30 oktober 2012

Oogst 2012: Minder opbrengst, kwaliteit nog onduidelijk

"C’est une catastrophe”, zegt buurman Benoit, “bijna 30 procent minder oogst dan vorig jaar!"

Nu was 2011 voor bijna iedereen een recordjaar, maar ook vergeleken met een normaal jaar vallen de opbrengsten dit jaar fors lager uit, gemiddeld vijftien tot twintig procent minder. Dat geldt voor de streek, en volgens de voorlopige prognoses ook voor heel Zuid-Frankrijk.

Ook Bellevue vormt geen uitzondering op de tegenvallende oogst, al gaan wij altijd meer voor de kwaliteit. Daarover valt nog weinig te zeggen, al staat vast dat het suikergehalte – een maat voor onder meer het alcoholgehalte – goed is.

Over de oorzaken van dit moeilijke oogstjaar is weinig met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk is het een cocktail van factoren: koud als het warm moet zijn, hitte bij behoefte aan koelheid. Watertekort als het moet regenen en omgekeerd. Daardoor ontstond een onregelmatige bloei en vruchtzetting en ook verlies aan knoppen. De natte mei- en junimaand zorgde voor veel druk van schimmel. En vlak voor de oogst ontstond hier en daar rotting en grijze schimmel doordat de rupsen van het ‘ver de grappe’ vlindertje gaatjes boren in de superrijpe druiven.

Het eerder genoemde ‘annee difficille’ is tot en met de oogst helaas uitgekomen….We gaan de wijn, zowel de witte als de rode, zorgvuldig volgen in zijn ontwikkeling en proeven. De eerste monsters zijn gearriveerd, recht uit het vat, ongefilterd, en, de rode wijn, amper uitgegist. De witte wijn is zeer licht van kleur, geurt naar abrikoos en peer en is zeer droog. De rode wijn ruikt naar rijpe kersen en smaakt veelbelovend.