21 maart 2024

Uitvallende jonkies snel vervangen

De laatste jaren vervangen we op steeds meer percelen oude planten door jonge exemplaren, maar niet al die jonkies slaan voor de volle honderd procent aan.

Ondanks onze intensieve verzorging, zoals schoffelen en behandeling tegen hertenvraat, leggen in de eerste jaren nog geregeld een aantal jonkies het loodje.

Gaten

Om te voorkomen dat er al vroeg gaten vallen in onze strakke rijen wijnranken, vervangen we de niet goed groeiende planten zo snel mogelijk door nieuwe exemplaren. Die houden we scherp in de gaten. Over een paar jaar zie je het verschil niet meer.

20 maart 2024

Veldjes Merlot-planten gerecycled

Vandaag sloeg het laatste uur voor planten op twee oude veldjes Merlot, één direct voor het huis en eén langs de weg: ze worden gerooid.

De Merlot-planten direct voor het huis (0,7 hectare geplant in 1997) en langs de weg (1,2 hectare uit 1996) liepen de laatste jaren danig in aantal en bloeikracht terug. Ondanks onze inspanningen waren de veldjes al een tijd niet meer rendabel.

Het besluit om de velden te rooien leidde ons tot een heus lange-termijnplan. Het natte, noord-oostelijk geëxposeerde veld voor het huis laten we eerst een flinke tijd braak liggen. Voor daarna denken we over een plan met een aantal meeldauw-resistente rassen, wijnbouw zonder machines, en, meer heuvelaf, mogelijk fruitbomen en groentes.

Sorgho

Het langwerpige veld langs de weg rooien we in de loop van drie jaar. Dit jaar dus de eerste 0,4 ha. Het zal dit voorjaar diep worden geploegd en ingezaaid met sorgho, een stikstofbindend, diep wortelend, eiwitrijk gewas waarvan het meel in Afrika tot brood wordt gebakken. Hier zou een minder edele sorgho-variant als veevoer kunnen dienen, maar dat gaan we niet doen. Alle door de sorgho-planten geproduceerde eiwitten, vezels en voedingsstoffen worden in het najaar ondergeploegd. Na 25 jaar wijnbouw heeft de bodem behoefte aan herstel en extra voedsel.

Daarna is het plan om drie druivenrassen te planten. Volgend jaar allereerst Cabernet Franc, een stoere 'steundruif', pal naast de Cabernet Franc die in 2021 werd aangeplant. Samen vormen ze dan een mooi perceel van 0,75 hectare.

De 0,4 hectare die het jaar erna wordt gerooid, vervangen we mogelijk door Gewürztraminer en Chardonnay. In 2027 wordt de laatste 0,4 hectare dan weer nieuw geplant met Merlot.

Kleinere wijngaard

Zo bouwen we stap voor stap aan een vernieuwde, kleinere wijngaard op de minst droge percelen van ons gebied, met voldoende witte en rode druiven voor rosé (ja toch, hopelijk toch weer eens ooit?) en rode Cuvée Maarten Malepère.

Voordat de machtige machine vandaag kwam om de oude Merlot-stronken te ontwortelen, hadden we eerder met de motorkettingzaag alle souches al tot 20 centimeter boven de grond afgezaagd. De oude stronken verdwenen gedroogd, samen met de slechtste acaciapalen, de kachel in. De beste paaltjes gebruiken we opnieuw. Zo is de cirkel weer rond.

08 maart 2024

Skoda genaturaliseerd tot Franse bedrijfsauto

Het duurde even, maar de Skoda van Ief en René is genaturaliseerd tot een Franse bedrijfswagen voor Domaine de Bellevue.

In Nederland stapten Ief en René in augustus over op een volledig elektrische auto. Maar de oude trouwe Skoda-diesel, met 330.000 kilometer op de teller, reed nog steeds als een zonnetje en kan nog goed dienen als boodschappenwagen, taxi en transporteur van hout en andere vracht in en rond de wijngaard.

Daarnaast is het handig om, als we met de trein vanuit Nederland naar de wijngaard reizen, daar toch nog vervoer te hebben.

Daarvoor moest de Skoda wel officieel worden geëxporteerd, van Franse nummerplaten voorzien en in Frankrijk verzekerd. En dat bleek makkelijker gedacht dan gedaan. Eind december dienden we in Frankrijk een officieel verzoek in, en vandaag is het dan eindelijk zover. De Skoda is een Franse auto geworden.

Afhankelijk

De afgelopen maanden beseften we goed hoe afhankelijk we zijn van een auto op de wijngaard. Het Bellevue-managementteam dankt iedereen die het afgelopen kwartaal zijn of haar auto leende of ons vervoerde: buren Gary en Viviane, Annemiek en Tesla, dorpsgenoten Wilfried en Corine, regisseur Pascal en dochter Morgane.

26 februari 2024

20 jaar Bellevue: Le temps passe..

Vandaag is het op de dag af 20 jaar geleden dat vier kersverse vennoten van SCEA Domaine de Bellevue een definitief contract tekenden voor de overname van 8 hectare wijngaard, 12 hectare graanvelden en 12 hectare bossen

Toen, in 2004, leidde het tot veel meer grondbezit dan we eigenlijk hadden gewild, maar we togen direct aan de slag om er wat van te maken.

Nu, in 2024, vieren we dankzij veel hulp van professionals en vrijwilligers op de wijngaard in Frankrijk, honderden trouwe wijnabonnees en een mede daardoor gestage afzet van wijn in Nederland, de twintigste verjaardag van het project.

Een hobby

Het is hard werken voor ‘een hobby’, maar het heeft ons ook veel gebracht. In alle 325 artikeltjes op deze blog hebben we er sinds 2007 verslag van gedaan.

Speciaal voor de gelegenheid verraste het trouwe vrouwenfietsteam ons vandaag met een zelfgemaakt lied. Ontroerend. Dank!

24 februari 2024

Cuvée Maarten 2022 op fles gezet

We moesten even geduld hebben, maar vandaag is het dan zover: de nieuwe Bellevue Rouge Cuvée Maarten, van de oogst van 2022, is op fles gezet.

De wijn lag al bijna een jaar geduldig te rijpen in een stalen vat, maar omdat onze rode wijn is gepromoveerd tot de hogere categorie ‘AOP Malepère’ kwamen er volgens goed Frans gebruik diverse instanties aan te pas voordat definitief groen licht voor de botteling (mise) werd gegeven. Wel lastig voor ons, omdat we al vóór afgelopen Kerstmis door onze voorraad Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2020 heen waren geraakt.

De jaargang 2022 kan met recht een fraaie opvolger worden genoemd voor ons paradepaardje uit 2020. Vanaf heden is ook de Cuvée Maarten dus weer ruimschoots verkrijgbaar!

23 februari 2024

Business as usual

Ook deze februari arriveerden ze weer: de stoere mannen en vrouwen die, dit keer onder vrij optimale omstandigheden, de gesnoeide takken uit de draden kwamen trekken en de palen en draden kwamen repareren.

Na een week hard werken konden alle porteur-draden weer worden aangespannen.

De week erna werd de attache, het vastbinden van de overgebleven loot van iedere wijnplant, op grote schaal aangepakt. Een team van 'attache-dames' boog zich, letterlijk, over die taak, helaas onder minder optimale weersomstandigheden. Het regende vaak, in felle buien. Dat was hard nodig voor de wijngaard en de natuur, want net als vorig jaar spreken we deze winter van ‘winterdroogte’: er is te weinig water. Heel anders dan in Nederland, waar het regenwater na vier maanden Hollandse moesson woest zelfs uit de Veluwe stroomt...

Ontspannen

Na hard werken was het op Bellevue 's avonds ook tijd voor ontspannen met lekker eten en een lekker glas wijn. Zo was het de eer aan Gerrit, Joris, Elly, Mark, Annemiek, Jan Willem, Jan, Herbert, Marian, Barbara, Carolien, Nicole, Ans, Marina, Wenny, Jorie, Nicolien, Ineke en Sonja, om samen met Marijke, Ief en René als eersten de handgeplukte Gewürztraminer te proeven. Als dank voor al het werk kregen ze allemaal een flesje mee.

31 december 2023

Een week lang Oudejaarsvuur

Door de enorme stapel oude wijnstronken van het ontmantelde veld Merlot zit Bellevue er wat betreft brandhout in elk geval even warmpjes bij.

We stoken honderden stammetjes in de avonduren in avondvuren. Biertje erbij en later een glas prik. Tijd voor reflectie op de oudjaarsavond.

Hoe gaat het met ons project, bijna 20 jaar na de aankoop? Hoe gaan we verder? We proeven voor de tweede keer de kersverse Gewürztraminer van 2023 , en zijn zeer content met de subtiele kruidige geur en smaak. In februari komt de wijn op fles.

En natuurlijk hebben we het over de wereld, en Nederland.

Het Bellevue-team wenst alle wijnabonnees, familie, vrienden en verdere bekenden een vurig 2024, met in het achterhoofd de pacifistische gedachte dat elders in de wereld er juist dringend een ‘staakt het vuren’ moet plaatsvinden.

30 december 2023

Au revoir et merci, Merlot Bellevue!

Op de kortste dag van het jaar kwamen we aan in de wijngaard, en de zon scheen. Na alle regen in het natste jaar ooit in Nederland, was dit een welkom arriveren.

De schollen op de geploegde akkers glommen, het huis was snel warm met dank aan de enorme berg oude wijnstronken.

Toch wachtte ons een wat somber karwei. Met Pien en Eddy startten we vrijwel meteen met het voorbereiden van het rooien van een van de oudste wijnvelden van Bellevue, namelijk die pal voor het huis.

Het perceel is al een paar jaar aan het einde van zijn Latijn. We hebben het lang uitgesteld, maar nu moest het ervan komen: alle takken eraf.

Dat blijkt letterlijk takkenwerk, want we snoeiden dit veld al een paar jaar grof, ‘als een heg’. Dus zijn de uitlopers, jong en oud en alles daartussen, verstrengeld en vergroeid.

De afgelopen dagen haalden we de spijkers uit de palen, verwijderde de draden en rolden ze op tot een grote berg oud ijzer. We trokken de palen eruit. Einde Latijn. Vandaag, vlak voor de jaarwisseling, klaarden we de klus, met dank aan de tomeloze energie van Eddy en Pienergie.

Herinneringen

We bewaren goede herinneringen aan dit veld van ongeveer driekwart hectare, bouwjaar 1997. Het is echt een ‘bellevue’, met een fraai uitzicht op de Montagnes Noir aan de overzijde. Die Montagnes staan er nog wel even, maar vanuit onze slaapkamers zullen we het uitzicht op de Merlot Bellevue missen.

Op dit veld begonnen we in 2012 met een experiment voor biologische wijn, 100% Merlot. Met de hand geoogst.

Maar het perceel kende ook nadelen. Met een noord-noordoost-expositie op onze hoogte van 300 meter is het zelfs voor de vroegrijpende Merlot soms penibel. Erger nog is dat het grote, nog wat hoger gelegen perceel van vier hectare afwaterde op het veldje met Merlot Bellevue. In het voorjaar zagen we steeds vaker plassen en kleine stroompjes water. Een ideale voedingsbodem voor beide gevreesde meeldauwschimmels.

We weten nog niet precies wat we nu met dit veld gaan doen. Er zijn wel plannetjes. Hopelijk op het hoogste deel nieuwe, meeldauwresistente wijnrassen! Witte wijn die nu nog geen naam heeft, maar op het experimenteerbedrijf Domaine de Cazes weten ze meer! Met de beste acaciapalen die we er nu uithalen opnieuw in gebruik! Op de lagere delen mogelijk truffeleikjes, wat fruitbomen, misschien een moestuin.

U hoort!

15 september 2023

Grootse oogst van Chardonnay

Al sinds 2009 zijn wij en onze afnemers heel enthousiast over onze witte wijn. Doordat de wijngaard relatief hoog ligt, heeft de Chardonnay vaak verrassend mooie, frisse zuren.

Omdat het oude Chardonnay-veld uit 1998 op zijn retour is, plantten we in 2018 op 0,6 hectare duizend nieuwe struiken. In 2022 gaven die hun eerste oogst, en dit jaar de tweede. In de fles vormen de druiven van de oude en de jonge planten samen een uitstekend team.

Na de oogst op deze vroege vrijdagmorgen noteren we, aangenaam verrast, een recordhoeveelheid van in totaal bijna 15 duizend kilo druiven. We zien bovendien fraaie druiven met veel sap. Die jus staat garant voor frisheid en dat is juist waar veel andere boeren in de streek dit jaar over klagen. Eerst verschrompelden bij veel boeren druiven door langdurige aanvallen van meeldauw, en in augustus kwam daar nog eens aanhoudende droogte en hitte overheen.

Ook wij zien door die hitte wel wat ‘brandschade’, maar het sap overheerst.

Heel blij mee!

14 september 2023

Eerste handoogst van Gewürztraminer

Nog maar een paar vroege ochtenden geleden, in het schemerduister, stonden vijf mensen op het veld te trappelen van de kou. Voor het eerst sinds twee jaar waren de emmers, kratjes, kratten en scherp geslepen siccateurs weer van stal gehaald. Voor dag en dauw begonnen we onze eigen Gewürztraminer te oogsten, met de hand en voor het eerst.

Vijf jaar geleden plantten we, als tegenhanger van nieuwe Chardonnay, half voor de grap drie rijtjes Gewürztraminer-planten. De druif, die Hongaarse roots heeft en veel wordt geteeld in Duitsland en de Elzas, staat bekend om zijn zeer aromatische en kruidige smaak. Gewürztraminer is een delicate aperitiefwijn. Als ze laat worden geoogst, liefst na wat vorst, leveren de tot krentjes verschrompelde druifjes eiswein -- een weldadige dessertwijn -- op.

De aanplant was ook een eerbetoon aan Maarten, omdat die wel pap lustte van Gewürztraminer als dessertwijn. Volgend jaar hebben we dus weer een nieuwe 'wijn met een verhaal'.

Dit jaar wagen we ons voor het eerst aan een echte oogst. Zondagochtend plukten onze grijpgrage, wapperende handjes circa 800 kilogram van de opvallend oud-roze gekleurde druiven. ‘s Middags reden we met de van buren Gary en Viviane geleende quad de druiven naar ons eigen wijnvaatje bij Mattieu en Frank van Domaine Pas de la Dame, 5 kilometer verderop. Daar tilden we de kratten in de pers. In no time lag het sap in het vat.

Vandaag, na enthousiaste berichten van Matthieu, proefden we het eerste resultaat. Door het prikkelende belletje in het nog gistende sap was het wel lastig proeven. Matthieu vulde een glas, rook even, gooide de inhoud terug in het vat en stak zijn neus toen in het geleegde glas. 'Ruik eens wat een mooie aroma’s er in het glas blijven hangen,' zegt hij. 'Veelbelovend', luidt zijn oordeel.

Het Bellevue-team dankt Sonja, André en Mylène voor de pluk!