06 januari 2016

De rijke oogst van 2015

We meldden het al eerder: kwantitatief had 2015 een povere oogst. Maar kwalitatief lijkt het een rijk, zeer rijk jaar te worden.

Veel mensen zien een logisch verband tussen de twee, maar dat is niet terecht. Er zijn slechte wijnjaren met kleine oogsten, bijvoorbeeld omdat de planten door droogte in de stress schoten waardoor de rijping werd geblokkeerd. En er zijn prachtige wijnjaren met overvloedige oogsten. Op Bellevue hadden we die bijvoorbeeld in 2010 en 2011.

Net als een paar weken geleden weten we niet wat we proeven als wijnmaker Philippe ons de monsters voorschotelt. De Bellevue Chardonnay is mooi aromatisch, houdt lang aan en heeft fijne fris-bittere citrustonen van grapefruit (die vrucht zal zijn naam niet voor niets aan de wijnvrucht ontlenen). En dit jaar hebben we handgeoogste voorraden van maar liefst al onze drie soorten rode wijn.

De Merlot springt eruit: een zeer gestructureerde wijn waarin we aroma's van kersen, chocolade, toffee, geconfijt fruit proeven. Cot gedijt goed in jaren die voor andere rassen wat droog zijn, en het droge jaar 2015 zorgt bij ons voor gekruide wijn met tonen van peper en viooltjes. De Cabernet franc zit nog in zijn malolactische gisting en heeft daarom nog wat prikkend appelzuur en een belletje, wat goed proeven lastig maakt.

Voor de gezelligheid heeft Philippe ook al een voorbeeld van een assemblage van de drie wijnen gemaakt. Vergeleken met de Cuvee Maarten van 2014 krijgt de assemblage van 2015 meer Merlot en Cot en minder Cabernet franc. Maar we kunnen er nog alle kanten mee op. We hebben geen haast en kunnen de ontwikkeling van de drie wijnen rustig volgen.

Ook de machinaal geoogste van 2015, die op Cave La Malepère al in een blend is gezet, mag er zijn. Die zal het waarschijnlijk weer tot de fles met het rode etiket schoppen.