijngaarden' geoogst en op elkaar geënt. Het is duidelijk dat de druivenstamteler, pépiniériste in goed Frans, zijn opdracht graag op tijd ontvangt. Dat blijkt ook bij een bezoekje van de firma Calmet, die hier in de regio veel nieuwe aanplant verzorgt. Gepassioneerd doet zoon Olivier Calmet het precisiewerkje – waarover later meer – uit de doeken.

Om de beste keuze voor Bellevue te maken, moeten we eerst weten wat de chemische samenstelling van de bodem is. Wat is de zuurgraad? Welke sporenelementen zitten erin? Wat is het gehalte aan organische stof (humus) en meststoffen? Vast staat dat we op kalk-leem-kleigrond zitten, maar een grondmonster moet meer details geven.

Later dit jaar zullen we met een bulldozer nog een bodemprofiel van enkele meters diep maken om de opbouw van de ondergrond beter te leren kennen. Voor Kerstmis zullen we een keuze moeten maken, dan kunnen we in 2018 gaan planten. De wijn zal dan nog even op zich laten wachten: in 2021 verwachten we de eerste oogst van de piepjonge ranken.



31 juli 2016

Het jaar van de distels


De wijngaard ligt nog steeds achter op het schema van de normale gang van zaken.

Normaal gesproken haalt de diepwortelende wijnrank zijn water in de zomer uit de metersdiepe ondergrond. Maar na de superdroge, warme winter, en een koud voorjaar met vooral veel kleine, korte miezerbuitjes, hebben de heuvels van Bellevue zich niet kunnen volzuigen. Voor de diepe wortels van de wijnranken is in de ondergrond daardoor amper vocht te vinden.

In deze droge zomer moeten de ranken het daardoor vooral hebben van ondiepe wortels en 'oppervlakkig' water: water dat direct na een regenbui in de bovenste bodemlaag komt.

Afgelopen maand regende het slechts luttele millimeters. Na enkele schamele klappen onweer voeren de wijnranken hevige concurrentie met onkruid zoals akkerwinde, enkele bramen en kweek (chien dents), maar het meest opvallend is dit jaar een explosie van distels.

Of die prikkers met hun prachtige paarse bloemen nu zoveel opkomen vanwege de schoffelmachine en ons hakwerk, of dat de grond nog moet 'wennen' aan de overgang naar biologisch, weten we niet. Feit is echter dat we deze zomer twee keer de Sjaak zijn. Eerst voeren we de strijd met de kweek, en op dezelfde plek zes weken later moeten de distels eraan geloven.

Ondertussen krijgt de wijngaard steeds meer dorst.

De vruchtzetting verloopt niet perfect. We zien veel millerendage, ongelijkmatige vruchtzetting, waardoor er grote en kleine bessen aan een tros zitten.

Evengoed staan de rode druiven aan de vooravond van de roodkleuring (véraison) van de nu nog groene druiven. Een slokje water zouden ze daarbij, ook voor de elasticiteit van hun schilletje, goed kunnen gebruiken.

Op Bellevue wordt deze weken menig regendansje uitgevoerd.




20 juli 2016

Onder de gerst ontkiemt de nieuwe luzerne

Vorig jaar zetten we op ruim de helft (10 hectare) van onze akkervelden een nieuwe vruchtwisselingscyclus in voor luzerne, een eiwitrijke klaver.

Na het omploegen van de luzerne zaaiden we toen gerst en een soort spelttarwe in. Luzerne- en granenman Thierry Bonhomme oogstte deze zomer ongeveer 7000 kilogram gerst, die zal worden gebruikt als veevoer. De gerststengels verwerkt hij tot balen stro.

Dit jaar wordt na de graanoogst een mengsel van gerst en luzerne ingezaaid. Als het komend najaar gaat regenen, zal het luzernezaad opspringen en de onderste stukjes gerststengel als een soort klimop-stokjes gebruiken.

In 2017 zal voor deze 10 hectare weer een nieuwe periode van zes jaar aanbreken waarin we naar de luzerne geen omkijken hebben. Eén of twee keer per jaar zal Thierry de luzerne maaien en er balen van maken. Nu al liggen op de andere helft van onze akkers 45 balen luzerne prachtig in het glooiende landschap.


30 juni 2016

Bellevue wéér door zomerhagel getroffen

Geloof het of niet, maar op 26 juni werd Bellevue voor de tweede keer in drie jaar door een zomerse hagelstorm getroffen.

Gelukkig waren het niet de stenen ter grootte van tennisballen die in Zuid-Nederland vielen. Het was ook niet zo erg als de hageltornado die begin juli 2014 in een kwartiertje dertig procent van de Bellevue-oogst wegvaagde. Maar toch.

'Het was een kleine hagelbui, die vermoedelijk weinig schade heeft gebracht, maar ik zou toch de verzekering er maar bij halen', adviseert Pascal.

De expert van verzekeraar Groupama schat de schade een paar dagen later op minder dan vijf procent. Bovendien, meent zij, zullen de aangetaste druiven indrogen en zullen de meeste planten dit verlies compenseren door in de resterende trossen wat grotere en betere druiven te maken. Soms zien we een rare deuk in een druif.

We komen met de schrik vrij, maar met twee hagelbuien in drie jaar beseffen we eens te meer hoe grillig het weer kan zijn en hoe kwetsbaar een wijnboer daarvoor is.


12 juni 2016

Een havik in het kippenhok

'Als je iets spectaculairs wilt zien, moet je nú komen', zei buurvrouw Laurence, toen ze vandaag op een holletje langs kwam.

Ze had ontdekt dat er een havik in hun kippenhok zat, ongetwijfeld met het plan zich te goed te doen aan een van de circa vijftien sierkippen in het hok.

De onverschrokken Laurence was het hok binnen gegaan en was er in geslaagd om de havik met een laken te vangen. Geen slachtoffers. 'Hij zit nu in een doos, ik ga hem zo vrijlaten,' zei ze. 'Wil je haar zien?'

Het is niet de eerste keer dat een roofvogel of vos de kippenren van de buren belaagt. Na zeker twintig dode kippen heeft buurman David het hok en de ren intussen verbouwd tot een heus fort. Gaas overal rondom, met ingegraven dakpannen als stevig fundament en als beveiliging tegen gravende belagers.

Maar de verdediging is kennelijk nog steeds kwetsbaar.

'De havik was een jong vrouwtje. Ze heeft met haar klauwen het kippengaas op het dak stuk getrokken,' vertelt David. 'Aan een doorgang met de omvang van een flinke grapefruit had ze voldoende.'

(Foto's: Wenny Schippers en buurman David Genoud.)


21 mei 2016

Wijngaard loopt achter op standaardzomer

De droge, warme winter wordt, net als in Nederland, op Domaine de Bellevue gevolgd door een nat en vooral koel voorjaar.

Nadat in de wijngaard de schoffelmachine de grond heeft los gewoeld, krijgt veel onkruid de nekslag met de hand. Een hele serie teams voert deze maand de niet aflatende strijd tegen vooral chient dent – 'kweekgras' in goed Nederlands. Het is het gevolg van onze keuze, twee jaar geleden, om helemaal geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen meer te gebruiken en helemaal voor biologische wijnteelt te gaan.

Het is nog wel zoeken naar de juiste strategie: de meest met de wijnplant concurrerende onkruiden zoals kweek, braam en distel gaan voor de bijl, andere laten we staan. 'Hakke hakke puf puf' begint, na vier jaar biologische wijnbouw, op Bellevue een soort 'chain gang song' te worden.

In maart liep de wijngaard nog drie weken voor op een normaal seizoen, maar het koude voorjaar heeft de wijngaard binnen drie maanden op drie weken achterstand gezet. Onze teams hoeven daardoor minder uitlopers aan de voet van de planten weg te halen (de ondersnoei). Op het allerlaatste nippertje kunnen ze wel de ijzerdraden van de grond omhoog brengen en zo de uitlopers als in een korset bij elkaar te brengen en zo beter te beschermen tegen de wind. Het lukt allemaal net.

Dus: millefois merci à Anna, Diny, Renée, Steven, Gerda, Liesbeth, Caroline, Jorie, Marian, Marina, Wenny, Barbara, Nicole, Sonja, Agnita, Riet.