We lopen met hem rond het grote veld op de heuvel. Dat veld, de helft van onze wijngaard, is van 1999 tot 2001 door de vorige eigenaar aangeplant in een voor de Malepère-denominatie juiste combinatie van druivensoorten: een dominante soort (Merlot) en twee steundruiven (zoals Cot en Cabernet Franc), met kleinere oppervlakten dan de Merlot.
‘De coöperatie wil dit veld graag gebruiken voor de groeiende markt van biologische rode wijn in de categorie AOP’, vertelt Thibaut.
Hogere kwaliteit
Het label Appellation d’Origine Protégée (AOP, voorheen AOC voor Contrôlée) markeert de hoogste marktcategorie. Het is een beschermde en gecontroleerde status die garandeert dat wijn is gemaakt van druiven uit de wijnstreek Malèpere. Tot nu toe valt al onze wijn onder de categorie Indication Géographique Protégée (IGP) van Pays d’Oc, een gebied dat zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk omvat.
Naast de meer gecontroleerde Malepère-herkomst zou de promotie ook gepaard gaan met een hogere kwaliteit die wordt bereikt door strenger te snoeien (minder ogen, minder uitlopers) en te kiezen voor een lager rendement (minder opbrengst).
Nieuw treetje
We nemen het aanbod van Vendéole aan, blij dat we na het certificaat Agriculture Biologique met de AOP-status weer een treetje hoger klimmen op de wijnladder. Onze druiven leveren meer op, en toetreden tot de hoogste league is een eer. We spreken af dat we voldoende druiven mogen blijven plukken voor onze wijn voor de Nederlandse abonnees en markt.
Al wandelend blijkt Thibaut niet alleen expert in druivenplanten maar ook in truffels. Wijzend op een bosrand, zegt hij: ‘Man, dáár, in die steile talud met eiken, het zou me niet verbazen als daar truffels groeien.’