02 december 2017
24 november 2017
18 november 2017
Fier in het schap van The Wine Spot
Wijnslijters Paolo en Filipe vinden de Cuvée Maarten een mooi glas wijn. 'Veel sap, veel fruit. Dit gaan we grif verkopen,' voorspellen ze.
Op hun persoonlijke prijskaartje noemen Paolo en Filipe deze Cuvée Maarten een 'pure, typische, fruitige én krachtige wijn'.
En zoals bij al hun wijnen geven ze ook bij Cuvée Maarten 2015 nog wat goede tips: 'Combineer bijvoorbeeld met cassoulet, stamppot met worst of goede Franse charcuterie.'
17 november 2017
Op Bellevue heeft de tijd stilgestaan
Vooral met de landbouwgrond lijkt in zestig jaar weinig veranderd. In 1954 lagen de velden er even keurig geploegd bij. Percelen waar nu luzerne staat waren toen wijngaard en omgekeerd, zoals het veld 'boven' het huis. Dat waren toen drie kleine percelen (zie ook de kadastrale kaart), nu is het één groot veld Merlot. Rechts ervan is een stukje wijngaard uit 1954 nu overwoekerd door bosachtig struweel. Als we er soms doorheen lopen, op zoek naar dassensporen, treffen we links en rechts verwilderde druivenplanten aan.
Opvallend verschil is de moestuin aan het begin van de oprijlaan, in de knik van de openbare weg. Vandaag de dag doen alleen een eenzame betonnen bak, een walnotenboom en wat laurierstruiken, pruimenbomen en kersen nog aan vroeger denken. In 1954 moet het een geweldige moestuin zijn geweest, met tal van groenten, wellicht bloemen en een waterput. Ook de Bellevue-bewoners dronken water uit die put, nadat het 400 meter verder naar het huis was gepompt.
Het huis is grondiger veranderd. In 1954 was er nog één mas, een langwerpige schoenendoos met vier of vijf woningen, een werkplaats, een garage en een hooischuur. Die laatste twee brandden eind jaren zeventig af. De vorige eigenaar, Olivier, had onvoldoende kapitaal om alles in oude glorie te herstellen. Hij sloopte het afgebrande tussenstuk en verkocht het linker deel aan zijn zwager; nu wonen daar David en zijn gezin. Wij gebruiken het deel aan de rechterkant.
24 september 2017
Rouge 2017: Een bijzonder rijke en gezonde oogst
De laatste weken gooiden de rode druiven er zelfs nog een eindsprint tegenaan, en dus moeten we voor de tweede keer in deze crazy septembermaand snel handelen, improviseren en ons schema aanpassen.
De afgelopen drie jaren reserveerden we gedurende twee weken twee plukploegen. Die konden vóór de machine uit de mooiste trossen uitkiezen en met de hand plukken voor de Bellevue Rouge Cuvée Maarten.
Dit jaar ging het door de tijdnood anders: de plukmachine kwam al op 14 september, vóór de plukploeg aan. Met een combinatie van wijsheid en geluk hebben we op dat moment dus acht rijtjes Merlot, één hele lange rij Cabernet Franc en twee rijen Cot aangewezen die de machine mocht overslaan. De planten behielden dus hun druiven voor de plukgrage handen van de Hollanders.
Regen!
Op 17 september reisden we met een inderhaast samengesteld team van negen mensen naar Frankrijk. En wat gebeurde er na maanden droogte op de dag na onze aankomst? Regen! Slechts 5 millimeter, maar toch. Gelukkig keerde de zon snel terug en is schimmel uitgebleven.
In vier dagen hebben we met de hand eerst Merlot geplukt, toen een zeer fraaie Cot en vervolgens Cabernet Franc.
Het was me het oogstjaartje wel, maar uiteindelijk zit alles weer keurig in de vaten. Tegen de trend van de streek in heeft Bellevue een overvloedige en vooral gezonde oogst binnen weten te halen. Met Kerst zullen we de eerste monsters proeven.
Het Bellevue-team Marijke, Ief en René dankt Marina, Mylène, Jorie, Simone, Liesbeth en Franklin voor het plukken.
Foto's: Jorie en Mylène
10 september 2017
Een geslaagde proeverij met verrassingen
Bouwstenen
Voor de liefhebbers stonden dit jaar ook de drie 'bouwstenen' van de Cuvee Maarten open: flessen met respectievelijk 100% Merlot, 100% Cabernet Franc en 100% Cot.Ief praatte de ongeveer negentig aanwezigen in woord en beeld bij over het veertiende jaar boeren in Zuid-Frankrijk. Nippend aan hun glas hoorden de abonnees over de droogte, de hagel, het 'snelle jaar' 2017, het rooien van het zieke veld, en het bouwrijp maken van de grond met het paarse plantje Bijenbrood. Volgend voorjaar wordt het areaal Chardonnay daar vergroot.
De presentatie eindigde met de fraaie beelden van Bellevue vanuit een drone. Als spontane surprise speelden en zongen drie muzikanten 'Une belle histoire', de muziek die ook het filmpje begeleidt. Een fraaie verrassing voor ons. Het was een fijne middag!
Foto's: Tonny Janssen
05 september 2017
Ook Chardonnay met de hand geoogst
Gewapend met kleine schaartjes begonnen we in twee rijen met de pluk van de nieuwe jaargang van de populaire witte Bellevue-wijn. Na een uur kregen we gezelschap van Abdel en zijn twee zonen, ook op het laatste moment opgetrommeld. Dichtbij zat een Oehoe, een reuze-uil die in het donker regelmatig zijn 'b-oe-hoe, b-oe-hoe' liet horen terwijl kratje na kratje zich vulde met mooie stevige druiventrossen.
Gezond zijn ze, de druiven, ondanks de hagelbui die eind juni vooral op dit veld grote impact had.
Biologisch
Tot nog toe werden onze Chardonnay-druiven altijd met de machine geoogst. Vanaf jaargang 2017 zullen echter al onze flessen het Franse keurmerk 'Agriculture Biologique (AB)' dragen. Daarvoor moeten alle stappen in de vinificatie 'biologisch' zijn, inclusief een verwerkingsstap direct na de persing. De grote Cave Malepère zou dat kunnen doen, ware het niet dat hun vaten veel te groot zijn voor onze relatief kleine oogst. De cave van Cazes kan het ook, maar die kan geen machinale oogst verwerken. Er zit dus niets anders op dan al onze Chardonnay met de hand te oogsten.
Beestachtig
Het worden twee beestachtig lange dagen, van vier uur 's ochtends tot vier uur 's middags met enkele piepkleine pauzes. Daarna moesten de druiven nog naar Cazes worden gebracht. De tweede dag moesten de zoons van Abdel naar school, maar in de middag kregen we een paar uur hulp van de tante van buurman Frédéric en haar vriend.
Nu, twee dagen later, zijn alle twintig rijen geplukt en staat de teller op ruim 4100 kilogram witte druiven. Een mooi resultaat, ondanks de hagel en de droogte gedurende het groeiseizoen.
Als we een proefglas nemen zijn de eerste impressies veelbelovend: we ruiken een diepe, aromatische geur. Het wordt ongetwijfeld weer een lekker frisse wijn, wat richting typische Chardonnay, vermoeden we, net als de editie van 2015.
Nog nooit kwam de oogst zó vroeg in het seizoen, en de noodzaak van pluk met de hand maakte de tijd al helemaal kort een ploeg samen te stellen. Grote dank dus aan Ronald, Riet en Liesbeth, die ons fantastisch uit de brand hielpen.
10 augustus 2017
Op kraambezoek bij onze nieuwe plantjes
Nadat het veldje afgelopen voorjaar is ingezaaid met Bijenbrood, zal het deze nazomer worden gemaaid, ondergeploegd en nog een keer goed worden schoongemaakt. In alle rust doorloopt het veld zo de seizoenen.
Komend voorjaar zullen de 3000 piepkleine 'stekjes' Chardonnay worden geplant. Daarmee zullen we in één klap ons areaal witte druiven verdubbelen. Dat is hoognodig, want onze populaire Chardonnay is tegenwoordig al in het najaar uitverkocht.
Onderstam
De nieuwe stekjes zijn geënt op een onderstam. We hebben gekozen voor een onderstam waarvan de wortels goed zijn aangepast aan de bodemstructuur van leem, klei en zand op ons terrein. 'SO4', luidt de weinig beeldende naam van deze onderstam.
De Chardonnay-kloon die op de onderstam is geënt, is van een variëteit die een fijne aromatische kwaliteit heeft en een gemiddelde productiviteit.
Naast de 3000 Chardonnay-plantjes zien we bij de kweker ook onze 350 Gewürztraminer-rankjes. Ze zijn met engelengeduld uit een 'moederwijngaard geënt'. 'Gewürz', in de Elzas bekend om zijn kruidige aroma's, kunnen we de eerste jaren toevoegen aan de Chardonnay. Als we tevreden zijn over de ontwikkeling ervan, zouden we na een jaar of vijf kunnen beslissen er een aparte aperitiefwijn van te maken. Of, nog mooier, een delicate dessertwijn, van laat geoogste druiven.
04 augustus 2017
Domaine de Bellevue vanuit de lucht
Ook de spectaculaire beelden vanuit de lucht werden door hem gemaakt, met zijn eigen drone.
Bij het monteren van het filmpje koos Jan voor de muziek 'Une belle histoire' – de klassieker van Michel Fugain uit 1972, in de versie van Manouchedrome met zangeres Sofia Braila.
Deel het prachtige clipje met vrienden via Facebook, Youtube of Twitter, en laat ze kennismaken met Domaine de Bellevue door middel van een Variatiedoos met Bellevue-wijn.
15 juli 2017
Een tweede eikenhouten vat
Eerst moet het vat, bouwjaar 2012, 48 uur in water staan. Dan transporteren we het naar tonnelerie Dioniland, 50 kilometer oostwaarts in Lezignan, voor een opknapbeurt. Vatenrenovateur Dominique ontfermt zich over onze ton.
Deksel eraf, bodem eruit. Dan wordt de binnenkant met een frees afgeschaafd. Vervolgens een fikkie erin van eikenhouten blokjes. We kiezen voor een gematigde houtsmaak. Helaas mogen we geen foto's maken. 'Het geheim van de smid', verklaart Dominique.
Ons eerste houten vat gaf ons al de kans te experimenteren met houtlagering. Tien procent van Cuvée Maarten 2016 heeft enkele maanden op vat gestaan en is daarna weer bij de rest gevoegd. Dat heeft de wijn een subtiele smaak van vanille gegeven. Daarna hebben we 400 liter Cuvée Maarten 2016 acht maanden apart in het vat door laten rijpen -- als deze houtlagering ons bevalt, gaan we die partij misschien wel apart op fles zetten.
Dankzij dit tweede vat kunnen we met de oogst van 2017 nog meer gaan experimenteren.
Bellevue: Wijn met een verhaal
- Welkom
- Wie wij zijn
- Wat we doen
- De wijngaard
- De druiven
- Onze teams
- Huis en bos
- De ecologie
- De streek: Malepère
- Download onze folder
- Contact (info@domaine-de-bellevue.nl)
Zoek in deze website
Cinéma de Bellevue
Les Vignobles de Vendéole (2019)
Bellevue per 'drone' (2017)
Mise en Bouteille (2017)
Pluk! (2012)
De acacia-palen worden gekloofd (2010)