10 maart 2013

Bio-wijn ontwikkelt zich prima

De oogst met de hand bleek een zware klus, maar zoals het er nu uitziet, krijgen we loon naar werken. De eerste Bellevue bio-merlot komt er aan! Est-ce que vous êtes pressés? Mais non, pas du tout!

Het laatste weekend van september 2012 oogstten we 1650 kilogram Merlot met de hand, goeddeels in de regen. Met Kerstmis proefden we de eerste resultaten: een mooie volle geur van kersen, nog wat bitter in de afdronk. “Dat trekt nog wel wat weg”, zegt wijnmaker Philippe (foto) van experimenteerbedrijf Cazes, “maar helemaal verdwijnen, zal het nooit. Dat komt omdat jullie door de regenachtige omstandigheden gedwongen waren iets te vroeg te oogsten. De temperaturen tijdens de vergisting in oktober liepen op tot 24 graden waardoor er mooie fruitsmaak werd losgemaakt uit de druiven.”

Toch is de wijn allerminst verkeerd, constateren we ook eind februari. De wijn ligt nog steeds sur lie die we die dag zelf met grote peddel mogen omroeren, een klusje dat elke week moet gebeuren. “Lie zijn de dode gistcellen, die echter nog tannines en fruitaromas van de druiven hebben opgeslagen en door omroeren en subtiel beluchten de wijn dus voller kunnen maken”, verklaart Philippe. “We gaan er mee door tot eind maart.”

Naast een ‘groot’ vat van 1200 liter (nou ja, groot, de gewone rode wijn zit in een vat van 30.000 liter..) was er een experiment met drie kleine glazen stolpflessen van 300 liter. Eentje zonder gist, eentje met biogist en eentje met industriële gist. “Alle drie de experimenten zijn mislukt”, zegt Philippe. “De hoeveelheden blijken toch te klein om er een stabiele wijn van te maken.”

Om ons een indruk te geven wat er allemaal mogelijk is, presenteert de gepassioneerde wijnmaker vervolgens een vijftal kleine flesjes. De eerste is de wijn rechtstreeks uit het grote vat, de volgende is verrijkt met superrijpe biotannines, de derde bevat Arabische gom en zo gaat het voort. Reuze interessant, maar bere-moeilijk om te proeven, laat staan om te beoordelen wat de uitwerking is op de langere termijn. We besluiten voorlopig de wijn lekker zijn gangetje te laten gaan en te zien wat moeder natuur voor onze biomerlot in petto heeft.

Wordt vervolgd! – eind april. Dan ook meer nieuws over de conventionele witte en rode wijn van Bellevue in de jaargang 2012