27 februari 2019

Winterwerk onder stralende lentezon

Twee fantastische teams én prachtig weer hebben ons geholpen om dit jaar het traditionele 'winterwerk' in elf dagen af te ronden.

En dat was nog niet alles. Naast het vaste winterwerk werd afgelopen twee weken ook het veldje bijgenaamd 'little snack' ontdaan van alle ijzeren paaltjes en draden en kreeg de jonge aanplant van de witte druiven een troetelbeurt.

Nog nooit hadden we zoveel mensen over de vloer en nog nooit was het gedurende twee weken lang dag-in-dag-uit droog en zonnig. Stonden we vorig jaar nog te attacheren in de poolwind van de the beast from the east, met gevoelstemperaturen van vijftien graden onder nul, nu zochten onze trouwe werkers tijdens de lunch de schaduw op. Uit de wind gaf de thermometer op het terras zelfs een keer 40 graden aan.

Zonder klevende klei aan de voeten ging takken trekken (rammasse) ook een stuk gemakkelijker. Kapotte palen vervangen, spijkers controleren en draden repareren gaat een stuk sneller als je niet als een wadloper door een zuigende wijngaard hoeft te ploeteren. En de attache verloopt een stuk plezieriger als je vingers niet ijskoud worden.

Door omstandigheden bestond het team van de eerste week uit elf, en de tweede week zelfs uit twaalf mensen. Volle bak dus aan tafel en in de kamers van het huis. De kachels brandden, de maaltijden waren lang, voedzaam en gezellig, en natuurlijk dronken we er een lekker glas wijn bij.

Het werk zit er weer op, en in afwachting van het voorjaar zegt het Bellevue-team ‘millefois merci’ tegen Gerrit, Afke, Joris, Elly, Mark, Herbert, Jan, Adrie en tegen Nardy, Marjan, Hari-Court, Dan, Sonja, Ruud, Hanneke, Willem en Ellen.

22 februari 2019

Geen pikhouweel voor jonge aanplant

Wie in een voorjaar of zomer wel eens heeft meegewerkt op Bellevue, weet dat we het weelderige onkruid verwijderen met de pikhouweel.

Liedjes als ‘Chain gang’ van Sam Cooke schieten dan vaak in het geheugen, en pijnscheuten schieten in de rug.

De slavenarbeid is de tol die we betalen voor ons taboe op chemische onkruidbestrijding.

Om ook onze piepjonge plantjes Chardonnay (en Gewürztraminer) van meet af aan onbekommerd door onkruid te laten groeien, hebben we nu een elektrische schoffel gekocht. Schoffelen met de pikhouweel is naast hun fragiele voetjes namelijk nog te gevaarlijk.

Met diepe trillingen legt de schoffel al het onkruid rond het voetje moeiteloos op zijn rug. De drie kilo zware batterij, te dragen als een soort rugzakje, heeft genoeg stroom voor ruim vier uur schoffelen. Drie van ons kunnen dus elk bijna anderhalf uur achter elkaar werken.

Apparatenbouwer Pellenc demonstreert de schoffel en verzekert ons dat hij ook in de soms plakkerige leemgrond van Bellevue zijn werk zal doet.

All day long we’re singing, hooh.., aah.., hooh.., aah.., hooh.., aah.., hooh.., aah..

12 januari 2019

Laatste proeverij voor lancering wit en rosé 2018

Vier maanden nadat we onmiddellijk na de oogst het allereerste, pastelgele glas Chardonnay proefden, namen we vanavond voor de derde en laatste keer een tussenstand van de resultaten van het uitdagende oogstjaar 2018.

We pakten het serieus aan. Met zijn zessen keken we naar de kleur, staken onze neus diep in de glazen en namen ten slotte een slok als proef op de som. Een pen, een blaadje papier en zeker vier minuten totale stilte.

Bellevue Rosé

Eerst de nieuwe Bellevue Rosé, de allereerste keer dat de wijngaard zich aan de come-back kid op de Nederlandse terrassen waagt.

De kleur is zacht zalmkleurig. De aroma’s werden voor een deel nog wat overstemd door kleine koolzuurbelletjes, overgebleven van de vergisting, maar die zullen de komende maand verdwijnen. We ontwaarden een bittertje van tonic en wat citrusgeur van grapefruit.

‘Een frisse maar niet heel uitgesproken smaak, een toegankelijke wijn, kan het komende zomer goed gaan doen op het terras,’ aldus zomaar wat opmerkingen. De meeste proevers prezen de frisse zuren, die deze eerste Bellevue Rosé tot een strak-droge wijn zullen maken. Het fijne bittertje bleef lekker lang hangen.

Bellevue Chardonnay

Dan de Chardonnay, al jaren een Bellevue-wijn die snel raakt uitverkocht.

We roken peer en mango, fijne geuren. Qua smaak lijkt deze wijn iets meer op een typische ‘vette’ Chardonnay dan in sommige eerdere jaren. Wellicht draagt het voor ons doen hoge alcoholpercentage (14%) daaraan bij.

Maar het bijzondere Bellevue-karakter, net iets frisser dan een ‘typische’ Chardonnay, was weer goed te herkennen. ‘Mooie frisse zuren, lekker vertrouwd, bloemetje, geslaagd, hier wordt een mooie traditie voortgezet’, waren enkele van de opmerkingen.

Begin maart gaat de wijn op fles, en vermoedelijk komen de eerste dozen eind maart in Nederland aan.

Wat een weelde! En wat een luxe dat we tussentijds zo vaak kunnen proeven.

11 januari 2019

Gespot bij Utrechtse Keuken van Gastmaal

‘Kijk eens wat een fijne wijnkaart dit leuke restaurant heeft’, appt trouwe abonnee P.

Op haar foto een indrukwekkende reeks witte wijnen op de kaart van De Keuken van Gastmaal, waar ze uit eten is. In de lijst ook ‘Bellevue / Languedoc / Frankrijk, Chardonnay, fris, citrus, appel, exotisch fruit’.

Via onze trouwe wijnspecialist Vleck is onze schaarse witte wijn op de kaart van deze Franse bistro-achtige gelegenheid op de kop van de Utrechtse Biltstraat beland.

Ook een Bellevue op een menukaart gespot? We vinden het leuk om te horen!

05 januari 2019

Enorme klap hout voor haard en kachel

Gestaag snoeien we onze jaarlijkse ronde in de wijnplanten, ongeveer een kwart van het totaal.

Daarnaast besteden we deze periode veel aandacht aan de nieuwe aanplant van Chardonnay en Gewürztraminer, zoals het plaatsen van de paaltjes.

Tussendoor zijn er nog karweitjes zoals de ‘uitgebluste seksdozen’ van de planten halen, want we willen geen plasticsoep in onze wijngaard. Het Bellevueteam dankt Pien en Anna voor hun hulp.

En daarbij komen nog tientallen regeldingen, afspraken, dossiers en sociale contacten zoals met Patrick, de nieuwe dorpsgenoten Wilfried en Corinne, oudjaarsavond bij de buren.

'Wall of wood'

Als extraatje zagen we met een geleende motorkettingzaag van Patrick een door ons zelf gevelde es in blokken. Ook drie kromme eiken moeten wijken. Met hun stam en takken wijzen ze recht in de luzernevelden.

Met een quad vervoeren we de boel naar de hangar, waar we het hout in kloofbare blokken verzagen. En zo ligt er na twee dagen een wall of wood van 2 kubieke meter, vers geurend in de winterzon, te wachten op de winter van pakweg 2022-2023.

03 januari 2019

2018 natst én warmst sinds jaren

Nog nooit was het de laatste zes jaar op Bellevue zo warm als in 2018, en nog nooit was het zo nat.

De cijfers van het afgelopen jaar tonen ook de grillige extremen die horen bij het veranderende klimaat. Dat blijkt uit de gegevens die onze buurman David sinds 2012 met zijn meteostation op het dak van zijn huis bijhoudt.

De blauwe staafjes geven de gemiddelde hoeveelheid regen aan van 2013 tot en met 2018. De grijze staafjes geven de waarden voor 2018. De rode lijnen staan voor de temperatuur.

De vochtige winter en de overstromingen van oktober zijn goed te zien, maar ook de zomer was kletsnat.

Met bijna 706 millimeter viel er in 2018 zo’n 250 mm meer regen op Bellevue dan in de twee voorafgaande jaren en meer dan twee keer zo veel als in het superdroge jaar 2015.

De jaartemperatuur in 2018 was met 14,14 graden Celsius meer dan een halve graad hoger dan het gemiddelde in de periode 2013-2018, zo blijkt.

Uit de fraaie grafiek die David uit zijn computer tovert, blijkt ook de veranderlijkheid van het weer door het jaar heen. Hoewel het jaar als geheel veel natter was dan normaal, was september juist veel droger dan het zesjarig gemiddelde. Dat kan goed de reden zijn waarom tijdens de wijnoogst op Bellevue dit jaar de druiven met droogtestress kampten en de Merlotdruiven niet goed rijpten.

31 december 2018

Gelukkig nieuw (wijn)jaar!

En dan is ineens ook dit wijnjaar voorbij.

Ondanks de moeilijke oogst zijn wij de koning te rijk. We hebben een prima witte wijn, en we kunnen niet wachten om begin januari ook de eerste Bellevue Rosé te proeven. Met regelmaat nemen we ook al wat slokjes Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2016, die negen maanden op ons allereigenste eikenhouten vat heeft gerijpt.

Ondertussen snoeien we al meer dan een week een deel van de wijngaard. Mooi maar zwaar werk.

Mooi omdat we nadenken over de toekomst van de plant, hoe die meer in balans komt te staan, meer rechtop, geen takken meer die het pad in wijzen.

Zwaar omdat we veel voorovergebogen staan te werken, soms in snijdende koude wind uit de Pyreneeën, maar soms gelukkig ook met een fijn zonnetje.

Opmerkelijk om te merken dat we geroutineerder zijn geworden, sneller door hebben welke twee takken de nieuwe dragende loten (baguettes) worden en welke twee kleine lootjes (coursans) we voorbestemmen om in 2020 baguettes te worden.

Het Bellevue-team wenst familie, vrienden, equipeleden, abonnees en andere clientèle een schitterend en gezond 2019 en dankt iedereen voor hun support!

29 december 2018

Nieuwe palen voor babychardonnay

Ons jonge veld Chardonnay kon vandaag weer een paar babystapjes voorwaarts zetten.

Met de quad distribueerden we een slordige vijfhonderd metalen paaltjes over het hele veld. Die zullen de komende tientallen jaren de nu nog piepjonge Chardonnay-planten in een korset van draden gaan vasthouden.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Pascal de zware oogstmachine omgebouwd tot een soort rijdende januskop.

Wij houden de paaltjes één voor één recht, zodat de heimachine ze vlak langs ons hoofd een centimeter of veertig de grond in kan duwen.

Het is een karwei waar je je hoofd bij moet houden, maar na afloop heeft de jonge aanplant weer een flinke stap richting volwassenheid gezet.

23 december 2018

Goodbye 'little snack'!

Met weemoed zijn we begonnen met het rooien van het Merlot-veld ‘Bonnemaison’.

We kochten dit piepkleine veldje, een halve hectare gelegen midden in het bos, tien jaar geleden, in 2009. 'The little snack’, werd het ook wel liefkozend genoemd door de equipes die jaarlijks takken uit de spandraden komen trekken (de ramasse).

Na een week zwaar werken, in lange rijen op grote velden, gold dit bij hen als nog een laatste, lekker klein hapje.

In al die jaren hebben we zelf echter maar weinig trossen van de little snack kunnen oogsten. Doordat het zo afgelegen ligt, konden anderen er wel van profiteren: vrijwel elk jaar deden wilde zwijnen zich ongehinderd tegoed aan honderden kilogrammen druiven.

Daar kwam bij dat de steile helling regelmatig zorgde voor glibberpartijen, met slippende tractoren die druivenranken ondersteboven reden.

We dragen het romantische veldje daarom nu definitief over aan de zwijnen en de natuur. De halve hectare aan plantrechten gaan we in 2020 gebruiken om ergens anders nieuwe ranken te planten. Geen Merlot meer, maar vermoedelijk Cot (Malbec) of Cabernet franc.

Vandaag hebben we met grote snoeimessen de planten kaal geknipt. Bye bye Bonnemaison.

20 december 2018

Bellevue in Amsterdamse 'Hortus by Night'

Vanaf vanavond, het weekend voor kerst, creëert de Amsterdamse Hortus Botanicus twaalf avonden lang een winterse sfeer, met dikke truien en een nachtwandeling in een sprookjesachtige tuin.

Onder de titel 'Hortus by Night' kunnen gasten er de komende weken tussen 17 en 22 uur voor €5 terecht om bij kampvuren en kleurrijk verlichte kassen, een wandeling tussen de eeuwenoude palmen en bijzondere tropische planten te maken.

Met een speciaal arrangement kun je er ook eten (vier gangen voor €40). En natuurlijk staat Bellevue Rouge Cuvée Maarten op de kaart!