31 juli 2022

Damherten lessen dorst met jonge aanplant

Door het ijverige en gedisciplineerde werk van de mei- en juniteams bleef het zomerwerk in de wijngaard afgelopen maand grotendeels beperkt tot surveilleren en bijhouden.

Hier en daar stopten we wat hangende en springerige takken terug en plaatsten we wat extra clipjes in de ijzerdraad om de steeds grotere stengels te steunen.

In de Merlotvelden was nog wel enige ondersnoei nodig, want die planten zijn deze zomer minstens zo ijverig als onze teams. De jonge aanplant is voor de mooiigheid grondig geschoffeld met veel aandacht voor opkomende distels. De jonge plantjes krijgen een droomstart.

Het grote veld herpakt zich aardig van de schade van de hagelbui in april, al missen sommige rijen nog wel behoorlijk wat druiven.

Droogte en hittestress

Waar we niets aan kunnen doen, is dat de regen, op enkele kleine onweersbuien na, uitblijft. Onze regendansen blijven onbeloond.

Het watertekort leidt op de hoogste en droogste percelen tot een beginnende droogtestress, gekenmerkt door gele bladeren. Over het geheel genomen blijft de wijngaard er echter opvallend fris en groen uitzien. Waarschijnlijk zitten de heuvels nog vol met het regenwater van maart en april.

Problematischer zijn de enorm hoge temperaturen, ook in de nacht. Door hittestress gaan de bladeren hangen en sluiten ze hun huidmondjes. Ook wijnboeren kampen met de gevolgen van temperaturen tegen de veertig graden: om zes uur op het land, half 11 er weer vanaf, daarna is het niet meer te doen.

Dorstige damherten

Door de droogte werden de door ons juist zo vertroetelde jonge Cot-planten belaagd door een nieuwe vijand: een groep damherten begon doodgemoedereerd van de frisse, sappige blaadjes te eten. We snappen dat ze dorst hebben, maar de jonge aanplant heeft de energie uit de bladeren hard nodig om diepe wortels aan te leggen.

Na overleg met een verzekeringsexpert spoten we een spulletje op de jonge, kwetsbare plantjes. Het werkt: de herten zoeken sindsdien andere manieren om hun dorst te lessen.

Door zon en warmte loopt de wijngaard razendsnel uit. Liep hij in mei nog tien dagen achter op het gemiddelde, nu lopen de planten tien dagen voor op een gemiddeld schema. Het betekent dat we een vroege oogst krijgen dit jaar, te beginnen met de Chardonnay, eind augustus.