28 december 2019

Compost blijft nieuwe aanplant vertroetelen

Zodra het even kan, nemen we de tijd voor het eindeloos vertroetelen en koesteren van de nieuwe aanplant van Chardonnay en wat Gewürztraminer.

Ze werden aangeplant in juni 2018, vorige winter voorzien van palen en draad, op twee ogen gesnoeid in maart 2019, in juni voorzien van blauwe touwtjes en al twee keer voorzichtig geschoffeld.

Nu kijken we trots naar planten die gezond en kaarsrecht in het gelid staan.

Druifjes

Sommige plantjes hebben het op Bellevue zo naar hun zin dat ze afgelopen zomer al heuse druifjes begonnen te maken. Als ze hun best blijven doen, mogen de mooiste fanatiekelingen in 2020 al bij onze witte wijn!

We hebben er een paar dagen voor uit getrokken om de jonge aanplant met de elektrische schoffel, pikhouweel en distelsteker opnieuw van onkruid te ontdoen. Ook ‘borgen’ we twee ijzerdraden door in elk paaltje een metalen draadje aan te brengen.

'Circulaire materie'

Tot onze vreugde blijkt in de composthoop van grasmaaisel en oud blad alweer genoeg compost aanwezig om een derde van alle jonge plantjes van een warm bedje te voorzien. De kwaliteit van deze donkere 'circulaire materie' kan de goedkeuring van adviseur Emmanuel wegdragen.

‘Ruikt lekker, mooie structuur,’ zegt hij, ‘al moet je om de precieze voedingswaarde te bepalen toch eens een analyse laten doen.’

Als het groeiseizoen begint, zal deze Bellevue-compost ons kroost in elk geval een fijne shot extra energie geven.