06 maart 2008

Winterwerk Bellevue Voltooid

Dankzij de inzet van een twintigtal vrienden en bekenden kon nog in februari de veelal handmatige winterwerkzaamheden op Bellevue worden afgerond. Nog nooit waren we zo vroeg klaar met het snoeien, takken trekken en het vastbinden van de overgebleven loot op de ijzerdraad. In de streek viel zelfs enige jaloezie te bespeuren: Les Hollandais sont déjà fini!

Snoeien van de wijngaard doen we deels zelf. Ongeveer tweederde wordt door de professional Abdelslam gedaan. We concentreerden ons dit jaar vooral op de velden merlot, toevallig ook de druivensoort waar we vorig jaar onze eerste eigen wijn van presenteerden. We snoeiden in de kerstperiode bijna 2 hectare. Abdel nam de cabernet franc, cot en chardonnay (in totaal zo'n v,5 hectare) voor zijn rekening.

Met vrienden en bekenden trokken we de gesnoeide takken uit de draden, de zogeheten ramasse. Een heftig werk, want niet zelden hebben de uitlopers van de wijnranken zich met grijpers vastgeklonken aan de ijzerdraden.

Door de vele hulp hadden we dit jaar meer tijd om de palissade te controleren. Palen aanstampen, rotte palen vervangen door spiksplinternieuw dunningshout uit acaciabosjes en de draden reviseren. Maar liefst 110 palen hebben we vervangen. De palissade is belangrijk in een wijngaard. Het stelsel van palen en draden moet de jonge scheuten straks genoeg steun geven zodat ze zelfs in hevige wind rechtop kunnen blijven staan en voldoende energie kunnen blijven besteden aan het maken van bladeren en vooral druiven.

Het meest spectaculair dit jaar was toch wel weer de attache. Net zoals andere jaren bekommeren vooral vrouwen zich om het vastbinden van de overgebleven loot aan de ijzerdraad, de attache. Soms raasde een ploeg van wel zes dames als een tsunami van attacheuses door de gaard. Een halve hectare per dag vastbinden was geen uitzondering.

Het is mooi dat we zo snel klaar zijn met het winterwerk want de winter was weer uitzonderlijk zacht. En droog bovendien. De planten komen al uit hun winterslaap en de knopjes op de uitloper (baguette) werden de laatste week al rap dikker.

Als het de komende maand nog flink wat regent, kunnen de droge heuvels zich vullen met water en komt er ook een einde aan de dorst van onze met wintertarwe, erwten en (nieuw!) linzen ingezaaide graanvelden.

Eddy, Pien, Riet, Jenny, Rens, Moniek, Gertje, Erica, Jocelyn, Nardy, Diny, Sonja, Marjolein en Gerrit: hartstikke bedankt voor jullie tomeloze inzet!

Het Bellevue-team: Ief, René, Marijke, Maarten