02 september 2019

Weer een drukke en levendige proeverij

Meer dan 120 abonnees en introducees waren gisteren present bij onze traditionele najaarsproeverij.

Net als vorige jaren was Nelis-West, in de hippe Amsterdamse wijk De Baarsjes, de proefplaats en de plek waar vele van onze wijnabonees hun jaarlijkse wijnpakket kwamen afhalen.

Die abonnees proefden met smaak de frisse zalmrose rosé en de rode Cuvée Maarten 2016.

Een droog jaar

In woord en beeld schotelde Ief hen de lotgevallen voor van ons alweer zestiende wijnjaar op Domaine de Bellevue. Ze verhaalde van de droge winter en eigenlijk het hele droge jaar tot nog toe. Behalve het gebrek aan water was het verder gelukkig ‘een normaal jaar’, zonder al te grote uitbraken van schimmels of andere plaaggeesten, of het moeten de vers de grappes zijn, de schadelijke vlindertjes die zich dit jaar niet erg door de zogeheten seksdozen bij de neus lieten nemen.

De meeste tijd en aandacht op de wijngaard ging dit jaar uit naar de nieuwe aanplant van Chardonnay en enkele rijen Gewürztraminer. De vorig jaar aangeplante babydruifjes moesten worden opgeleid, gesnoeid, gewikkeld, gediefd en van onkruid worden ontdaan, en dat niet één keer, maar wel vier keer in twee maanden. Dat kostte veel tijd en inspanning, maar achteraf kregen we al veel lof van collega-boeren uit de streek.

‘De mooiste aanplant uit de omgeving’, kregen we te horen, dus daar doen we het dan maar voor.

56 vrijwilligers

Nog een opmerkelijk feit: waar andere wijnboeren veel chemie en machines inzetten, hielpen dit jaar maar liefst 56 vrijwilligers ons alle seizoenswerk te doen met respect voor wijngaard en natuur.

Op de proeverij was er niet alleen aandacht voor de wijnbouw: ook onze 'winkel' groeit gestaag. Veel mensen gingen naar huis met de nieuwe kurkentrekker. Ook de 'kadodoos' en de 'kennismakingsdoos' vonden gretig aftrek.

Tot volgend jaar!