02 mei 2022

Hagelbui trof Cot en Cabernet Franc

Een kwartiertje, maximaal 20 minuten. Zo kort duurde de hagelbui die vorige week zaterdag vanuit het noordwesten over de wijngaard trok. Kort en heftig, met hagelstenen als knikkers. En dat net toen de eerste uitlopers hun eerste blaadjes aan het ontvouwen waren.

De hagel trof vooral de Cot en Cabernet Franc aan de onderzijde van de heuvel, bijna drie hectare. Diverse takken waren direct afgebroken. Verraderlijker was dat de ijsballetjes ook wondjes maakten op de nog prille takjes. Later in het seizoen kunnen de planten in de problemen komen doordat schimmels of insecten via die wondjes binnendringen.

In september kunnen ze niet stevig genoeg blijken om de trossen te dragen, en komende winter heeft de snoeier minder keus bij het zoeken naar de ideale loot voor het volgend seizoen.

Oogstverlies

Vandaag kwam een expert van verzekeraar Groupama langs om de schade te schatten. (Via Groupama zijn we verzekerd tegen risques climatiques zoals hagel, nachtvorst, storm of droogte.) Samen met Marijke loopt hij rond. Hij stelt het verlies aan oogst vast op 40 procent in de Cot en Cabernet Franc. De percelen Chardonnay en de piepjonge aanplant Cabernet Franc en Cot op andere percelen zijn nagenoeg schadevrij.

Vlak voor de oogst zal de expert nog eens langskomen, om de schattingen te preciseren.

Het betekent dat de schade het grootst is op het veld dat juist dit seizoen is gepromoveerd tot AOP. De verzekering staat helaas nog op de lagere status van Vin de Pays, dus de uitkering zal hoe dan ook laag uitvallen.