29 mei 2022

Ondersnoei en ander zonnig voorjaarswerk

Het is tijd om op de velden de laatste draden naar beneden te brengen. Ook de eerste ondersnoei van het groeiseizoen moet worden uitgevoerd.

We doen extra ons best op de mooie jonge aanplant van de Chardonnay. We schoffelen secuur op distels en hardnekkig spul als akkerwinde, vergeten wikke en vooral vijfvingerkruid. Die laatste hielden we altijd voor een ander onkruid, maar Hanneke, uit het vrijwilligersteam, helpt ons met de goede determinatie.

Tropenrooster

Onder het gezang van nachtegalen, koekoek en niet te vergeten een wielewaal voeren we het werk uit onder zeer zonnige omstandigheden. De nieuwe zonnepanelen produceren vele kilowatturen, en menigmaal aten we de afgelopen weken ’s avonds al buiten op het terras. Een enkele keer voerden we zelfs al een tropenrooster in: om 7 uur ‘s ochtends op het land, om 12 uur klaar.

De planten op de wijngaard hebben door al die zon hun aanvankelijke achterstand omgezet in een lichte voorsprong ten opzichte van een gemiddeld jaar.

Hagelschade

Op de percelen Cot en Cabernet Franc, die eind april de meeste hagelschade opliepen, zien we dat de getroffen planten in reactie op de stress als een malle van onderop uitlopers zijn gaan produceren. Daartoe aangespoord door onze trouwe adviseur Emmanuel snoeien we die uitlopers allemaal weg. ‘Je dwingt de plant dan om meer energie te steken in de loten waar de druiven komen. En zelfs als er dit jaar wat minder druiven zijn, bevorder je het herstel van de plant’, zegt hij.

Met zijn vijven klaarden we de klus, op ruim twee hectare, in een paar uur.