28 februari 2013

Ook de wijngaard is voorjaarklaar

Onder zware personele omstandigheden (twee flink geblesseerde wijngaardeigenaars) en soms heftige weersomstandigheden, is de wijngaard niettemin weer helemaal aan kant. Laat het voorjaar nu maar komen.

Hartverwarmend is de steun van bekende en onbekende vrienden die zich gedurende een weekje helemaal het schompes komen werken op de wijngaard. Het werk is voor ons intussen steeds meer een routinematige klus. Het moet alleen wel even gebeuren. Dat gebeurt sinds jaar en dag with a little help from our friends.

En dit jaar al helemaal. Vanwege ziekte en blessures kregen we nog nooit zoveel aanmeldingen en werkten we in de negenjarige geschiedenis van Bellevue nog nooit met zulke grote teams. Het record: één dag stonden we met dertien mensen tegelijk in het veld.

Dat mikken op de macht van het getal heeft natuurlijk het voordeel van de vele handen die het werk licht maken. Maar het weer moet wel meewerken. Met het eerste team liet de meteo van de wijngaard zich van zijn beste zijde zien. Onder fijne, haast lente-achtige omstandigheden stortten de mensen zich op de takken en draden op de 32 duizend planten op de acht hectare grote wijngaard.

We trokken alle, dit jaar voornamelijk door Abdel gesnoeide takken, met kracht uit de draden (de befaamde rammasse). Draden en palen die kapot bleken, vervingen we door nieuw materiaal, net als de mankerende spijkers. En we bonden de overgebleven loot die dit jaar de nieuwe vruchten gaat dragen, vast aan de draad (attache).

Alsof ze een wintersportvakantie achter de rug hadden, ging het eerste team haast bruin gebrand het vliegtuig in. En toen sloeg het weer om. Het tweede team kwam later die dag met een sneeuwjacht aan. De volgende dag lag er een dik pak sneeuw. Uit arrenmoede begonnen we daarom maar draden naar beneden te brengen, een karweitje dat eigenlijk tot het laatste klusje van het voorjaar behoort. Maar dit tweede team toonde grote veerkracht en inzet. Want in de wind- en sneeuwluwe stukjes van de gaard, maakten de acht mesdames evengoed een begin met de attache. En toen twee dagen later de temperaturen fors omhoog gingen, en de sneeuw snel verdween, ging de turbo er op en werd de opgelopen achterstand op het schema, snel goed gemaakt. De dames noteerden lange werkdagen waarin met haar achten twee hectare per dag (1000 planten per persoon) attacheerden.

Grote klasse, Gerrit, Joris, Afke, Elly, Marc en Molly, Herbert, Annemiek en Floris, opgevolgd door Nardy, Diny, Joke, Agnes, Louise, Marlies en Lucy!