01 januari 2022

Cuvée Maarten sauvage bij oudejaarsvuur

En dan breken de laatste uren van de laatste dag aan van een jaar dat opnieuw door corona/covid werd bepaald.

Gelukkig voor ons waren er afgelopen jaar minder reisbeperkingen en lockdownperikelen dan in 2020, maar Bellevue was opnieuw gedwongen met meer en veel kleinere teams te werken.

Het resultaat van 2021 is in ieder geval een overvloedige oogst met een prachtige Chardonnay, misschien wel de mooiste tot nog toe, mijmeren we bij ons traditionele oudjaarsvuur. Elke keer als we er een serie dode stronken op gooien, springen de vonken als vuurwerk op.

Wilde gisten

Tevreden zijn we ook over het experiment met Cuvée Maarten 2021 sauvage. Die toevoeging plakken we er alvast op omdat er geen gisten zijn toegevoegd. De suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol door gisten die van nature op de vruchten en steeltjes én in de wijnkelder aanwezig zijn. Deze zogeheten ‘wilde’ (sauvage) gisten kunnen leiden tot het predicaat vin naturel, een hippe trend in opmars. Het geeft ons energie om een nieuw experiment aan te gaan, zelfs als het niet helemaal zal slagen.

We proeven de nieuwe wijn deze avond voor het eerst: nog lang niet klaar, zelfs nog niet eens uitgegist (zo wild is-tie, ‘de Maarten’ van dit jaar!), maar veelbelovend.

Vrijwilligers

Om twaalf uur springen we op. Het Bellevue-team wenst alle vrienden, bekenden, abonnees, wijnwinkels en natuurlijk de intussen toch zeker vijftig vrijwilligers die ons al jaren helpen, een gezond en gelukkig 2022 toe!