08 maart 2009

En opnieuw helpen Hollandse handjes Bellevue de winter door!

Het begint intussen een heuse traditie te worden. Gedurende drie weken rondom de krokusvakantie is het een drukte van belang op Bellevue. In wisselende ploegen helpt een twintigtal mensen mee om al het handmatige winterwerk voor elkaar te krijgen.

Zelf hebben we ongeveer een derde van de wijngaard (10 duizend planten) gesnoeid, Abdel nam de resterende ruim 20 duizend ‘souches’ voor zijn rekening.
Maar daarna is het de beurt aan de vliegende Hollandse brigades om de gesnoeide takken uit de ijzerdraden te trekken (ramasse), palen te controleren, ijzerdraad te herstellen en aan te spannen. Elk jaar moeten een slordige honderd verrotte acaciapalen worden vervangen. Vervolgens worden de na de snoei overgebleven loten (baguettes) om de onderste ijzerdraad (porteur) gewikkeld met een afbreekbaar geplastificeerd ijzerdraadje (attache). In totaal alles 33 duizend keer, ga er maar aan staan.
De klus is dit jaar in tweeënhalve week geklaard onder zeer gunstige weersomstandigheden. Het was niet koud, het waaide niet hard, het bleef na een zeer natte winter eindelijk droog. Gedurende een zestal dagen was het zelfs zeer zonnig. Pas in de laatste week sloegen sneeuw en hagel weer toe, maar toen was de bulk van het werk reeds gedaan.

De wijngaard staat er keurig in het gelid bij en het wachten is op het begin van het groeiseizoen, waarbij de eerste sapstroom de planten uit de winterslaap zal doen ontwaken.
We hopen op een goed wijnjaar 2009. Rita en Dorien, Nico en Magdalena, Gerrit, Joris, Mark, Jan, Lin en Katrien, Nardy, Marjolein, Paul, Gertje, Riet en Niek en Tonneke en Katrien hebben er alles aan gedaan om te doen wat binnen het menselijk vermogen ligt. De rest is aan de weergoden. Het Bellevue-team dankt iedereen voor de grandioze inzet.

Foto boven: Equipe 2 attacheert in razende vaart 1,5 hectare merlot. Foto onder: Equipe 1 in de weer met paal en draad.