01 oktober 2020

Nieuwe oogstmachine is intelligente plukrobot

Met zijn nieuwe, supersonische oogstmachine rammelde Pascal vandaag de laatste trossen van het traditioneel laatst geoogste veld van Domaine de Bellevue. Het was de druif die de meeste tijd nodig heeft om mooi te rijpen: Cabernet Franc.

De nieuwe oogstmachine is zo secuur dat we ons soms bijna afvragen of onze kritische blik en onze nijvere handen het in de toekomst niet zullen afleggen tegen dit wonder.

Met hulp van camera’s beslist een computer in het gevaarte, als een slimme plukrobot, of een druiventros nog niet rijp genoeg is of juist al overrijp. Zo ja, dan laat de machine deze trossen gewoon hangen! Blaadjes en andere ongerechtigheden worden weggeblazen, terug het land op.

Het is een wonder van vernuft. We zullen monsieur le conducteur eerdaags eens goed ondervragen hoe het allemaal precies werkt.

Hofleverancier

Afgelopen maand haalde de oogstmachine ook al de Cot-druiven van het ‘onderveld’ en de Merlot van het 'bovenveld' binnen.

Bij onze coöperatieve Cave Vendéole is men zeer content over de kwaliteit en de kwantiteit van onze Merlot. De coöperatie volgt de ontwikkelingen op Domaine de Bellevue op de voet sinds we twee jaar geleden een soort hofleverancier werden voor hun biologische rode wijn en biologische rosé. De nog onvoldoende rijpe trossen die wij tijdens de handpluk voor onze Nederlandse wijnen laten hangen, zetten zij later met plezier alsnog om in waardevolle en lekkere biologische wijn voor de Franse markt.