24 december 2019

Kerstsnoei

Een paar dagen voor kerst zijn we sinds lange tijd weer op de wijngaard. Tevreden zien we hoe mooi de planten erbij staan en bewonderen we de omgeving van ons petit paradis.

De goudbruine kleuren van oude bladeren, het donkergroen van wintereiken en olijfbomen, de vaalgele waas van de weilanden en de donkerbruine leemkleur van de aarde, allemaal in het licht van een grote lage zon.

Heggen

Net als vorig jaar snoeien we de planten van het Merlot-perceel voor het huis als waren het heggen. Dit veld staat op de nominatie om uiteindelijk te worden gerooid, dus kiezen we voor deze snellere snoeimethode. Beetje bijpunten van de machinaal gesnoeide planten, niks takken trekken. Hier en daar wat attache-draadjes herstellen en een enkele draad en paal repareren.

Een jonger perceel Merlot snoeien we wel volgens het boekje. Twee baguettes die dit groeiseizoen de druiven gaan dragen en twee coursans die het jaar erop zijn uitverkoren. Het is zaak de planten zo recht mogelijk te krijgen en geen takken te krijgen die naar het middenpad wijzen.

Abdel snoeit de rest van de wijngaard met zijn professionele elektrische snoeimes -- Cot (Malbec) en Merlot zijn al klaar.

Snoeiwonden

Met het snoeien van de Chardonnay en de Cabernet Franc wachten we nog even. Hoe korter de tijd tussen de snoei en het op gang komen van de sapstroom, hoe kleiner de kans dat kwalijke schimmels door de verse snoeiwonden de plant binnendringen.

Pien en Eddy haalden samen honderden uitgebluste seksdozen uit de gaard en verwijderden de clips die de spanning op de ijzerdraad vergrootten.