18 maart 2017

Lang leve onze onvolprezen krokus-teams

Dertien jaar bestaat ons project nu. Het kost veel energie maar we krijgen er vaak bakken vol energie voor terug. Een onuitputtelijke bron is de batterij mensen die ons in het voorjaar in een krappe twee weken door het winterwerk heen helpt. Weer of geen weer, deze mensen staan er altijd. Elk jaar weer die solidaire sfeer, de leuke verhalen, hun tips en opmerkingen, op het land, en aan tafel, bij het vuur en een fijn glas wijn.

We kiezen dit jaar een later tijdstip voor het voorjaarswerk. In de laatste week van februari snoeien we bij wijze van experiment zelf nog Merlot en een deel van Chardonnay.

Ook Abdel hebben we dit jaar de opdracht gegeven om zo laat mogelijk aan de Cabernet Franc te beginnen. Dit ras is zeer gevoelig voor de houtziekte esca. Hoe later we snoeien, hoe minder kans de schimmels krijgen om de plant binnen te dringen. De sapstroom komt in maart na de winterslaap immers zachtjesaan op gang en houdt de schimmels buiten het hout.

Een dik pak sneeuw

Enfin, onder optimale, uiterst zonnige lenteomstandigheden staan we in februari in korte broek te werken. Druppelen zaterdag 4 maart de eerste leden van het stoere ramasse-team binnen om met het zware trekwerk aan de gesnoeide takken te beginnen, ligt er sinds de vroege ochtend een dik pak sneeuw…. Een grote eik sneuvelt onder het gewicht van de zware sneeuw.

Het eerste team is zwaar de sjaak. Door de hoge temperatuur is de sneeuw weliswaar snel verdwenen, maar het blijkt de voorbode van een paar onstuimige regendagen.

Geen nood: Joris, Gerrit en Mark leveren elke dag meer dan een hectare op, waarna Jan en Herbert aan de restauratie van paal en draad beginnen. Daarna kan Elly met ons alvast beginnen aan de attache, het vastbinden van de twee overgebleven baguettes.

Vrolijk en monter

Zwaar is het wel. De grond plakt aan laarzen en schoenen, 15 kilo links en 15 kilo rechts.. Maar de stemming blijft vrolijk en monter. Nuchter werkt het team door totdat het werk klaar is.

Als ze na een klein weekje weggaan, treft het tweede team voor de attache veel beter weer. Het warme, zonnige lenteweer keert terug, de blubber droogt op en de truien en jassen gaan uit. Nardy, Diny, Joke, Marina, Ineke, Franklin, Elle, Jolanda, Helma en Hein voorzagen de 50 duizend baguettes van een groen strikje om de strakgespannen ijzerdraad. Ook zij razen in vijf dagen als een tornado door de wijngaard.

Er is zelfs nog ruim een dag tijd om de intussen befaamde 'seksdozen' op te hangen. Deze capsules verspreiden tot na de komende oogst, half oktober, hormoonstoffen die de mannetjes en vrouwtjes van het schadelijke vlindertje vers de grappe in de war brengen.

Intussen staan de knoppen op barsten, speenkruid, amandel, pruim en magnolia bloeit overal. De eerste orchideeën steken de kop op. Het wordt lente! Maar bovenal is equipe Bellevue weer dankbaar dat 'de krokusjes' zijn langs geweest.