28 december 2009

De Acacia-kringloop

Sinds drie jaar is er sprake van een bijzondere kringloop op domaine de Bellevue. Elk jaar sneuvelen circa honderd acaciapaaltjes van de zesduizend palen die samen met de 128 kilometer ijzerdraad de pallisage vormen waaraan de 34 duizend wijnplanten zich kunnen vastgrijpen.

Acaciahout is een inheemse houtsoort. Zó hard dat het als Europees tropisch hardhout wordt geboekstaafd. Niettemin rotten de punten aan onze palen door het stijgen en dalen van het grondwater. Ook rijdt regelmatig een tractor een paal omver of geeft de snoeiharde wind een zwabberend exemplaar de genadeslag.

Sinds drie jaar kappen de houthakkers Patrick, Alain en Christian enkele zware acaciabomen op de noordhellingen van onze bossen. Ze kijken goed waar het ondoordringbare bos uitdunning nodig heeft. Hout van noordhellingen is zeer langzaam gegroeid en dus nog harder. Ze zagen de stammen op twee meter en kloven het hout vervolgens met veel macht (zie filmpje).

Het trio houdt zelf ook wat hout over en ze krijgen bovendien de kapotte maar kurkdroge paaltjes mee voor hun houtkachels. Bos blij, wijngaard blij en houtkachel blij. Dit jaar kregen wij echter ook een houtkachel, dus moeten we nu voor alternatieve compensatie zorgen.