05 oktober 2019

Cuvée Maarten 2019 zit in het vat

Na een weekje Amsterdam zijn we, met een nieuwe equipe, alweer terug op Domaine de Bellevue om met ouderwets handwerk een mooie partij druiven voor de nieuwe Cuvée Maarten van de wijnstronken te halen.

Tijdens onze afwezigheid heeft Pascal het leeuwendeel van de rode druiven al met de oogstmachine binnengehaald. Net als een paar weken geleden bij de Chardonnay zijn de druiven van een puike kwaliteit, maar de hoeveelheid valt wat tegen. Er is geen spoor van ziekte, schimmels of andere narigheid.

Voorafgaand aan de machinale oogst hadden we enkele rijen van de mooiste Merlot, vijf prachtige rijen Cot en twee lange rijen Cabernet Franc gemarkeerd voor het paradepaardje van Bellevue: Cuvée Maarten.

Mooie rijpe druiven

Binnen drie dagen was afgelopen week de handmatige oogstklus geklaard. Mooie rijpe druiven gisten nu sissend in het vat. Met Kerstmis gaan we de eerste resultaten proeven.

De tweede helft van de week besteedden we met zijn allen aan het verwijderen van de beruchte ‘blauwe touwtjes’ voor de jonge Chardonnay-aanplant.

Het is fraai om te zien hoe recht de ranken staan en hoe ze zich hebben verhout. Ze zijn nu hoog en sterk genoeg om zichzelf de komende maanden staande te houden rond het ijzerdraad. Volgend voorjaar worden ze gesnoeid.

De laatste dag harkten we de zandvlakte rond de rietbassins, sjouwden we vijftien kruiwagens stenen naar de oprit om het pad te egaliseren en zaaiden we gras.

Bellevue bedankt de equipe voor het vele gedane werk: Marc, Gerda, Gerrit, Nico en Wilfried uit Arzens.