14 september 2023

Eerste handoogst van Gewürztraminer

Nog maar een paar vroege ochtenden geleden, in het schemerduister, stonden vijf mensen op het veld te trappelen van de kou. Voor het eerst sinds twee jaar waren de emmers, kratjes, kratten en scherp geslepen siccateurs weer van stal gehaald. Voor dag en dauw begonnen we onze eigen Gewürztraminer te oogsten, met de hand en voor het eerst.

Vijf jaar geleden plantten we, als tegenhanger van nieuwe Chardonnay, half voor de grap drie rijtjes Gewürztraminer-planten. De druif, die Hongaarse roots heeft en veel wordt geteeld in Duitsland en de Elzas, staat bekend om zijn zeer aromatische en kruidige smaak. Gewürztraminer is een delicate aperitiefwijn. Als ze laat worden geoogst, liefst na wat vorst, leveren de tot krentjes verschrompelde druifjes eiswein -- een weldadige dessertwijn -- op.

De aanplant was ook een eerbetoon aan Maarten, omdat die wel pap lustte van Gewürztraminer als dessertwijn. Volgend jaar hebben we dus weer een nieuwe 'wijn met een verhaal'.

Dit jaar wagen we ons voor het eerst aan een echte oogst. Zondagochtend plukten onze grijpgrage, wapperende handjes circa 800 kilogram van de opvallend oud-roze gekleurde druiven. ‘s Middags reden we met de van buren Gary en Viviane geleende quad de druiven naar ons eigen wijnvaatje bij Mattieu en Frank van Domaine Pas de la Dame, 5 kilometer verderop. Daar tilden we de kratten in de pers. In no time lag het sap in het vat.

Vandaag, na enthousiaste berichten van Matthieu, proefden we het eerste resultaat. Door het prikkelende belletje in het nog gistende sap was het wel lastig proeven. Matthieu vulde een glas, rook even, gooide de inhoud terug in het vat en stak zijn neus toen in het geleegde glas. 'Ruik eens wat een mooie aroma’s er in het glas blijven hangen,' zegt hij. 'Veelbelovend', luidt zijn oordeel.

Het Bellevue-team dankt Sonja, André en Mylène voor de pluk!