12 augustus 2011

Bellevue-wijn op steeds meer plekken te koop

Opnieuw heeft Domaine de Bellevue haar netwerk van verkooppunten uitgebreid. En de jongste uitbreiding is niet de eerste de beste: de gerenommeerde wijnhandel Vleck, vlakbij het Amsterdamse Vondelpark.

Vleck heeft zowel de rode als de witte Bellevue in het assortiment opgenomen. De wijnhandel heeft vooral ‘natuurlijke’ wijnen in het schap staan, dat wil zeggen wijnen gemaakt met zo min mogelijk ingrijpen in de wijngaard tot en met de botteling, en met de nadruk op zwavelarme vinificatie.

“Ik bespeur de laatste twee jaar veel vooruitgang bij de Bellevue-wijnen”, zegt Michiel ter Heide, eigenaar van Vleck (rechts op de foto). “Tijd dus om Bellevue vanaf jaargang 2010 te presenteren tussen grootheden als ‘the godfather’ Marcel Lapierre en al zijn natuurlijke volgelingen, opdat de wijnen van Bellevue in de toekomst nog zuiverder worden. En dat gaat vast en zeker gebeuren.”

In Haarlem is restaurant In den Swarten Hondt nog het meest te spreken over de witte Bellevue-wijn. Op een prachtige locatie aan het Spaarne werkt het restaurant in het lunchcafé met mensen met een lichte verstandelijke handicap. Ook ’s avonds wordt de exploitatie deels in deze dagbesteding verricht.

“Vorig jaar vonden we de Chardonnay Bellevue al lekker maar konden jullie met Kerstmis al nauwelijks meer leveren”, zeggen Ard en Lucas, kok en sommelier van het restaurant. De nieuwe wijn is voorlopig gelukkig ruim voorradig en ook deze valt in de smaak.

“Eind mei verzorgden we hier nog een bruiloft, en uit onze vier witte wijnen kozen bruid en bruidegom unaniem voor de Bellevue Chardonnay”, zegt Lucas.

Vlakbij het Nationaal Park Agües Tortes in de Spaanse Pyreneeën bestieren Jaco en Franka sinds vijftien jaar camping Lo Closo. Het is een kleine natuurcamping (14 plaatsen) tegen de helling van de bergen. In het restaurant wordt de bezoeker op door-de-weekse dagen in juli en augustus desgewenst een mooie maaltijd voorgeschoteld. “Uiteraard serveren wij Spaanse wijnen, zoveel mogelijk uit de streek”, zegt Jaco. “Maar we vinden het leuk om jullie wijnen erbij te hebben en onze kaart uit te breiden.”

Al enige tijd treffen bezoekers van Het Schip van Blaauw in Wageningen Bellevue-wijn aan. Het voormalige Laboratorium voor Plantenfysiologisch Onderzoek is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar een ontwerp van Cornelis Jouke Blaauw. Op dit moment biedt het rijksmonument onderdak aan vijf Wageningse bedrijven. De authentieke collegezaal is te huur en wordt gebruikt voor kleinschalige congressen, debatten, presentaties, lezingen, concerten en andere culturele of educatieve evenementen. Veelal eindigen deze activiteiten met een drankje en een hapje in de foyer of op het terras. Al jaren schenkt men daar, met genoegen, de wijn van Bellevue.

Ook deze zomer was Bellevue rood en wit de huiswijn op het openluchttheater van Suburbia in Almere. In een loods op de stadsboerderij/stadslandgoed De Kemphaan speelde Suburbia van 15 juni tot 23 juli ‘Oom Wanja’, de klassieker van Anton Tsjechov. Voor aanvang van de voorstelling serveerde Suburbia een Russische biologische maaltijd methode Hollandaise -- met een glas Bellevue.

Alle losse-verkooppunten van Bellevue-wijn kun je hier (en in de balk rechts op deze website) bekijken.