09 september 2020

Geen droogtestress voor onze planten

Opmerkelijk genoeg vertonen de meeste van onze druivenplanten ondanks de droge zomer dit jaar amper stress hydrique (droogtestress).

Droogtestress treedt op als druivenstruiken een groot gebrek aan regen en vocht in de bodem ervaren. De bladeren kleuren dan voortijdig geel en bruin en de fotosynthese valt stil. Het suikergehalte stijgt niet verder en de zuurgraad stagneert.

Op Domaine de Bellevue hebben de planten dit jaar echter geen centje pijn, ook al viel er sinds eind mei op enkele spetters na geen regen van betekenis. Kennelijk hebben onze hellingen zich voldoende vol kunnen zuigen met de overvloedige regens van afgelopen winter en voorjaar.

Jonge aanplant

Alleen de jonge aanplant van Chardonnay en Gewürztraminer heeft het moeilijk met het gebrek aan regen. De hele zomer zagen de jonge planten er voorbeeldig uit, met onvoorstelbaar veel trossen aan de ranke ranken. De druiven rijpten echter nét niet voldoende om het toelatingsticket tot Chardonnay Bellevue 2020 te bemachtigen. Wel gebruikten we twee jonge rijen om de superrijpe, hoogalcoholische druiven van het andere Chardonnayveld een beetje te kalmeren.