29 augustus 2022

Najaarsproeverij weer druk als vanouds

Op de najaarsproeverij, de eerste waarbij de risico's van Covid even bijna waren vergeten, was het bij restaurant Kien weer druk en gezellig als vanouds, en werden de aanwezigen bijgepraat over weer een droog jaar biologisch boeren.

‘Wat een heerlijke Cuvée Maarten’ en ‘Een lekker frisse en subtiele Chardonnay, zeg’ -- een paar van de mooiste complimenten die we als trotse wijnmakers eigenlijk kunnen krijgen. En we hoorden ze regelmatig op deze alweer 19e proeverij. Niet gek dus dat veel mensen naast hun jaarlijkse wijnpakket met een extra doosje naar huis gingen. Het einde van de voorraad Cuvée Maarten 2019 begint nu al in zicht te komen!

Aroma's

Zelf zijn we ook goed te spreken over de krachtige en toch soepele rode wijn, die we in 2019 onder optimale omstandigheden konden plukken. En in de altijd aangename Chardonnay begint de jonge aanplant van 2018 een steeds groter aandeel te krijgen ten opzichte van de twintig jaar oudere stokken uit 1998. Het resultaat is een mooie balans tussen oud en jong.

Vooral Cuvée Maarten heeft deze jaargang veel ‘droesem’, kristallen van wijnsteenzuur die bezinken tot in het laatste restje van de fles. Dat komt omdat we deze wijn voor het bottelen minder sterk hebben gefilterd. De kleine schildeeltjes blijven de wijn tot in de fles extra aroma’s geven, maar als je er niet op verdacht bent geven ze ook kans op een troebele laatste slok.

Tijdens de proeverij deden we nog eens voor wat we ook al eens in een (wat donker) filmpje toonden: schenk het laatste restje gewoon uit in het glas, ruik de sensationele aroma’s en drink het glas voorzichtig nippend leeg terwijl je het langzaam ronddraait.