07 januari 2022

Schaarste brengt zelfgebakken ‘patatstaven’ terug

Door grote tekorten op de wereldwijde grondstoffenmarkt is ook in Zuid-Frankrijk momenteel amper een acaciapaal of een metalen paal te krijgen.

Als ze al te koop zijn, dan is de prijs tot wel dertig procent gestegen.

(Dat geldt overigens ook voor de kosten van (biologische!) bestrijdingsmiddelen, diesel voor tractoren, compost en de vergoeding voor de vinificatie, en naar te vrezen valt dus ook voor de toekomstige kostprijs van Bellevue-wijn).

Korset

Maar ja, we moeten wel palen hebben. Samen vormen ze het ‘korset’ van de wijngaard.

Gelukkig herinneren we ons dat een jaar of vier geleden in de bosrand bij het oude Chardonnay-veld wat acaciastammen zijn blijven liggen. Houthakker Patrick kwam er toen wegens een blessure niet aan toe die al op maat gezaagde stammen te kloven. Vijf jaar meewerken met Patrick (en Alain en Christian) zijn we niet vergeten. Maar zouden we het ook alleen kunnen?

Zie hier het resultaat! Dertig acaciapaaltjes hebben we behoed voor nodeloos wegrotten in de bosrand. We kunnen ze als zelfgebakken goudgele patatten in de wijngaard steken.