Sindsdien pompten we het afvalwater, elke keer als de tank van 3000 liter vol raakte, met een vuilwaterpomp en een verhakselaar naar de bosjes.
Wij werden wijnboeren annex putjesscheppers en dat kon zo niet doorgaan.
Na enige studie bij Nederlandse systemen met rietplanten, stuitten we op een gecertificeerd Frans systeem.
Afgelopen juni deden de ontwerpers een klein veldonderzoek naar bodem, wateropname en de helling van ons terrein. Deze week legde hovenier Christoph Seguier het nieuwe systeem aan.
Twee kleine 'vijvertjes' stort hij vol met zand, kalk en kiezels. Daarin komen (nu nog kleine) rietplanten.
‘De ene week laat je het afvalwater in het ene bassin stromen, de volgende week in de andere’, legt Christophe uit. ‘Zo belast je het systeem niet te veel.’
Bacteriën
Bacteriën op de wortels van de rietplanten zijn straks de vuilnismannetjes in dit natuurvriendelijke systeem. Ze breken organisch materiaal af.
’Zeepresten in het afvalwater slaan neer op het zand. Die schraap je er elke winter af, samen met de afgestorven rietplanten. De wortels zijn ‘s winters wat minder actief, maar de bacteriën gaan ook 's winters gewoon door met hun zuiverende werk’, aldus de hovenier.
Toegegeven, het ziet er nu nog een beetje uit als een platform waar een kleine helikopter zou kunnen landen en opstijgen. Onze roestige buizerd torent nu nog eenzaam uit boven het nieuwe systeem, maar volgend jaar wuiven rietstengels eronder zachtjes heen en weer.