30 maart 2010

Luzerne op de graanvelden

Behalve de wijngaard van acht hectare is het landgoed Bellevue gezegend met twintig hectaren graanvelden, waarvan acht in pacht. Het leuke daaraan is dat deze velden volkomen biologisch zijn. Kunstmest is taboe en er wordt geen molecuul bestrijdingsmiddel gebruikt.

Waar conventionele boeren elk jaar zonnebloemen afwisselen met wintertarwe en het jaar erop omgekeerd, hebben wij met adviezen van graanspecialisten gedurende zes jaar geprobeerd met intrigerende rotatieschema’s van erwtjes, zonnebloemen, linzen, wintertarwe, klaver, wikke en gerst de beginselen van de biologische teelt recht te doen. Klaver, linzen en wikke zijn erkende groenbemesters die stikstof uit de lucht omzetten in de essentiële meststof nitraat.

Toch zijn we er na vijf jaar achtergekomen dat we te weinig tijd hebben om de graanteelt goed te organiseren. Ons hoofddoel is immers de wijngaard. En dat vreet al sloten energie en tijd.

Vandaar dat we besloten hebben alle velden in te zaaien met luzerne, een mooi frêle eiwitrijke klaver die minstens drie jaar achtereen goed gedijt. Wij blijven daar biologisch boeren. Er komen in gunstige omstandigheden twee sneden per jaar af. We hebben Thierry Bonhomme gevonden om de luzerne precies op tijd te maaien en in balen te pakken. Hij heeft zelf belang bij een voor biologische teelt onontbeerlijke goede timing. Want hij gebruikt de luzerne voor zijn 130 biologische schapen en 80 biologische koeien.

En wij hebben er nu drie jaar geen omkijken meer naar. Als het goed is…