24 september 2017

Rouge 2017: Een bijzonder rijke en gezonde oogst

Net als de witte Chardonnay-druiven zijn ook de rode druiven dit jaar veel vroeger rijp dan gedacht. Dat hebben de wilde zwijnen ook door, want we schatten dat ze ruim 2000 kilogram superrijpe druiven hebben opgevreten, vooral op een afgelegen veld.

De laatste weken gooiden de rode druiven er zelfs nog een eindsprint tegenaan, en dus moeten we voor de tweede keer in deze crazy septembermaand snel handelen, improviseren en ons schema aanpassen.

De afgelopen drie jaren reserveerden we gedurende twee weken twee plukploegen. Die konden vóór de machine uit de mooiste trossen uitkiezen en met de hand plukken voor de Bellevue Rouge Cuvée Maarten.

Dit jaar ging het door de tijdnood anders: de plukmachine kwam al op 14 september, vóór de plukploeg aan. Met een combinatie van wijsheid en geluk hebben we op dat moment dus acht rijtjes Merlot, één hele lange rij Cabernet Franc en twee rijen Cot aangewezen die de machine mocht overslaan. De planten behielden dus hun druiven voor de plukgrage handen van de Hollanders.

Regen!

Op 17 september reisden we met een inderhaast samengesteld team van negen mensen naar Frankrijk. En wat gebeurde er na maanden droogte op de dag na onze aankomst? Regen! Slechts 5 millimeter, maar toch. Gelukkig keerde de zon snel terug en is schimmel uitgebleven.

In vier dagen hebben we met de hand eerst Merlot geplukt, toen een zeer fraaie Cot en vervolgens Cabernet Franc.

Het was me het oogstjaartje wel, maar uiteindelijk zit alles weer keurig in de vaten. Tegen de trend van de streek in heeft Bellevue een overvloedige en vooral gezonde oogst binnen weten te halen. Met Kerst zullen we de eerste monsters proeven.

Het Bellevue-team Marijke, Ief en René dankt Marina, Mylène, Jorie, Simone, Liesbeth en Franklin voor het plukken.

Foto's: Jorie en Mylène