25 juni 2022

Hitte dwingt tot tropenrooster

De afgelopen zes weken raasden op diverse momenten maar liefst zes teams door de wijngaard. Ze trokken onkruid en distels uit de grond, voerden voor de tweede (en soms derde keer) de ondersnoei uit, hesen draden omhoog en brachten niet zelden eerder gelifte draden een etage hoger.

Mooie nieuwe loten die onderin uit zieke of omver gereden planten ontspringen, zijn gekoesterd en ondersteund met een flexibel stukje textieldraad waaraan ze zich kunnen vastgrijpen.

De jonge aanplant van de Cabernet Franc werd als een pergola in de draden gedraaid. De loten zijn dit eerste volle jaar soms al twee meter lang.

Ondertussen is het droger en warmer geworden. Op warme dagen werd een gedisciplineerd tropenrooster-regime doorgevoerd: om zes uur, soms half zes, stonden de equipes al op het land; ontbijten en koffiedrinken pas na tien uur. Tijdens de siësta werd soms wat gedut en gelezen, soms gefietst, al was het eigenlijk ook daarvoor vaak al te heet.

Amandelboom

Binnenshuis liep de temperatuur op tot 25 graden, maar ondanks de warmte werden tien al jaren niet meer gebruikte radiatoren afgekoppeld en als 350 kilogram oud ijzer afgevoerd.

Buiten werden de ramen gelapt en de in april ernstig geblesseerd geraakte eeuwenoude amandelboom recht afgezaagd en van een wondzalf voorzien.

De rietplanten in het helofytenfilter voor het huis slaan eindelijk aan. Onkruid in het filter, zoals forse tomatenplanten (de zaadjes komen met ontlasting mee), is eruit getrokken. En na twee jaar is ‘het parkje’ pal aan de voorzijde van de wijngaard weer een keer helemaal netjes gemaaid.

Het Bellevue-team dankt de ijverige teams met Renée (en peuter Lucy), Josse en Marthe; Edith; Addie en Andrea; Caroline, Saskia, Jorie, Wenny, Harry, Sonja, Marian; Liesbeth Hovenier, Liesbeth Velo, Nicoline en Ineke.