26 september 2022

Fraaie oogst wit, minder rood door hagel en droogte

De oogsttijd viel ongewoon vroeg dit jaar. Droogte en vooral hoge temperaturen in de zomer maakten dat de druiven snel rijpten.

Zelfs op 300 meter boven zeeniveau, de hoogte van Domaine de Bellevue, was het in de zomer extreem warm. Maar dat het moment om te oogsten zó vroeg zou zijn... Voor het eerst in de geschiedenis oogstten wij de Chardonnay in de maand augustus. Op de laatste dag van de maand weliswaar, maar toch.

De oogstmachine van Pascal rammelde de ongelofelijke hoeveelheid van 7000 kg druiven van het oude veld Chardonnay en nog eens 7000 kg van het nieuwe veld. Nog nooit hadden we zoveel van onze populaire witte wijn in het vat liggen. Belangrijker nog was dat de druiven zeer rijp en gaaf zijn.

'Je kunt tevreden zijn, ils sont tres jolis', zei wijntechnicus Thibault. 'Het wordt een mooie wijn.'

Hagelbui

Vandaag, een paar weken later, volgt de oogst van de Merlot, Cot en Cabernet Franc op het tot AOP gepromoveerde grote veld. We laten het oogsten dit jaar hier even over aan de machine. De opbrengst wat betreft kilo's valt dit jaar tegen. In dit veld heeft de droogte van de zomer meer toegeslagen dan in de Chardonnay. Maar we zien nu ook goed hoe de hagelbui van eind april heeft huisgehouden. Een kleine hagelstenenregen trok in een rechte lijn diagonaal over het veld, nu terug te zien als een zone van planten waaraan opeens geen enkele druiventros hangt, rien du tout!

Gelukkig lijkt ook bij de rode oogst de kwaliteit wel in de haak. We gaan het over een tijdje proeven en zullen dan verslag uitbrengen.

Door de kleinere opbrengst aan rode druiven staat al wel vast dat Bellevue Rosé 2022 helaas in het aanbod zal ontbreken. Gelukkig hebben we zoveel wit als we willen om dat gat te vullen!