21 september 2019

Rijpe oogst wit en rosé

Met maar liefst elf mensen haalden we afgelopen week, in amper zes dagen, superrijpe Chardonnay en mooie Merlot-, Cot- en Cabernet Franc-druiven voor de Rosé Bellevue binnen.

Optimale weersomstandigheden, een prima stemming, en circa 7500 kilogram druiven vlogen van de planten in de kratten. De vrachtwagen met het ‘verhuisteam’ pendelde heen en weer tussen Domaine de Bellevue en Domaine de Cazes, waar de druiven als vanouds worden gewogen, geanalyseerd en geperst.

Dankzij een flinke hoeveelheid krukjes kon iedereen kiezen om het zware plukwerk zittend, staand of knielend uit te voeren, of steeds af te wisselen.

Klein maar fijn

Helaas waren we al heel snel klaar met de oogst van onze geliefde Chardonnay. De druiven waren gaaf en gezond maar klein, dus qua kilo's valt de oogst wat tegen. Droogte, koude op het moment van uitlopen en een algemeen gebrek aan voeding (compost, mest) circuleren als verklaringen.

We zijn niet de enige in de streek met dit probleem. Vrijwel elke wijnboer in de Malepère heeft dit jaar een geringere opbrengst dan bijvoorbeeld het genereuze jaar 2017. Toen ging een fraai gewicht samen met een mooie kwaliteit. Het zij zo. Stilletjes mopperen we mee met de collega’s, maar we zijn ook blij dat de oogst kwalitatief goed is en ongeschonden binnen bovendien.

Door de kleinere oogst voor de witte wijn schroeven we wel pijlsnel onze ambities voor de hoeveelheid rosé op, zodat we volgende zomer wederom een fraaie zalmroze Bellevue Rosé kunnen leveren.

Bellevue dankt heel hartelijk de ijverige oogstploeg: Mylène, Marian, Liesbeth, Nicole, Piep, Elly, Hanneke, Jorie en Franklin!